Curățarea pomilor fructiferi

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Așa cum facem uneori curățenie generală în casă, ba odată cu schimbarea anotimpurilor, ba cu prilejul unei renovări de amploare, la fel și curățarea pomilor fructiferi are o importanță covârșitoare și nu este deloc recomandat să o amânăm. Doar că în cazul pomilor, vorbim mai degrabă de o curățenie pe timp de iarnă, deoarece chiar înainte de a se instala confortabil temperaturile nemiloase, trebuie să scăpăm de orice buruiană încăpățânată, de dăunători și, în general, trebuie să curățăm cât mai temeinic pomii fructiferi pentru a ne asigura că vor crește fără obstacole și că ne vor răsplăti cu fructe dulci.

Plivirea buruienilor

Curățarea pomilor fructiferi trebuie să înceapă de la bază, așă că prima sarcină constă în plivire. Îndepărtarea buruienilor de la baza pomilor fructiferi nu numai că ajută la eliminarea concurenței, dar totodată dezvăluie toate locurile unde s-ar putea ascunde insectele dăunătoare care, mai mult ca sigur, se află în căutarea unui loc pentru iernat.

Al doilea pas în curățarea pomilor fructiferi îl reprezintă aruncarea fructelor stricate. După căderea frunzelor, este mult mai ușor să îndepărtați cu promptitudine orice fruct stricat sau putrezit care a rămas agățat de ramuri. S-ar putea să credeți că aceste fructe nu sunt deloc amenințătoare, dar de fapt sunt purtătoare de boli și au potențialul de a reinfecta pomii de cum dă căldura.

Mai apoi, puteți trece cu o greblă pe toata suprafața pământului pentru a expune ouăle și toate celelalte pericole la efectele de curățare și dezinfectare ale gerului. Ceva mai târziu, chiar înainte să aplicați un strat de mulci proaspăt, puteți să administrați pomilor îngrășământ organic. Dar este important să așteptați să se încheie cea mai critică perioadă a iernii, astfel încât temperaturile joase să fi avut timp să curețe pământul. În ceea ce privește mulcirea pomilor, un strat gros de aproximativ 5 centimentri de mulci va încetini progresul noilor buruieni, va menține umiditatea în sol, iar pe măsură ce se degradează și putrezește, mulciul va hrăni și va îmbunătăți structura solului.

Eliminarea dăunătorilor

Insectele și ouăle lor care pot supraviețui în condiții de iarnă reprezintă un pericol pentru sănătatea pomilor fructiferi. Asemănător cu afidelele, acarienii roșii, viermii și moliile pot rezista pe timp de iarnă dacă se împrăștie în cele mai mici colțuri și crăpături găsite în coaja unui copac, iar primăvara, ies la iveală imediat ce se întoarce căldura. Iarna devreme este perioada propice pentru a scăpa de invadatori prin stropirea pomilor fructiferi. Puteți opta pentru un tratament natural, bazat pe ulei de plante, foarte eficient de altfel în reducerea dramatică a numărului de dăunători. De asemenea, un astfel de tratament poate fi utilizat chiar și în preajma animalelor și copiilor. Aplicați tratamentul direct pe coaja copacului într-o zi fără vânt, acoperind în întregime ramurile.

O altă soluție preventivă împotriva dăunătorilor este banda adezivă, care oprește moliile să se transporte cu ouăle la ramurile copacului. Așezați benzile lipicioase în jurul trunchiului fiecărui copac, cu partea lipiciului îndreptată spre exterior.

Protecția pomilor fructiferi împotriva frigului

În timp ce vremea rece este fantastică pentru exterminarea dăunătorilor, poate fi extrem de dură cu pomii mai sensibili, dar și cu plantele vulnerabile din ghivece. În timp ce pomii exotici, cum ar fi lămâi, portocali, măslini, smochini pot fi mutați în protecția unei sere, ceilalți pomi fructiferi pot fi îmbrăcați în jachete de fleece, iar la baza trunchiului se pot așeza paie pentru o izolare ulterioară.

Nu omiteți nici zăpada, chiar dacă copacii îmbrăcați în omăt arată de poveste. Mormanele mari de zăpadă sunt grele și pot rupe crengile pomilor, de aceea îndepărtați zăpada cu ajutorul unei mături sau scuturați-o cu mare atenție, deoarece lemnul rece este fragil.

Foarte important este să oferiți pomilor sprijin, întrucât repetarea ciclurilor de îngheț-dezgheț poate afecta copacii plantați recent, slăbindu-le rădăcinile, devenind astfel lipsiți de apărare în condiții de vânt. De asemenea, vânturile puternice de toamnă pot slăbi tutorii, prin urmare trebuie să verificați dacă tutorii sunt întregi, fermi și stabili, pentru a oferi sprijin pomilor.

Tăierea pomilor fructiferi

Multe curți și livezi adăpostesc pomi fructiferi care nu au mai fost îngrijiți corespunzător de o bună bucată de vreme. Acești copaci sunt adesea atât de înalți încât doar păsările se bucură de fructele din ramurile de sus, iar înălțimea și lățimea fac dificilă tăierea și stropirea obișnuite. Indiferent dacă ați moștenit pomi fructiferi care se află în această situație sau sunteți personal responsabili pentru starea lor, să știți că îi puteți salva cu câteva eforturi. Chiar dacă este admisă o tăiere severă într-un an, este mai probabil ca pomii să se recupereze și să prospere dacă acționați timp de trei ani consecutivi pentru a le reduce dimensiunile.

Prin urmare, curățarea pomilor fructiferi presupune și tăierea lor. În primul rând, înmuiați o cârpă în alcool denaturat și folosiți-o pentru a dezinfecta lamele foarfecei de grădină pe măsură ce tundeți pomii. Îndepărtați ramurile deteriorate sau bolnave de la cel puțin 6 centimetri de lemnul sănătos. Tăiați ramurile care se încrucișează reciproc sau se freacă pentru a preveni rănile, precum și ramurile care au crescut din centrul copacului. Așezați apoi o scară lângă pomul fructifer și urcați-vă. Partea arborelui pe care nu o puteți atinge este partea care trebuie îndepărtată. Tăiați prima treime din secțiunea arborelui la începutul primăverii. Faceți fiecare tăiere la o ramură laterală de cel puțin o treime din diametrul ramurii tăiate. Evitați să lăsați așchii. Îndepărtați ramurile suplimentare pentru a permite soarelui să pătrundă în centrul copacului. Strângeți de sub copac toate ramurile tăiate și frunzele putrede. Îndepărtați germenii care se dezvoltă chiar sub vârfurile ramurilor tăiate în timpul verii. Acționați în fiecare lună în timpul perioadei de vegetație, astfel încât acești lăstari viguroși să nu umbrească ramurile din interiorul coronamentului. Aplicați apoi un strat de 3 centimetri de mulci organic peste zona rădăcinii copacului pentru a menține umezeala și pentru a ține sub control creșterea buruienilor.

În primăvara imediat următoare, tundeți coronamentul în aceeași manieră și continuați să îndepărtați germenii pe timpul verii. Finalizați tunderea pomilor până ajung la dimensiunea dorită în anul al treilea. Din acel moment, puteți tunde pomul exact ca pe oricare alt copac, tăind an de an fiecare creștere nouă pentru a stimula recolta de fructe.

Acestea fiind spuse, lucrurile de care aveți nevoie pentru tăierea pomilor fructiferi includ cârpă curată, alcool denaturat, foarfece de grădină sau fierăstrău, scară, greblă și mulci organic. De asemenea, mai trebuie să știți că astfel de tăieri severe se efectuează cel mai bine primăvara, când șansele de ploaie sunt mai mici și începe creșterea activă. În plus, pe timp de vară insectele sunt mai susceptibile să infecteze rănile cauzate de tăiere.

Curățarea pomilor fructiferi înainte de aplicarea tratamentelor

Încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când profesorul Pierre-Marie-Alexis Millardet a descoperit că cuprul poate fi folosit pentru a distruge sporii fungici care atacă plantele, grădinarii au început să îl folosească în propriile livezi pe timp de iarnă. De asemenea, și despre var se știe că poate ține la distanță dăunătorii.

Atunci când copacii sunt goi de frunze în timpul iernii, o soluție de cupru și var va distruge sporii care de abia așteaptă condiții mai calde. Pe măsură ce se încălzește vremea, sporii încep să infecteze copacii și arbuștii cu boli cum ar fi putregaiul brun. Descoperirea fungicidului bazat pe cupru, cunoscut sub numele de Spray Bordeaux, de către profesorul Millardet din Bordeaux, a salvat în acea perioadă industria viticolă franceză de efectele devastatoare ale mucegaiului. Unele dintre cele mai utilizate fungicide agricole conțin cupru, inclusiv oxiclorură de cupru și hidroxid de cupru. În timp ce acestea rămân în continuare pesticide eficiente, oxiclorura de cupru este considerată acum necorespunzătoare pentru grădinile ecologice.

La fel ca în cazul altor tratamente, înainte de a aplica cupru sau var, primul pas în protejarea culturilor de fructe de dăunători și boli este curățarea pomilor fructiferi.

Frunzele vechi și fructele pot adăposti ouă sau spori. Prin îndepărtarea fructelor stricate și a frunzelor căzute se elimină o mare parte din spori. Nu folosiți fructele și frunzele pentru mulcire, deoarece acestea rămân o sursă de reinfecție și reinfestări, deși pot fi compuse fierbinți. Dacă nu aveți timp să faceți o grămadă de compost fierbinte, unde gunoiul se va încălzi până la 60 de grade necesar pentru a ucide sporii și ouăle, pur și simplu îngropați frunzele și fructele în grădină. Îngropați fructele la o jumătate de metru adânc în sol și așezați frunzele în fundul unui șanț, unde pot să putrezească fără a răspândi probleme.

Atunci când pomii fructiferi rămân fără frunze în timpul iernii, ramurile slabe, moarte, fracturate sau deteriorate sunt ușor de văzut și de tăiat. Acest lucru nu numai că îmbunătățește aspectul copacului, ci îndepărtează zonele vizate de ciuperci și bacterii, zone care oferă nișe pentru dăunători pentru a depune ouă. Asigurați-vă că echipamentul de tăiere este ascuțit, astfel încât ranile să fie cât mai curate și nu zdrențuite. Pentru a preveni răspândirea oricărei boli bacteriene și virale în jurul unei grădini sau livezi, sterilizați echipamentul de tăiere între tăierea fiecărui copac sau arbust. Cel mai simplu este să introduceți lamele în dezinfectant timp de 30 de secunde. Puteți să utilizați ulei de arbore de ceai sau un alt dezinfectant comercial. Alternativ, vă puteți face propriul dezinfectant cu o parte clor la 99 de părți apă. Este foarte important să nu aplicați nimic pe rănile cauzate de tăiere. S-a dovedit că preparatele pentru răni provoca mai multe probleme, nicidecum nu le vindecă. Rănile se vor vindeca mult mai bine și mai rapid dacă vor fi lăsate în pace.

Mulți dăunători și boli comune se odihnesc acum, ascunzându-se nevăzute, pe măsură ce ouăle și sporii sunt depuși în coajă și în scoarța pomilor. Restabiliți echilibrul utilizând un proces cunoscut sub numele de „spălare de iarnă” pe toți pomii fructiferi și pe toți arbuștii, de la meri și peri până la smochini și piersici Acest tratament este aplicat și plantelor ornamentale cum ar fi trandafirii și frangipani care suferă la rândul lor de probleme fungice.

Spray-ul Bordeaux și sulful de var sunt utilizate în mod obișnuit pentru spălările de iarnă. Ambele sunt foarte eficiente pentru a ține sub control atât sporii fungali, cât și ouăle celor mai multe insecte dăunătoare și acarieni.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *