Curățenie în bucătărie

Deşi este spaţiul în care se găteşte hrana şi se pregătesc cele mai gustoase prăjituri, bucătăria poate deveni o foarte periculoasă sursă de microbi şi microorganisme care ne pot pune sănătatea în pericol.

Investind timp şi energie în curăţenia bucăţăriei, se investeşte, de fapt, în caliatea vieţii, în sănătate şi în siguranţa celor dragi. Indiferent că bucătăria va fi folosită în prepararea alimentelor pentru adulţi sau pentru copii, măsurile ce se impun sunt aceleaşi. O bucătărie curată înseamnă sănătate şi o bună dezvoltare, asigurând o hrană sigură şi echilibrată.

Manevrarea materiei prime ce stă la baza preparării mâncării şi faptul că alimentele pot intra în contact cu bacteriile ce pot proveni din resturi de legume, ouă nedezinfectate sau carne crudă, fac posibilă dezvoltarea mediilor infestate.

O bucătărie curată înseamnă o bucătărie curăţată permanent.

O bună gospodină ştie ce măsuri de igienă se impun pentru ca acest aspect al curăţeniei în bucătărie să corespundă tuturor normelor de igienă ce se impun pentru ca membrii familiei să se bucure de o mâncare sănătoasă şi de un mediu sigur.

Curăţenia în bucătărie se va face cu substanţe şi detergenţi destinați acestui spaţiu, evitându-se intrarea în contact a vaselor şi tuturor electrocasnicelor cu elemente chimice ce pot creea reacţii periculoase pentru sănătatea şi siguranţa membrilor familiei.

Se va opta pentru detergenţii şi dezinfectanţii acreditaţi în acest scop, folosiţi conform instrucţiunilor de pe produs şi se va acorda o foarte mare atenţie limpezirii cu jet puternic şi abundent de apă, atunci când acest lucru se impune.

Fie că mobilierul bucătărie este fabricat din lemn, sau orice alt tip de material, precum marmura sau piatra, dezinfectarea acestora se va face ţinându-se cont de specificul fiecăruia.

Curăţenia în bucătărie se poate face şi cu produse mai puţin agresive, ecologice. Printre acestea se numără detergenţii astfel concepuţi, pe bază de plante, sau produsele ieftine şi la îndemâna oricui, printre care bicarbonatul, apa oxigenată, oţetul sau sucul de lămâie. Curăţarea va fi vizibilă şi uşor de realizat, chiar dacă acest tip abordare nu pare foarte promiţător la prima vedere. O altă cale de curăţare a spaţiului din bucătărie, este curăţarea cu jet de abur. Este o metodă foarte rapidă, temperatura şi presiunea cu care se acţionează asupra unui strat de grăsime având rezultate mulţumitoare. Fiind vorba despre un spaţiu în care sunt depozitate electrocasnice, este bine a ţine cont de contraindicaţiile aflate în cartea tehnică a aparatului de curăţat pe bază de abur. Sunt aparate şi zone în bucăptărie care nu vor suporta un astfel de tratament termic.

Curăţenia în bucătărie presupune un mediu bine igienizat. Fiecare element din bucătărie impune un anume regim de igienă.

Ţinând cont de câteva reguli, bucătăria va fi sigură şi curată permanent, sursele de bacterii diminuându-se considerabil.

Curatenia-in-bucatarieVasele murdare nu vor fi niciodată depozitate în chiuvetă pentru mai multe ore. Este indicat ca orice vas care a fost murdărit să fie spălat, şters şi depozitat în dulap.

Odată cu terminarea spălării vaselor, se va dezinfecta şi chiuveta. Buretele de vase şi laveta vor fi schimbate periodic, păstrându-se curate. Acestea pot fi o sursă de bacterii, ţinând cont de faptul că intră în contact cu toate reziduurile şi se păstrează într-un mediu umed.

În bucătărie se manevrează legume şi fructe proaspete. Curăţarea şi pregătirea acestora impun anumite reguli. Fructele şi legumele vor fi curăţate pe o folie specială sau, pur şi simplu, direct într-o pungă ce va fi aruncată imediat la gunoi. Nu este indicat ca o coajă de legume să intre în contact cu blatul mesei pe care ulterior se vor pune farfurii în care se va servi mâncare. Riscul răspândirii microbilor este foarte mare. Dacă totuşi se adoptă această metodă, atunci locul unde au fost puse legumele şi cojile acestora va fi bine spălat.

Fructele şi legumele curăţate vor fi puse direct în chiuvetă, unde vor fi foarte bine spălate şi scurse.

Manevrarea bucăţilor de carne crudă se va face cu mare grijă. La acest capitol, curăţenia în bucătărie se va face cu atenţie. Se va folosi doar un tocător special destinat tăierii cărnii, care va fi foarte bine spălat şi uscat după fiecare folosire. Carnea crudă, indiferent de provenienţă, poate transmite o serie de boli, existând riscul de a fi purtătoare de microbi şi paraziţi. Din acest motiv trebuie manevrată cu grijă, iar persoana care se ocupă de carne se va spăla foarte bine pe mâini după ce termină pregătirea, evitând a atinge prea multe lucruri cu mâna murdară de carne.

O gospodină ştie că aragazul şi cuptorul din bucătărie necesită curăţarea după fiecare folosire. Resturile de mâncare rămase pe aragaz fermentază şi dau naştere bacteriilor ce se pot răspândi în bucătărie.

Pentru curăţarea aragazului se vor folosi lavete şi detergenţi special destinaţi, şi se va limpezi totul foarte bine.

Un alt element important şi periculos din bucătărie este frigiderul. Acesta necesită dezgheţare şi curăţare lunară. Interiorul unui frigider se poate transforma înr-un mediu extrem de periculos dacă nu este întreţinut corespunzător. Va fi dezgheţat, spălat şi şters, iar depozitarea alimentelor în interior se va face după anumite reguli. În frigider nu se depozitează alimente neîmpachetate sau mâncare preparată pusă în vase neacoperite. Este indicat ca poziţionarea produselor în frigider să se facă repartizat şi să se ţină cont de destinaţia fiecărei cutii şi a fiecărui sertar. Brânzeturile împachetate vor fi depozitate în locul special destinat lor, legumele şi fructele în sertarul specific, carnea crudă şi ambalată în compartimentul pentru carne, iar ouăle spălate cu detergent, în sertarul sau raftul pentru ouă.

Un aliment preparat nu va fi niciodată aşezat lângă ouă sau lângă carne crudă.

Curăţarea frigiderului presupune spălarea şi dezinfectarea atât în interior, cât şi pe exterior. Mânerul uşii de frigider reprezintă o adevărată sursă de microbi. De aceea curăţarea acestiua trebuie făcută zilnic.

Asemeni mânerului de la frigider vor fi curăţate toate mânerele de dulapuri sau uşile de sertare care au fost atinse în timp ce s-au manevrat legume, carne crudă sau ouă.

Dulapurile din bucătărie trebuie să fie extrem de ordonate şi departajate, pentru ca igienizarea lor să se facă uşor şi pentru ca vasele depozitate să fie în siguranţă. Cel puţin o dată pe lună vasele vor fi scoase şi spălate, iar dulapurile dezinfectate cu detergent.

Masa şi scaunele din bucătărie pot reprezenta şi acestea un mediu propice dezvoltării bacteriilor, datorită resturilor de mâncare ce se pot depozita pe ele. Din acest motiv, vor fi şterse după fiecare masă.

Dacă fructele sunt păstrate în fructiere pe masa din bucătărie, atunci acestea vor fi foarte bine spălate înainte de a fi aranjate astfel.

Şervetele de bucătărie, faţa de masă, accesoriile termorezistente vor fi spălate des şi păstrate curate.

O curăţenie de întreţinere a bucătăriei presupune spălarea faianţei din dreptul aragazului şi chiuvetei după fiecare gătit şi spălarea zilnică a pardoselei, indiferent din ce este realizată.

Curăţenia din bucătărie presupune însă şi o curăţenie generală. Acesta se va face lunar şi va presupune spălarea perdelelor şi a huselor de scaune, ştergerea geamurilor şi a tâmplăriei, insistându-se foarte mult asupra acesteia, fiind un mediu cu umezeală mare, spălarea fainţei pe toată suprafaţa şi dezinfectarea dulapurilor pe toate laturile, insistându-se mult asupra uşilor acestora.

Curăţenia generală în bucătărie înseamnă demontarea hotei aragazului, curăţarea sau schimbarea filtrelor acesteia. De asemenea, fiecare aparat electrocasnic va fi demontat şi spălat, îndepărtându-se orice urmă de grăsime şi murdărie.

Uşa de la bucătărie va fi bine ştearsă şi dezinfectată, insistându-se pe clanţă. Curăţenia generală în bucătărie presupune şi curăţenia în balcon, în caz că acesta există, şi în cămară. Se vor elibera toate dulapurile şi se vor arunca produsele inutile sau expirate. După ce se va aspira şi dezinfecta fiecare spaţiu de depozitare, se vor pune toate la loc, ordonat şi curat.

Bucătăria este un spaţiu extrem de sensibil atunci când este vorba de igienă. Aceasta poate fi uşor întreţinută prin respectarea câtorva reguli. O podea aspirată şi spălată zilnic, o chiuvetă dezinfectată după fiecare folosire masivă, un aragaz spălat după ce a găzduit clocotul oalelor şi cratiţelor cu mâncare, o faianţă ştearsă de picăturile de grăsime şi umezeală, un tocător dezinfectat periodic şi un burete de bucăîtărie nou, vor face ca mediul din importanta bucătărie să fie sigur pentru prepararea, depozitarea şi servirea mâncărurilor. Se va evita păstrarea în bucătărie a oricărui obiect ce nu-şi are locul acolo. Chei, coşuleţe cu mărunţişuri, cărţi, poşete, sacoşe, haine, nimic din toate acestea nu are ce căuta în spaţiul curat al bucătăriei, tocmai pentru a evita intrarea în contact a lucrurilor ce provin din afară, ce pot fi contaminate cu microbi cu locul în care se prepară hrana.

Pe lângă acest aspect al igienei, bucătăria va deveni un loc primitor şi plăcut în care întreaga familie se va întâlni să servească masa, să-şi povestească întâmplările şi să stea lângă cei dragi. Prepararea mâncărurilor într-un mediu curat şi ordonat va fi mult mai plăcută şi va ajuta gospodina să-şi desfăşoare activităţile cu uşurinţă şi multă plăcere.

Cu un mobilier adaptat cerinţelor fiecăruia care va facilita păstrărea ordinei şi curăţeniei , bucătăria va fi uşor de întreţinut şi va reprezenta un spaţiu sigur pentru toţi ai casei.