Curățarea și întreținerea echipamentelor de bucătărie din inox

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Majoritatea utilajelor și echipamentelor din bucătăriile profesionale vivitrust.ro sunt realizate din inox, acesta fiind un material recunoscut pentru rezistența sa îndelungată la coroziune și rugină. Dacă vrei să ai întotdeauna o bucătărie impecabilă, iar echipamentele să se păstreze într-o stare perfectă de funcționare, ar trebui să respecți câteva reguli de curățare și întreținere a echipamentelor folosite zi de zi. Bineînțeles, ar trebui să existe o rutină bine pusă la punct atunci când vine vorba de curățarea bucătăriei, aceasta contribuind și la siguranța și sănătatea personalului.

Apă călduță și cârpe moi, soluția cea mai la îndemână

Una dintre cele mai puțin riscante opțiuni atunci când vine vorba de curățarea și întreținerea echipamentelor din bucătărie este apa călduță și cârpele moi. De altfel, este și una dintre soluțiile la îndemâna oricui. După ce echipamentele sunt curățate bine cu o cârpă umezită în apă călduță, este necesar să se șteargă imediat cu o cârpă uscată pentru a înlătura orice exces de apă și pentru a elimina orice urmă lăsată de cârpa umezită. Această soluție este eficientă pentru acele zone care nu sunt atât de murdare, cum ar fi zona de curățat alimente pentru că în zonele cu un grad mai mare de murdărie, cum ar fi zona de gătire sau de prăjire, apa călduță și cârpa nu vor face față grăsimii acumulate.

Detergenții și degresanții, folosit în situații diferite

După cum spuneam, vor exista zone din bucătărie ce nu vor putea fi curățate doar cu ajutorul unei cârpe și a apei călduțe, iar atunci trebuie să apelezi la diverși detergenți și degresanți care să lase echipamentele de bucătărie strălucitoare. Poți apela la detergentul de vase pentru a dizolva petele ușoare, dar nu uita să clătești bine suprafața spălată și să înlături orice urmă de detergent sau alte reziduuri, pentru a preveni pătarea echipamentelor din inox.

Urmele de ulei sau de grăsime din zona de gătire pot fi curățate cu ajutorul unor detergenți pe bază de hidrocarburi, însă în astfel de situații ar trebui să ai mare grijă pentru că toate substanțele folosite în bucătărie trebuie să fie aprobate de către autoritățile de mediu și folosite conform instrucțiunilor producătorilor. Petele dificile mai pot fi curățate cu ajutorul unei substanțe polisante sau cu ajutorul unui burete fin, niciodată cu un material abraziv ce ar putea afecta suprafața din inox. Petele de rugină, dacă își fac la un moment dat apariția, pot fi scoase cu ajutorul unor soluții pe bază de acid oxalic.

Apa filtrată, soluția ideală pentru întreținerea suprafețelor din inox

Un lucru important de menționat este faptul că unul dintre inamicii echipamentelor din inox este apa dură pentru că aceasta lasă în urmă deozite ce ot afecta suprafața protectivă a inoxului, ducând în timp la deteriorarea utilajelor din bucătărie. Tocmai din acest motiv, se recomandă instalarea unui sistem de filtrare a apei sau folosirea apei filtrate pentru clătirea suprafețelor din inox și păstrarea lor într-o stare bună. Curățarea frecventă a echipamentelor din inox poate duce la mătuirea suprafețelor polisate, însă această situație poate fi prevenită cu ajutorul unei soluții diluate de amoniu în apă călduță cu care să ștergi utilajele.

Rutina de curățare a echipamentelor din inox din bucătăriile profesionale ajută la prelungirea duratei de viață a acestora, însă este important și să optezi de prima dată pentru niște utilaje de cea mai bună calitate, rezistente în timp și la orice alți factori.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *