Cum să cureţi cuptorul electric repede şi uşor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Indiferent dacă folosiţi sau nu un cuptor, sau dacă gătiţi des, ori ocazional, cuptoarele electrice tot se murdăresc. În principal părţile interioare, exterioare şi uşa.Astăzi vă vom împărtășim câteva dintre cele mai bune modalități de curățare a cuptorului fără a fi nevoie să folosiți multă forță sau substanțe chimice! Este important ca  atunci când faci  curăţenie  să o faci atent.

Solutie de curatat cuptor electric

Cuptorul are pete care pot fi foarte greu de scos, însă în articolul de astăzi vă vom arăta modalităţi rapide şi usoare pentru a-l curăţa.

În primul rând să nu uitaţi să vă puneţi mănuşi pentru a vă proteja mainile.

Să începem!

Înainte de a fi rezolvată o problemă, ea trebuie prevenită, aşadar trebuie să vă luaţă măsuri de protecţie: cum ar fi hartia de copt sau staniol.

Primul pas pentru a păstra cuptorul curat este să folosiţi hârtie de copt atunci când gătiţi, pentru a evita scurgerea lichidelor pe suprfeţele cuptorului care de cele mai multe ori acelea devin şi cele mai greu de curăţat zone.

De asemenea ar trebui să înfăşuraţi tava în staniol, pentru a nu fi nevoie să o răzuiţi mai târziu.

Ştiţi vorba aceea ”bate fierul cât este cad”, asta trebuie să faceţi şi voi în momentul în care aţi observat că s-a murdărit cuptorul. Pentru o mai bună eficienţă pata trebuie curăţată în momentul în care mâncarea a fost scoasă, când cuptorul se răceşte.

Este foarte simplu, cu o cârpă curată.

Aburul este încă un ajutor pentru voi în curăţarea murdăriei lăsate de grăsime sau urme de mâncare pe cuptorul tău.

Înainte de a vă apuca să frecaţi toate acele pete greu de scos, pune într-un vas rezistent la căldura, apă, şi daţi cuptorul la o temperatură ridicată timp de 30 de minute.

Aburul va înmuia grăsimea şi murdăria, iar acestea vor fi mult mai uşor de şters.

Secretul petelor enervante şi greu de scos este bicarbonatul de sodiu.

Cum funcţionează acesta? Puneţi pe pată un strat gros de bicarbonat şi acoperiţi cu o cârpă umedă pe care o lasaţi acolo timp de câteva ore.

Folosiţi un mini aspirator pentru a îndepărta bicarbinatul, dacă nu aveţi puteţi şterge pur şi simplu cu o cârpă din bumbac şi apă.

Cum să curăţaţi partea exterioare a cuoptorului? Vă spunem noi.

Folosiţi un răzuitor din sticlă pe care îl utilizaţi împreună cu apă fierbinte. Acesta este foarte uşor de găsit în magazinele pentru amenajări înterioare.

După ce cuptorul este gata, vă mai rămân doar tăvile şi rafrurile acestuia, pe care foarte simplu le puteţi pune în maşina de spălat vase, sau dacă nu aveţile pe puteţi spăla într-un lighean mai mare lasându-le la înmuiat în oţet, peste noapte.

Şi în final luaţi sucul de la o lămâie şi o îl puneţi în interiorul cuptorului pentru a avea un miros plăcut.

 

Soluţii naturale pentru curăţarea cuptorului

Cele mai eficiente produse de curăţare s-au dovedit a fi cele naturale, făcute în casă.

Drept este şi faptul că sunt şi destul de ieftine, comode, dar şi mai sănătoase.

Iată câteva soluţii facute cu ce ai prin casă pentru curăţarea cuptorului

Sarea, oţetul şi o temperatură ridicată sunt înlocuitoareale perfecte pentru substanţete complexe, însă de  mult mai naturale.

Tot ce trebuie să faceţi este să încălziţi cuptorul la foc minim, apoi amestecaţi într-un castron apă cu oţet alb, puteţi adăuga şi bicarbonat, apoi puneţi compoziţia într-o sticlă cu pulverizator şi aplicaţi pe toată suprafaţa interioară a cuptorului încălzit.

După ce s-a uscat şi răcit cuptorul, stergeţi cu o cârpă abrazivă şi apă.

 O altă variantă eficientă şi destul de naturală este amestecul dintre bicarbonat de sodiu şi detergentul de vase obişnuit.

Se pun 5 liguri de bicarbonat la 1 cana de detergent se amestecă bine până se obţine o pastă omogenă.

Acoperiţi toată suprafaţa interioară a cuptorului şi lăsaţi să acţioneze câteva ore. Atenţie! Trebuie să udaţi din când în când pasta din cuptor pentru ca aceasta să nu se usuce.

Folosiţi o cârpă din bumbac pentru a şterge amestecu şi clăteşte cu puţină apă.

Bicarbonatul de sodiu combinat cu apa te ajută să scapaţi de petele groase de mâncare întărită, tavi murdare, grasime uscată.

Puneţi într-un lighean apă combinată cu bicarbonat, băgaţi toate cele acolo şi lasaţi-le acolo peste noapte. Dimineaţa veţi vedea că este o combinaţie reuşită, iar rafturile cuptorului vor arăta ca noi.

 

Cum se curăţă corect aragazul sau cuptorul.

Curăţarea elementelor din exterior.

Pentru a curăţa cuptorul în partea exterioară cea din oţel sau tablă depinde de care aveţi, este necesar să se folosească o soluţie naturală din oţet şi detergent de vase. Acestea fiind naturale te vor ajuta la o mai bună curăţare. Această soluţie se aplică iniţial pe o cârpă, burete sau lavetă pentru ca apoi să cureţi zonele murdare cu ajutorul ei. Pentru un finish bun poţi folosi şerveţele din hârtie.

Pe părţile din oţel inoxidabil murdăria depusă este indicat să fie ştearsă imediat când s-a produs. Petele de grăsime, calcar sau amidon pot deteriora sau decolora produsul dacă sunt lăsate mult timp fără a fi şterse.

Este complet interzisă folosirea unor produse de şters abrazive.

Următorul pas este curăţarea butoanelor.

În carul în care ai în casă un cuptor sau aragaz cu butoane ştii clar că acestea se murdaresc uşor şi se curăţă greu.  Detergentul de vase combinat cu apa pot fi aliaţii tăi în curăţarea lor. Este important să le laşi puţin la înmuiar înainte de a începe să le cureţi. Te poţi folosi de un burete sau lavetă pentru a le şterge. Atenţie! Niciodată să nu te foloseşti de burete răzuitor pentru a le curăţa.

Uşa din sticlă

Pentru partea din sticlă a cuptorului este indicat să foloseşti tot apă fierbinte cu detergent de vase, deoarece pe aceasta se depune grăşime. Cu ajutorul une lavete stergi prin mişcari oscilatorii toată suprafaţa din sticlă.

Niciodata un burete din sârmă pe geamul din sticlă! Acesta se zgârie foarte uşor.

Mânerul uşii poate fi atât din inox căt şi din plastic.

Pentru curăţarea acestuia te poţi folosi de aceiaşi compoziţie ca şi în cazul butoanelor. Apoi ştergi uşor cu o laveta sau prosop din hârtie.

Interiorul cuptorului.

În primul rând scoate toate etajerele din interiorul cuptorului şi pune-le într-un vas cu apă şi bicarbonat de sodiu, dar neapărat pasta trebuie să fie una groasă pentru a fi uşor de aplicat pe toate părţile sertarelor ce trebuie curăţate.

Apoi aplică pasta şi în interiorul cuptorului, dar trebuie lăsată peste noapte pentru a acţiona pentru un rezultat mai bun.

Imediat după ce te ai trezit mergi şi curăţa pasta de pe cuptor cu un prosop umed şi oţet. Şterge bine în interior.

 

Sfaturi pentru a preveni murdăria cuptorului.

Cu cât cuptorul este mai des folosit cu atât mai mult murdăria va fi mereu prezentă. În general cuptorul se spală după cinc, şase utilizări, asta iarăşi depinde doar de tine.

Pentru a evita murdărirea constantă este indicat să foloseşti vase speciale care pot fi acoperite în staniol.

Curăţarea cuptorului incorporat.

Pentru un detergent naturat aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

-sticlă cu pulverizator

-apă

-oţet

-bicarbonat de sodiu

Combină 5 linguri de bicarbonat de sodiu cu apă într-un bol. Ar trebui să obţii o pastă pe care să o adaugi pe toată suprafaţă cuptorului. Scoate grilajul şi împrăştie pastă pe partea interioară a cuptorului. Lăs-o să stea pe tot parcursul nopţii.

Cuptoarele incorporate au mai multe avantaje decât cele clasice. Acestea pot fi montate oriunde pe mobilă, de preferat mai pe sus pentru a nu mai fi nevoie să te apleci mereu când esate necesar, acestea au şi piese detaşabile, deci se curăţă şi mult mai uşor.

Primul sfat pentru curăţarea cuptorului incorporabil este ca acesta să nu fie stropit. Atunci când prepari ceva de mâncare este neapărat ca produsele să fie acoperite cu o folie de staniol, hârtie de copt sau un capac. Aşadar doar aşa poţi evita stropirea cuptorului de grăsime. Sfat! Înţeapă folia puţin pentru a putea ieşi aburul prin ea.

Un alt sfat este ca urmele de mâmcare, grăsime sau alte murdării să fie şterse imediat ce au fost făcute, pentru ca acestea să nu aibă timp să se usuce, asta îţi va îngreuna situaţia, pentru că se ştie faptul că petele proastepe sunt mai uşor de curăţat. În concluzie cuptorul trebuie curăţat după fiecare utilizare, înainte ca petele sa aibă timp să se usuce. Te poţi folosi de soluţie pentru spălarea vaselor apoi ştergi cu o lavetă.

Pentru petele mai dificile există bineinteles şi soluţii mai puternice, din comerţ, dar care au în compoziţia lor subtanţe chimice. Noi le recomandam pe cele naturale, dar daca este neapărat necesar ai grijă când îţi alegi soluţia cu care vrei să ştergi.

O ală soluţie simplă pentru curăţare este apa! Unele cuptoarea au un sistem de curăţare în interior bazate pe aburul apei.

 

Cum să te foloseşti de apă pentru curăţarea cuptorului incorporat.

Porneşte cuptorul şi adaugă în el un vas cu apă pe care îl laşi acolo timp de treizeci de minute pentru ca apa să se evapore. Aburul o să înmoaie murdăria de pe pereţii cuptorului iar aceasta va fi apoi foarte uşor de şters.

Apoi iei o lavetă cu care cureţi întrec interiorul cuptorului.

Multe cuptoare incorporate au un sistem automat de curăţare interioară. Există trei tipuri de mecanisme pentru a curăţa cuptorul:

Unul bazat pe abur despre care am spus deja mai sus, cel cu sistem catalitic şi sistem pirolitic.

Acestea două sisteme te vor ajuta la curăţarea cuptorului, însă ce trebuie tu să ştii este faptul că menţinerea acestuia curat este foarte importantă.

Niciodată nu folosi soluţii abrazive care pot zgâria suprafeţele din email, deoarece murdăria se poate depune mai repede pe o suprafaţă proastă sau zgâriată.

Pentru ca în bucătăria ta cuptorul elecrtric incorporat sau nu să fie în permanenţă curat foloseşte-te cu încredere de toate aceste sfaturi! Te vor ajuta!

Spor la treabă!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *