Stropirea pomilor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Recoltarea de fructe delicioase, pe deplin coapte din proprii pomi poate fi o experiență deosebit de satisfăcătoare. Și oricât am aștepta să vedem și să gustăm din rezultatul muncii noastre, nu trebuie să uităm că și insectele apreciază la fel de mult ca noi aroma dulce a fructelor coapte, iar activitatea lor în timpul sezonului de creștere poate conduce la fructe deteriorate și stricate.

Este esențial să controlăm acești dăunători în timp ce fructele se dezvoltă, iar un program de stropire, indiferent dacă programul respectiv este unul convențional sau unul organic, se dovedește a fi necesar. Pentru a răspunde cerințelor pieței cu amănuntul sau pentru a proteja pomii fructiferi împotriva amenințărilor dăunătorilor și a bolilor grave, stropirea pomilor rămâne o problemă permanentă pentru mulți cultivatori comerciali.

Însă, pentru a profita la maximum de efectele stropirii, la fel de importanți sunt și alți factori, precum selectarea adecvată a produselor, programul de stropire, cât și modul de aplicare al produsului. Trecerea cu vederea a oricăruia dintre acești factori poate însemna ineficiența produsului și pierderea culturilor.

Insecte și dăunători

Din nefericire, lista de insecte care pot deveni o problemă pentru pomii fructiferi este una extinsă. Unele insecte atacă frunzele pomilor fructiferi, și chiar dacă nu afectează în mod direct fructele, încetinesc creșterea copacilor, oferindu-le un aspect bolnăvicios. Însă insectele care depun ouă în fructele sau aproape de fructele care cresc ori se hrănesc cu fructe fac cele mai multe daune. Molia este unul dintre cei mai răi dăunători pentru măr și păr, deoarece depune ouă care se transformă în larve și sapă rapid în mere și pere mici hrănindu-se în interior, pe măsură ce fructele cresc. Pe de altă parte, afidele provoacă deformarea frunzelor, alte insecte pot slăbi copacii și pot deteriora fructele, iar acarienii și muștele de fructe pot provoca daune grave tuturor pomilor fructiferi.

Selectarea produselor

Nu este de ajuns să știi să întocmești un plan de stropire și să știi ce produse să utilizezi, dacă nu știi cum să le folosești. Este deosebit de important să aplici cu mare băgare de seamă fiecare produs, dincolo de respectarea strictă a procedurilor de siguranță adecvate și de utilizarea tuturor produselor conform informațiilor de pe etichetă. De exemplu, amestecurile de cupru, atunci când sunt combinate cu anumiți aditivi și cu condiții de uscare lentă din cauza vremii, pot avea proprietățile fitotoxice îmbunătățite, de aici nevoia unei planificări adecvate și a unei utilizări chibzuite.

O altă preocupare serioasă care afectează industria este rezistența la fungicide. Fungicidele cu spectru larg, mai degrabă decât cele care vizează un număr limitat de specii, prezintă un risc mai scăzut de dezvoltare a rezistenței și își pot menține eficiența în combaterea bolilor. Alte substanțe chimice, cum ar fi antibioticele și insecticidele, pot, de asemenea, să cauzeze rezistență, devenind astfel ineficiente împotriva agentului patogen care cauzează boală. 

O schemă de stropire care presupune rotirea mai multor produse chimice va necesita, desigur, mai multe produse variate, cu diferite moduri de acțiune, precum și o anumită modalitate de stropire. Nu trebuie omis nici faptul că, pe măsură ce substanțele chimice evoluează, o multitudine de produse noi pot face ca cele mai vechi să fie depășite.

De asemenea, sunt disponibile anumite pesticide care sunt etichetate cu termenul “de uz casnic” pe recipient. Aceste produse conțin ingrediente considerate sigure pentru uz casnic, inclusiv carbaril sau Sevin, uleiuri horticole cum ar fi uleiuri latente, anumite insecticide sintetice cum ar fi malathion și permetrin și insecticide naturale, cum ar fi piretrinele extrase din flori. Sunt disponibile și săpunuri insecticide care controlează afidele și anumite insecte. Întotdeauna, consultați etichetele produselor pentru a identifica insectele specifice controlate de fiecare produs.

Rezumând, printre cele mai importante produse de stropire a pomilor se numără

Soluția universală – cel mai simplu mod de a alunga toți dăunătorii este să utilizați o soluție de stropire cu uz general, caz în care nici nu va trebui să identificați fiecare dăunător și boală care vă deranjează copacul. Verificați eticheta și utilizați amestecul recomandat numai pentru stropirea pomilor fructiferi.

Soluții latente – pentru a scăpa de problemele cauzate de insectele tărătoare, aplicați o substanță numită ulei latent. Un astfel de ulei ar trebui folosit la începutul primăverii, înainte ca mugurii de frunze să înceapă să se deschidă. Poate provoca daune pomilor dacă îl folosiți atunci când temperature scade sub 4 grade C. Majoritatea pomilor fructiferi au nevoie să li se aplice ulei latent odată la fiecare cinci ani, cu excepția cazului în care există o problemă mare de infestare în zonă.

Soluții fungicide – un astfel de tratament vă poate ajuta să salvați piersicul de boala scabiei, de exemplu. Se utilizează primăvara, înainte ca frunzele să se deschidă. Aceste fungicide cu scop general trebuie folosite întotdeauna când temperaturile în timpul zilei sunt în mod constant în jur de 15 ° C.

Soluții insecticide – utilizați spray-uri insecticide atunci când petalele de flori cad pentru a scăpa de majoritatea dăunătorilor care atacă pomii fructiferi.

Schema de stropire

Majoritatea afidelor, insectelor și acarienilor pot fi controlați prin aplicarea unei soluții latente la sfârșitul iernii sau primăvara devreme, distrugând astfel ouale înainte de apariția mugurilor. Piersicii pot fi protejați de eventualii dăunători prin stropirea cu endosulfan pe trunchiuri și ramuri primăvara devreme.

În cazul merilor și al perilor, controlul viermilor și al moliilor este cu atât mai important. Perioada de tratament este critică, așa că prima stropire trebuie să aibă loc la două săptămâni după ce cele mai multe petale au căzut din florile copacului, urmată de o a doua stropire o săptămână mai târziu. Repetați acest tratament la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august sau ori de câte ori observați noi găuri larvare care apar pe fructe.

Tot merii sunt afectați și de scabie, așa că din nou, este important să controlați boala la începutul sezonului. Sporii de peste iarnă produc cele mai multe pagube în timpul perioadelor cu ploi ușoare și până la jumătatea lunii iunie, deci un tratament cu fungicid este obligatoriu. Perioada de înflorire este și ea destul de sensibilă pentru meri. În special când temperaturile calde se îmbină cu umiditatea, merii pot fi afectați de mană, așa că un tratament cu streptomicină aplicat direct pe flori poate proteja pomii de infecție. Dacă această oportunitate este ratată și florile se ofilesc, boala se poate răspândi foarte repede într-o livadă susceptibilă, iar copacii tineri sunt expuși riscului de a muri.

Modalitatea de stropire a pomilor

O schemă de stropire va fi întotdeauna eficientă dacă se vor respecta anumite considerente, precum cantitatea de produs chimic care trebuie pulverizată sau perioada exactă de stropire. Dacă echipamentul nu este corect calibrat sau substanțele chimice nu sunt amestecate corespunzător, rezultatele vor varia. Poate că nu ați acordat destulă atenție acestui aspect, însă calibrarea și întreținerea pulverizatoarelor joacă un rol foarte important. Indiferent de produsele folosite pentru stropire, un cultivator trebuie să se asigure întotdeauna că protejează pomii în întregime. Dacă un pulverizator nu este calibrat corect, se prea poate ca pomii să nu fie acoperiți în întregime, și astfel, boala poate să apară în partea de sus a copacilor, tocmai pentru că pulverizatorul nu atinge această înălțime. Nu trebuie trecută cu vederea nici perioada după stropire, nici perioada dintre stropire și recoltare.

Deși este necesară o schemă de stropire, cultivatorii folosesc o varietate de metode de gestionare a dăunătorilor, cum ar fi stropirea atunci când sunt prezente condiții de boala sau salubrizarea livezii prin îndepărtarea plantelor bolnave. Ținând cont și de pericolele pe care le presupun substanțele chimice, mulți aleg să trateze livezile atunci când condițiile de mediu și prezența dăunătorilor indică o preocupare ridicată pentru distrugerea culturilor. Atunci când stropirea este obligatorie, cunoașterea a ce, când și cum să aplicați pentru a optimza eficacitatea schemei de stropire este cheia succesului.

Măsuri de precauții

Atunci când decideți să efectuați stropirea pomilor, fiți conștienți de faptul că multe insecticide domestice afectează și insectele benefice cum ar fi albinele. De exemplu, carbarilul, malathionul și permetrinul sunt toxice pentru albine și pentru alte insecte inofensive. Endosulfanul este în special toxic și poate dăuna pasărilor, dar poate răni și peștii, așa că mare atenție dacă scurgerea din livadă ajunge la cursuri sau lacuri.  Uleiul horticol este, în general, considerat sigur, cu un impact redus asupra altor insecte, iar piretrinele prezintă un nivel și mai scăzut de toxicitate. Pentru a minimiza nevoia de stropire, îndepărtați toate fructele de pe copaci la recoltare și distrugeți orice fruct infestat de insecte. Astfel, veți reduce riscul problemelor care sunt cauzate de dăunători pentru anul următor.

Pesticidele ar trebui utilizate numai de cei care sunt conștienți de măsurile de precauție necesare. Prin urmare, îmbrăcămintea de protecție, cum ar fi mănușile și ochelarii, trebuie purtate atunci când amestecați și aplicați orice pesticid. Când aplicați soluții chimice, purtați ochelari de protecție pentru ochi sau un scut de față, mănuși de cauciuc, pantaloni lungi și o cămașă cu mâneci lungi. Pentru protecție suplimentară, purtați și cizme de cauciuc, o pălărie și o salopetă rezistentă chimic sau un costum. Întotdeauna spălați-vă după pulverizare și spălați hainele și alte echipamente de protecție separat de alte piese de îmbrăcăminte. Pentru a preveni răspândirea soluției în aer, stropiți când nu bate vântul. Dimineața devreme și seara sunt adesea cele mai bune momente pentru stropirea pomilor.

Citiți întotdeauna eticheta și urmați instrucțiunile atunci când utilizați un fungicid sau un insecticid. Toate substanțele chimice, indiferent dacă sunt pesticide organice sau sintetice, ar trebui depozitate în locuri unde copiii și animalele de companie nu pot ajunge la ele.

Pentru a ține sub control problemele și pagubele cauzate de dăunători, frunzele și fructele trebuie pulverizate cu atenție. Cele mai multe produse domestice de stropire a pomilor sunt fabricate pentru a fi amestecate într-un spray diluat, cu care se umezește toate suprafețele frunzelor și fructelor, până la punctul în care, dacă s-ar pulveriza mai mult, ar curge pur și simplu. Cantitatea de pesticid care se amestecă pe litru de apă este menționată pe eticheta produsului. Respectați întotdeauna instrucțiunile de pe etichetă referitoare la modalitățile de diluare și la măsurile de siguranță. Cantitatea de soluție necesară pentru a acoperi bine un copac depinde de dimensiunea și grosimea copacului, așa încât cantitatea de soluție va crește odată cu evoluția sezonului de creștere de la primăvară la vară. În primăvara anului, când coronamentul frunzelor începe să se dezvolte, este suficient un volum mai mic. În timpul verii, când copacul are un baldachin plin de frunze, va fi nevoie de un volum mai mare.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *