Măsuri de siguranță alimentară în diversificare – curățenia și igiena previn bolile la bebeluși

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Bebelușii și copiii de vârstă mică sunt deosebit de vulnerabili la bolilele transmise de alimente, deoarece sistemele lor imunitare nu sunt încă pe deplin dezvoltate. Având un sistem imunitar subdezvoltat, bebelușului îi vine greu să lupte împotriva unei infecții. În plus, perioada de recuperare după orice fel de boală poate fi destul de extinsă. Din acest motiv, este obligatoriu să respectați anumite tehnici adecvate de siguranță alimentară pentru a vă asigura că nu vă puneți copilul în pericol.

Prevenirea bolilor transmise de alimente

Există mai multe modalități de prevenire a bolilor transmise de alimente în etapa de diversificare.

  • În primul rând, se va adopta o igienă foarte riguroasă. Spălatul pe mâini este cea mai eficientă măsură pe care o puteți lua pentru a preveni bolile transmise de alimente. Spălați-vă frecvent mâinile cu apă caldă și săpun pentru cel puțin 10-20 de secunde.
  • Apoi, evitați alimentele cu risc crescut, adică acele alimente care sunt mai sensibile la înmulțirea bacteriilor și nu ar trebui să fie administrate bebelușilor. Din această categorie de alimente cu risc fac parte produsele lactate nepasteurizate, inclusiv laptele, ouăle crude și alimentele care conțin ouă crude sau foarte puțin gătite, carnea crudă și carnea foarte puțin gătită, peștele crud și crustaceele, sucurile nepasteurizate și mierea de albine, care nu se oferă copiiilor până la împlinirea vârstei de 1 an din cauza riscului de botulism.
  • Gătiți bine alimentele. Gătiți alimente precum carnea la temperaturile interne recomandate pentru a asigura uciderea bacteriilor dăunătoare. Carnea de vită, de porc și de miel se va găti la 145 de grade, carnea tocată la 160 de grade, carnea de pasăre la 165 de grade, în timp ce peștele și crustaceele se vor găti la 145 de grade.
  • Curățați și sterilizați corespunzător biberoanele, sticlele, cănile bebelușului, piesele pompei de sân și toate celelalte echipamente necesare pentru prepararea hranei bebelușului.
  • Manipulați, depozitați și reîncălziți corect laptele matern.
  • Preveniți contaminarea încrucișată. Hrănirea copilului direct din borcan poate introduce bacterii din gura copilului în alimentul din borcan. Din acest motiv, cel mai indicat este să puneți o mică cantitate de hrană din borcon într-un bol și să vă hrăniți copilul din bol. Aruncați restul de mâncare de fiecare dată când bebelușul nu poate mânca toată porția din bol. În schimb, hrana care a rămas intactă în borcan și care nu a intrat în contact cu saliva bebelușului o puteți depozita în frigider pentru o utilizare ulterioară.
  • Faceți curățenie frecvent în frigider și aruncați mâncarea care nu mai poate fi consumată. De exemplu, un borcan cu fructe sau legume poate fi consumat în decursul a 2-3 zile, borcanul cu carne va fi consumat pe parcursul unei singure zile, în timp ce mâncărurile de bebeluși cu legume și carne se vor consuma pe parcursul a 2 zile.
  • Formula de lapte se va dilua cu o sursă de apă sigură și va fi aruncată în termen de 1 oră după ce ați hrănit bebelușul. Formula pregătită pe care nu a mâncat-o bebelușul poate fi păstrată în frigider până la 24 de ore. Un recipient deschis cu formulă de lapte gata pregătită trebuie acoperit, refrigerat și aruncat după 48 de ore, dacă nu este utilizat.
  • Dacă aveți dubii, aruncați mâncarea. Dacă nu vă puteți aminti dacă resturile de mâncare din frigider sunt de acum două zile sau de săptămâna trecută, cel mai indicat este să le aruncați.

În cele din urmă, pentru a preveni riscul înecării cu hrană, evitați alimentele care prezintă risc de sufocare, cum ar fi nuci, boabe de struguri, morcovi cruzi, stafide sau floricele de porumb. Supravegheați copilul în timpul meselor pentru a vă asigura că tolerează alimentele în mod corespunzător.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *