Cu ce se curăță cada

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

O cadă de baie perfect curată este de mare importanță, deoarece de acest lucru depinde uneori și starea noastră de sănătate. Din păcate, în cazul apartamentelor vechi, există situaţii când înlocuirea căzii de baie nu se poate realiza, din motive financiare, sau altele, dar totuși este nevoie ca aceasta să aibă parte de o ”schimbare de look”. Prin urmare, poate ar trebui să iei în calcul și recondiţionarea ei.

Dacă achiziționarea unei căzi de baie este o operațiune imposibilă pentru tine, cel puțin în perioada următoare, iar cea cu care este dotată camera ta de baie prins o tentă gălbuie, aspră şi fără luciul de altădată, nu este momentul să renunți la băile relaxante și mai bine mobilizează-te și hai să te învățăm cum poți să o recondiționezi așa cum trebuie. 

Cum se face recondiționarea unei căzi 

Dacă vrei o treabă de calitate, atunci mai bine nu te apuca singur de această operațiune. Apelând la o persoană sau firmă avizată cada ta de baie va arăta ca nouă şi o vei putea utiliza cu aceeaşi plăcere ca prima dată. Nu te gândi și tu ca majoritatea, care este de părere că recondiționarea înseamnă redobândirea strălucirii sau schimbarea culorii. Aici intră în calcul şi rezolvarea unor defecţiuni, cum ar fi rugina, depunerile de calcar, smalţul sărit sau zgârieturile. De obicei, căzile din fontă, tablă sau fibră de sticlă pot fi supuse unui astfel de proces, iar pentru o smălțuire bună sunt preferate anumite materiale. Înainte de recondiționarea propriu zisă a căzii, acestea trebuie oarecum ”pregătită” de specialistul pe care l-ai chemat să facă această operațiune. Dacă este spartă sau are găuri, cada se chituieşte înainte de a fi aplicat emailul, care se fixează pe cadă, se lasă să se usuce, iar timp de trei zile cada nu va putea fi utilizată. Întregul proces durează între două şi trei ore, nu se face mizerie, iar disconfortul este minim. De obicei, mirosul de diluant dispare după două-trei ore. După procesul de recondiţionare nu se recomandă ca pentru curăţarea căzii să se folosească detartrant deoarece aceasta îşi va pierde luciul.

Dacă ați recondiționat cada, ulterior acestei operațiuni, curățarea acesteia se va face extrem de ușor. Se aplică săpun lichid pe toată suprafaţa căzii, se lasă să acţioneze câteva minute, după care se clăteşte cu duşul. Pentru o recondiționare a căzii de baie veți scoate din buzunar aproximativ 300 de lei, în funcţie de tipul de cadă şi de defectele pe care le prezintă (ciobită, zgâriată), iar garanţia oferită este de aproximativ 5 ani. 

Când este recomandată smălțuirea căzii 

Nu vă grăbiți cu smălțuirea căzii. Aceasta este cea mai bună soluție atunci când cada nu mai poate fi înlocuită pentru că nu mai iese pe uşă. De asemenea, ai amenajat sau ai zugrăvit recent baia şi nu te încântă demontarea căzii pentru că riști să spargi câteva gresii sau flise. Smălțuirea este o soluție atunci când cada se află într-o stare bună, dar nu mai corespunde din punct de vedere estetic cu finisajele pe care le-ai ales pentru camera de baie De menționat că smălţuirea căzilor de baie se poate face în orice culoare şi model dorit de client. În fine, o smălțuire este mai mult decât necesară dacă aveți o cadă din fontă pe care nu doriți să o înlocuiți, ci e doar murdară, ruginită şi cu depuneri de calcar. 

Cum se curăță cada 

Curăţarea obiectelor sanitare din baie nu este o operațiune tocmai plăcută, iar cada este cel mai dificil obiect sanitar de spălat, mai ales dacă este din fontă. Dacă însă vei respecta recomandările noastre, vei vedea cum această operațiune nu va mai fi o problemă. 

1. Curăţă sita de scurgere 

Curăţă zona de scurgere pentru a evita formarea unui dop de murdărie şi, implicit, înfundarea acesteia. Nu uita ca de fiecare dată după ce ai folosit cada, să aduni firele de păr rămase în cadă.  Dacă vrei o mai mare protecție a zonei, poți o poți masca cu o sită din plastic pe care o găseşti în orice magazin sau piaţă. 

2. Scapă de mucegai şi rugină 

Pentru a curăța cada mai ușor, înainte de a trece la treabă, umezeşte-o bine, folosindu-te în acest scop și de duș. Apoi, foloseşte soluţii de curăţare cu care să o freci pe toată suprafaţa. În comerţ se găsesc de la cele mai ieftine până la cele mai scumpe produse de curăţare. De asemenea, există și variante ecologice, pe care le poți prepara cu ingredientele pe care le ai în cămară, dar despre acestea îți vom vorbi puțin mai târziu. Foloseşte un burete abraziv cu care să îndepărtezi petele de rugină sau de mucegai. Clăteşte apoi cu apă rece şi şterge cada cu o cârpă uscată şi curată. Astfel, smalţul nu va rămâne pătat de calcar. 

3. Nu încărca marginea căzii 

Şamponul, duşul şi gelul de baie, cremele de corp, balsamul şi cosmeticele tale nu-și au locul pe marginea căzii, ci mai bine aranează-le într-un dulăpior sau niște rafturi. Din unele recipiente va curge lichid, care în timp pot decolora sau păta suprafaţa căzii. 

4. Nu vărsa apă murdară 

Nu vărsa apă murdară în cadă şi nici alte lichide, deoarece poți înfunda canalizarea sau poți colora neplăcut suprafața căzii. 

5. Baia este doar pentru igiena corporală 

Nu privi cada de baie ca fiind un spațiu mai mare unde poți spăla pantofii, oalele mai mari sau căruciorul celui mic. Mizeria se va depune pe fundul căzii, va colora neplăcut cada și îi poate distruge și smalțul. Ca să nu mai zicem și de zgârieturile cu care te vei confrunta.  

6. Sarea, oţetul şi bicarbonatul îți readuc la viață cada 

Evident, pe rafturile magazinelor vei găsi o mulțime de produse de curăţare care te pot ajuta să ai o cadă perfect curată și strălucitoare. Din păcate, acestea au în componența lor anumite ingrediente chimice, care-ți pot face rău. De aceea, poţi folosi şi produse naturale precum oţetul alb, bicarbonatul de sodiu sau chiar sarea de bucătărie. Prepară o soluţie în combinaţie cu apă şi freacă întreaga cadă. Vei vedea că murdăria va dispărea, și nu vei avea parte nici de vreun miros specific, neplăcut.

Acum, dacă tot am ajuns să vorbim despre produsele naturale pe care le poți folosi cu succes pentru a curăța cada de baie așa cum se cuvine, vom detalia puțin lucrurile.  

Bicarbonatul de sodiu 

Petele vechi prezente pe cadă pot fi îndepărtate cu uşurinţă cu ajutorul bicarbonatului alimentar. Pentru a prepara amestecul ce te va scăpa de pete, amestecă o parte bicarbonat cu o parte peroxid de hidrogen, aplică soluţia rezultată pe cadă şi lasă să acţioneze timp de 40 de minute, după care şterge cu o cârpă moale. Dacă însă petele se întind pe toată suprafața căzii, mai bine sporește cantitățile și pune amestecul într-un tub cu pulverizator şi să o împrăştii apoi pe toată suprafaţă căzii. Repetă operațiunile de mai sus și apoi la final, cada se clăteşte cu apă caldă. 

Oţetul dezinfectează 

Dacă vrei o cadă perfect curată și strălucitoare, atunci fii atentă la ce trebuie să faci. Umple cadă cu apă fierbinte şi adaugă în ea 3 litri de oţet şi 4 plicuri de bicarbonat de sodiu. Lasă cadă în acest fel timp de 3-4 ore, după care lasă apa să se scurgă şi şterge bine cu un burete înmuiat în detergent de vase sau chiar de rufe. Vei rămâne surprinsă de felul cum va arăta cada ta de baie, de parcă nu a fost niciodată atât de albă și strălucitoare. În plus, oţetul dezinfectează, iar în aceste câteva ore ea va fi perfect curată şi dezinfectată.

Pentru a te bucura de beneficiile oțetului asupra căzii, poate nu ar strica să ţii camera de baie un tub cu pulverizator plin cu oţet şi să împrăştii soluţia pe cadă, după fiecare utilizare. 

Reguli de îngrijire a căzii

Vă puteți bucura mult timp de cada dumneavoastră de baie, perfect curată, dacă aveți grijă cum o folosiți. Pentru aceasta, este nevoie și de respectarea unor reguli, pe care o să vi le prezentăm în continuare.

-Pentru curăţarea rapidă a acestora utilizaţi soluţii pentru curăţat şi şerveţele moi. Pentru menţinerea luciului suprafeţei, puteţi utiliza şerveţele înmuiate în soluţii pentru lustruit.

-Această regulă este valabilă numai pentru femei. Aveși grijă că vopseaua de păr, cosmetica decorativă (mascara, ruj, fond de ten, pudră, etc.), pot schimba culoarea suprafeței produsului, dacă nu vor fi eliminate imediat.

-Nu folosiți acele soluții de curăţat care conţin componente abrazive şi detergenţi deoarece pot distruge luciul căzii de baie.

-Nu spălaţi animalele de companie în cazile acrilice, nu scăpaţi obiecte grele şi ascuţite, evitaţi contactul suprafeţei căzii cu focul, lacul, cleiul, acetona, amoniacul, acidul formic, aldehidă formică.

-Tot în cazul cadei acrilice, nu o umpleți cu apă fierbinte, pentru că în cazul în care temperatura acesteia depășeste 65 grade С, aceasta poate duce la deformări.

-Pentru menţinerea luciului pe suprafaţa de acril, se permite utilizarea soluţiilor de lustruit cu ceară şi ştergerea suprafeţei de acril cu un şerveţel moale. 

Curățarea căzii de hidromasaj 

Dacă aveți parte în locuință de un sistemul de hidromasaj, pentru curățarea și întreținerea lui, și în acest caz trebuie respectate anumite reguli. Astfel, la un interval de 1-4 luni curăţaţi sistemul utilizând în acest scop soluţii de curăţat, având griă să scăpați de depunerile acumulate (calcar, săruri, săpun, şampon, uleiuri).

Curățarea căzii se face în cinci pași. Mai întâi, în cadă se toarnă apă curată și soluţii de curăţat. Apoi, porniţi sistemul aproximativ 2-3 minute, pânp când la suprafaţă va apărea spuma. Apoi, cam într-un sfert de oră, spuma se absoarbe, după care mai porniți vreo trei minute sistemul. Repetaţi de 4 ori aceeaşi paşi enumeraţi mai sus, iar dacă apar pe spuma bucăţi mari de mizerie le luați imediat de acolo, iar restul se va elimina la scurgerea apei din sistem. În fine, orificiile curăţaţi-le cu o perie sau cu un șervețel înmuiat bine în soluţii neabrazive. 

Măsuri de precauţie 

Atunci când folosiți cada, se interzice cu desăvârșire folosirea aparatelor electrice. La umplerea căzii cu apa, verificaţi ca nivelul apei să fie cu 4-5 cm deasupra orificiilor sistemului de hidromasaj. Temperatura apei, atunci când este utilizat sistemul trebuie să nu depăşească temperatura corpului uman. Masajul nu trebuie să depăşească 15 minute.

De asemenea, pentru a evita accidentele nedorite, atunci când faceţi baie, nu consumaţi băuturi alcoolice şi/sau medicamente, ceea ce ar poate provoca pierderea cunoştinţei; nu lăsaţi copiii în baie fără supravegherea cuiva, preferabil adult, și nu uitați de cadă în momentul umplerii acesteia cu apă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *