Curățenie în grădină

Atunci când locuiești la casă, degeaba te lauzi cu curățenia bec din camere, dacă grădina ta arată ca după bombardament. Curățenia în grădina este esenţială, atât pentru a asigura un aspect estetic, cât şi pentru a crea un spaţiu verde practic. Desigur, sunt o groază de companii care pot fi contractate de proprietari pentru a îngriji curtea, dar poți să o faci și singur. Se va dovedi chiar o activitate relaxantă, mai ales că-ți va permite să stai mai mult în aer liber.

CURATENIE-GRADINAAtunci când te apuci de curățenie în grădină, există un set de reguli care trebuie respectate, pentru a avea cele mai bune rezultate.

Întreținerea grădinii

Începe cu înlăturarea plantelor moarte. Acest lucru nu doar va face noilor plante loc să se dezvolte, dar va schimba imediat aspectul grădinii, care va părea mult mai organizată. Urmează apoi îngrijirea plantelor perene. Acestea se curăţă de preferință toamna, dar mulţi preferă să amâne acest moment până în primăvară, motivul fiind comoditatea. În acest caz, este recomandabil ca ele să fie lăsate la dimensiunile la care au ajuns peste iarnă până în momentul în care apar pui la baza plantei. Acesta este momentul în care trebuie îndepărtate vârfurile vechi. În cazul plantelor cu rădăcini lemnoase, cum este levănţica, de exemplu, acestea trebuie tăiate în fiecare primăvară, pentru că înfloresc numai pe ramuri noi.

Dacă în curte aveți și ceva pomi fructiferi, aveți grijă să îi curățați foarte de timpuriu, pentru a rămâne destul timp de refacere şi înflorire. În cazul celorlalţi arbori sau arbuşti ornamentali, se trece la tăiere, curăţare sau formare de coroane. În această categorie, cel mai des întâlniţi prin curțile oamenilor sunt liliacul, hibiscus sau glicina.

De asemenea, proprietarii trebuie să cureţe tot ce este uscat de anul trecut, de exemplu florile sau crengile. Apoi se poate trece la îngrijirea solului. Pe parcursul iernii, acesta s-a tasat, deci este indicată afănarea, săparea şi mărunţirea. Pentru un sol fertil, sunt recomandate îngrăşămintele. În cazul proprietarilor care folosesc asemenea sisteme, trebuie făcută şi o verificare a sistemelor de irigare şi udare. Trebuie analizate atât instalaţiile, cât şi filtrele.

Gazonul trebuie și el tuns, greblat, iar acolo unde sunt spaţii goale, ar trebui să luați în calcul o nouă însămânţare. Seminţele se protejează cu un strat de nisip şi trebuie udate zilnic până când răsare iarba.

Proprietarii trebuie să aibă grijă la florile pe care le-au plantat în toamnă, astfel încât să nu le rupă rădăcinile. Flori precum narcise, lalele sau zambile, precum şi majoritatea florilor de primăvară, se plantează de toamna. Trandafirii, atât de frumoși într-o curte, sunt unele dintre cele mai sensibile flori, iar pentru ca ei să înceapă să crească din nou, este nevoie ca frunzele lor să fie îndepărtate total.

Evident, întreținerea grădinii este ideal să fie făcută zilnic, însă acest lucru de multe ori nu este posibil din diverse motive.

Soluții simple pentru curățenia grădinii

Dacă te-ai decis să te ocupi singur de curățenia grădinii și a curții tale, în mod profesionist, avem câteva indicații pentru tine, pentru ca toți cei care-ți trec pragul să-ți admire munca și simțul estetic deosebit.

Nu te speria, nu vom veni cu niște soluții care să te facă să îți golești bugetul. Sunt simple și chiar dacă este nevoie și de unele unelte și aparate profesionale, vei vedea că această mică investiție de acum va fi un plan care te va ajuta pe termen lung. Dar, ”vorba lungă, sărăcia omului”, așa că hai să începem:

Stabilești care sunt lucrurile, sculele și utilajele esențiale de care vei avea nevoie pe termen lung, pentru curățenie, atât pentru curte, cât și pentru grădină.
Aduni tot necesarul în cutii mari pe care le păstrezi doar pentru așa ceva.
Depozitezi totul într-o magazie sau într-un spațiu special amenajat, într-un colț al curții sau grădinii - de exemplu, acolo unde aduni și compostul de grădină.

Atunci când faci curățenie în grădină, ar trebuie să fii dotat cu echipamente profesionale cu utilizare multiplă, pe care le poți folosi pentru a curăța diverse obiecte și spații, precum un spălător cu presiune, care înlătură praful și murdăria rezistentă de pe mai multe suprafețe, de la fațade și garduri, la mobilierul de curte și mașină. În plus, este unul dintre utilajele, de mici dimensiuni, pe care le regăsești în echipamentul firmelor de curățenie și al spălătoriilor auto. Este un produs care-și va dovedi din plin eficiența și nu vei regreta că l-ai achiziționat.

Halatul, cizmele și mănușile de curățenie. Nu, nu sunt un moft, nu doar că te fac să arăți ca un profesionist adevărat, dar sunt, evident, foarte practice. Atunci când le achiziționezi, fii atent și alege materiale groase și rezistente, în culori închise sau tari, cum sunt gri, verde sau galben și nu neglija să le porți de fiecare dată atunci când te apuci de treabă, chiar dacă ai o zi plină și te grăbești să termini mai repede totul.

Ustensilele pentru îndepărtarea buruienilor nu trebuie să îți lipsească atunci când faci curățenie în grădină. Sapa și săpăliga nu sunt suficiente în grădină, mai ales dacă au răsărit ierburi spontane și în anumite spații din curte și acestea strică echilibrul estetic pe care ți-l dorești în acel spațiu. Folosește o unealtă specială, cu mâner de lemn și cap de oțel, de dimensiuni reduse, pentru îndepărtat buruienile.

Grebla pentru frunze. Dacă până acum ai utilizat clasica mătură cam pentru orice, inclusiv pentru a aduna frunzele din grădină și din curte, atunci poate că ar trebuie să iei în calcul că este momentul să treci la varianta profesională: grebla pentru adunat frunze, mult mai eficientă, ceea ce îți permite nu doar să nu lași fir de frunză în urmă, dar și să economisești timp atunci când faci curățenie în grădină.

Tips-uri pentru terminat rapid

Atunci când te apuci de curățenie în acest spațiu, regula de bază este mai întâi ordine, apoi curățenie. Se începe cu strângerea lucrurilor, sortarea și aranjarea lor. Cele care sunt din casă se pun într-un colț, urmând ca, la final, să fie duse în casă. Cele de exterior se pun la locul lor, se aranjează lucrurile de relaxare și se șterg mesele. Astfel oricine vrea să se relaxeze, o va putea face chiar dacă nu ați terminat treaba.

Aspirați/maturați unde e nevoie, în spatele locurilor de relaxare, în jurul meselor. Acum, după ce ați terminat de aspirat/măturat, așa cum am menționat și în articolul organizare curățenie în casă, curățenia în grădină este indicat să o faceți verificând părțile de sus, urmând să coborâți treptat privirea până ajungeți la partea de final, cea de jos.

Începeți cu zonele de lângă casă, identificând toate locurile cu pânză de păianjen sau praf și curățându-le, urmând glastrele geamurilor. După ce ați șters praful peste tot unde este nevoie puteți să continuați cu partea de verdeață. Acolo căutați eventuale gunoaie, ba chiar și nevoile fiziologice ale animalelor de companie ale dumneavoastră sau ale vecinilor. Smulgeți buruienile, cu grijă, în așa fel încât să iasă toată rădăcina, cu cat mai des, cu atât mai puțină muncă. Strângeți frunzele uscate și rupeți florile ofilite care sunt inestetice. Ar fi bine să aveți un loc special unde să depozitați resturile vegetale pentru a obține compostul. Există cutii pentru acesta, care pot fi cumpărate din magazinele mari și nu numai, dar puteți să amenajați și dumneavoastră o zonă căutând sfaturi necesare pe internet. Atunci când aveți o grădină, compostul poate fi folosit ca îngrășământ pentru plante.

La final se spală zonele asfaltate, dacă aveți. Pentru acest lucru, aveți la dispoziție mai multe variante: cu un furtun de apă alimentat la un robinet exterior, ajutându-vă de o mătură pentru a împinge surplusul de apă către zonele de verdeață (nu folosiți detergenți care pot dăuna plantelor), este suficient să folosiți apă. Cu o găleată cu apă și un mop (altele decât cele din casă), schimbând apa de fiecare dată când aceasta se murdărește sau cu un aparat de spălat cu jet de apa (presiunea fiind foarte mare îndepărtează mult mai ușor mizeria), el este folosit și la spălarea mașinilor. În zilele de vară spălatul se va face fie dimineață, fie seara, în cazul în care apa rămasă ajunge la plante, pentru a nu se încălzi de la temperatura ridicată și a deveni dăunătoare acestora.

Scapă de melcii din grădină

Atunci când faci curățenie în grădină, pentru a scăpa grădina de melci sau limacşi, poți urma câțiva pași simpli. Aveți grijă să aveți o scândurică de lemn pe iarbă sau lângă zona plantată din grădină pentru că moluştelor le plac locurile răcoroase, umede şi când se face ziuă se vor ascunde sub scândură. Luaţi scândura, iar a doua zi le puneţi imediat mâncare: grăunţe de humus sau coji de ouă zdrobite. Limacşii sunt foarte mâncăcioşi, și preferă irişii, lalelele, salata, primulele. De multe ori se ascund în timpul zilei, dacă nu au timp de retragere la locul lor, direct sub gunoiul din grădină, deci aveți grijă să menţineţi curaţenia în grădină. După curăţenie, împrăştiaţi pastile metaldehide. Puteţi şi prăfui în jurul plantelor cu praf de var sau cenuşă. Împrăştiaţi între răzoare, seara târziu, în jurul plantelor, grăunţe de optimol.

Acum, după toate cele de mai sus, după cum am spus și anterior, câteva minute sau ore petrecute făcând curățenie în grădină sunt momente perfecte pentru a te mai detensiona de stresul acumulat pe parcursul unei zile. Mai mult decât atât, făcând curățenie în grădina proprie poate fi un bun prilej de a vă menține în formă având în vedere că mereu trebuie să curățați câte ceva, să curățați pomii, să săpați și să udați plantele.

Iubitorii de frumos, pasionați de grădini, nu vor precupeți niciun efort în a-și îngriji mica lor comoară. Aceștia vor face curățenie în grădină zilnic, o vor uda și nu numai. Satisfacția va fi maximă atunci când totul va fi gata iar grădina va deveni o adevărată oază de relaxare, atât pentru dumneavoastră și cei dragi, dar și pentru cei care vă vor trece pragul, și care vă vor admira munca depusă.

Curatarea deck-ului

Curățarea deck-ului

Pentru a vă putea bucura de un deck frumos, rezistent în timp, care își păstrează culorile naturale și care oferă spațiului o imagine aparte, este foarte important să îl curățați și să îl îngrijiți cât mai bine. Curățarea deck-ului se face prin spălarea regulată cu apă (o dată pe săptămână). […] mai mult »

Curatarea piscinei

Curățarea piscinei

Curățarea piscinei este recomandat a se face, cel puțin, o dată pe an, prin schimbarea apei, pentru a îndepărta depunerile de calcar și microorganismele (bacterii, alge) de pe fundul și pereții acesteia. Curățarea se poate face manual, cu ajutorul unei perii obișnuite sau mecanizat, cu ajutorul unor aspiratoare automate care […] mai mult »

Curatarea aleilor

Curățarea aleilor

Curățarea aleilor caselor se poate face cu ajutorul clasicului furtun de grădină sau cu ajutorul aparatului de spălat cu presiune, care este mai eficient și are un consum de apă mai redus comparativ cu situația în care folosiți furtunul. Indiferent de metoda aleasă, este important să urmați câțiva pași pentru […] mai mult »

Tăierea trandafirilor

Fără îndoială, tăierea trandafirilor trebuie să fie una dintre cele mai comune probleme de grădinărit ale tuturor timpurilor. Pentru unii grădinari mai puțin experimentați, s-ar putea să pară nesemnificativ atât momentul când se fac aceste tăieri, cât și locul de tăiere. Cu toate acestea, momentul ales pentru tăierea trandafirilor poate […] mai mult »

Stropirea pomilor

Recoltarea de fructe delicioase, pe deplin coapte din proprii pomi poate fi o experiență deosebit de satisfăcătoare. Și oricât am aștepta să vedem și să gustăm din rezultatul muncii noastre, nu trebuie să uităm că și insectele apreciază la fel de mult ca noi aroma dulce a fructelor coapte, iar […] mai mult »