Tăierea trandafirilor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Fără îndoială, tăierea trandafirilor trebuie să fie una dintre cele mai comune probleme de grădinărit ale tuturor timpurilor. Pentru unii grădinari mai puțin experimentați, s-ar putea să pară nesemnificativ atât momentul când se fac aceste tăieri, cât și locul de tăiere. Cu toate acestea, momentul ales pentru tăierea trandafirilor poate face diferența dintre o plantă sănătoasă, care produce muguri și flori multiple și o plantă care nu poate trece de iarnă.

Rolul tăierii trandafirilor

Înainte de a explica când și cum se taie trandafirii, ar trebui să precizăm întâi de toate motivele pentru care este important să tăiem trandafirii. S-ar putea să credeți că trandafirii și multe plante, în general, se pot descurca pe cont propriu, fără intervenții umane prea ample, și acest lucru este adevărat în ansamblu. Cu toate acestea, tăierea și alte mici sarcini de întreținere vor ajuta plantele să crească sănătos și să se bucure de o durată mai mare de viață.

Actul tăierii unei ramuri de trandafir ajută planta să producă un hormon numit auxin. Acest hormon de creștere este prezent în tulpina principală a majorității plantelor, iar prin tăiere, ajunge la tulpina proaspăt tăiată și o încurajează să producă lăstari noi. De asemenea, prin tăiere se controlează mărimea și forma trandafirilor, asigurându-se în același timp sănătatea și capacitatea de înflorire.

Sintetizând, principalele motive de tăiere a trandafirilor includ:

-Reducerea dimensiunii generale a plantei;

-Focalizarea substanțelor nutritive ale plantei pe tulpinile mai puternice pentru a produce flori mai mari și mai bune;

-Obținerea unui trandafir sau a unei tufe de trandafiri mult mai atractive;

-Îndepărtarea ramurilor moarte, rupte sau bolnave, care pot folosi substanțe nutritive valoroase;

-Încurajarea creșterii de noi plante și de lăstari bazali.

Când are loc tăierea trandafirilor?

Majoritatea trandafirilor sunt tăiați toamna târziu sau la începutul lunii februarie și începutul lunii martie. De cele mai multe ori, este recomandat să așteptați până în martie după ultimele înghețuri înainte să tăiați trandafirii. Pe de altă parte, trandafirii mini sau arbuștii pot fi tăiați în timpul lunilor de vară.

Tăierea trandafirilor iarna

Pentru cele mai bune rezultate, tăierea trandafirilor ar trebui să aibă loc iarna, după ce au căzut complet frunzele copacilor, iar planta se află în fază inertă. Tăierea de iarnă se aplică înainte ca boboci și frunze noi să apară pe tradafiri. Trandafirii imaturi, care nu sunt pe deplin stabiliți, trebuie tăiați cu mare grijă și deloc viguros. În plus, trebuie să lăsați un număr de muguri și tulpini să se dezvolte fără tăiere în primii ani.

Tăierea trandafirilor se execută proporțional în funcție de mărimea și vârsta plantei. În mod normal, trebuie să lăsați 4-8 tulpini și să tundeți mai agresiv plantele bogate. Cu excepția trandafirilor cățărători, cu cât tundeți mai mult, cu atât înflorirea va fi mai spectaculoasă.

De asemenea, evitați să tăiați cei mai puternici muguri care sunt situați pe tulpinile de mijloc și asigurați-vă că mugurii rămași sunt îndreptați spre exterior, pentru a obține noi creșteri. Acești muguri tind să producă cele mai mari și mai spectaculoase flori.

Fiecare plantă va avea o selecție de tulpini vechi și noi, prin urmare, alegeți tulpinile care dau plantei cea mai bună formă și tăiați tulpinile rămase, în special cele vechi. Pe tulpinile mai vechi, lăsați întotdeauna o lovitură laterală și scurtați orice s-a dezvoltat în timpul verii.

Tăierea trandafirilor vara

Tăierea trandafirilor pe timp de vară este practica de a înlătura florile ofilite după prima înflorire. Tundeți trandafirii înainte ca planta să producă acel fruct asemănător cu măceașa, care nu numai că epuizează rezervele de energie ale plantei, dar totodată împiedică viitoarele inflorescențe. Odată ce ați tăiat primele înfloriri, trandafirii se vor grăbi să se reproducă așa că ar trebui să vă bucurați de alte înfloriri în 6-10 săptămâni, în funcție de varietate.

Pentru a înflori continuu în lunile de vară, puteți repeta această practică de mai multe ori, ba chiar puteți extinde tăierea trandafirilor până la aproximativ 6 săptămâni de primul îngheț.

Nu uitați că nu puteți tunde în aceeași manieră toate soiurile de trandafiri. Diferitele tipuri de trandafiri vor trebui tăiați în anumite momente ale anului și în alte moduri. De exemplu, pentru un aspect îngrijit și o înflorire bogată, tradafirii cățărători vor fi tunși toamna târziu sau iarna devreme. În plus, în timpul toamnei și al iernii, există mai puține frunze pe trandafirii cățărători, aspect care face tăierea mai precisă.

Tăierea trandafirilor cățărători

Tradafirii cățărători au o tulpină mai îndoită și mai moale decât tufele tradiționale de trandafiri. Aceștia pot crește la nivelul solului sau pot fi folosiți pentru decorarea pergolelor, foișoarelor, teraselor și zidurilor. Atunci când sunt cultivați pe orizontală, tradafirii cățărători produc flori superioare. Pentru început, selectați tulpinile viguroase noi care vor produce flori mai puternice și mai spectaculoase și izolați-le, apoi tăiați orice lemn vechi de 3-4 ani. Sprijiniți noii lăstari astfel încât să crească orizontal pentru obținerea celor mai bune rezultate. 

Tăierea tufelor de trandafiri standard

Pentru a tăia cu succes trandafirii standard, întâi de toate îndepărtați excesul de frunze și tăiați ramurile astfel încât ramurile rămase să aibă o lungime de aproximativ 12 centimetri. Pe măsură ce tăiați, țineți cont de estetica tufei și încercați să îi oferiți un aspect cât mai atrăgător. Aveți grijă să nu lăsați tufa de trandafir prea mare, deoarece va fi prea vulnerabilă în condiții de vânt. Dacă observați mlădițe în jurul bazei trandafirului, îndepărtați-le pentru a evita epuizarea nutrienților din ramurile importante.

Tăierea trandafirilor miniaturali

Soiurile de trandafiri miniaturali necesită tăierea minimă, iar dacă trandafirul face parte din specia pitică, este foarte posibil să nu necesite nicio tundere.  Pentru a păstra substanțele nutritive focalizate, îndepărtați pur și simplu toate ramurile moarte sau deteriorate. Dacă este necesar, ciupiți câteva ramuri rămase doar pentru a da plantei de trandafir forma dorită.

Cum se tund trandafirii?

Faceți o tăietură de până la 5 milimetri deasupra unui mugur existent, cu o pereche curată de foarfece ascuțite de grădinărit. Nu tăiați mai mult de atât, întrucât planta ar putea întâmpina dificultăți în producerea unei noi creșteri din această tulpină. Este foarte important să orientați tăietura departe de trandafir și să împiedicați astfel colectarea și picurarea apei de ploaie către plantă, care poate cauza boală.

Dacă sunteți în căutarea unei forme deschise, concentrați tăierea pe mugurii de trandafir orientați spre exterior. Dacă preferați o formă de creștere în poziție verticală, concentrați tăierea pe mugurii orientați spre interior.

Pe un trandafir mai în vârstă, bine stabilit, puteți aplica o tăiere ceva mai viguroasă, așa că puteți tăia fără remușcări tulpinile lemnoase care nu produc flori. Puteți utiliza un fierăstrău mic dacă tulpinile sunt foarte groase.

Cum să tundeți trandafirii dacă nu cunoașteți soiul?

Dacă nu puteți identifica specia de trandafir pe care doriți să o tundeți, există câteva soluții ajutătoare.

-Trandafirii cățărători tind să aibă tulpini lungi și trebuie să tăiați tulpinile vechi și lemnoase de la baza plantei.

-Tufele de trandafiri și arbuștii au tulpini mult mai delicate, iar tăierea trebuie să se efectueze cât mai aproape de nivelul solului. Puteți tăia tulpini mai noi sau mai verzi, iar lăstarii acoperiți de coajă trebuie tăiați în lateral.

În orice caz, dacă aveți vreo îndoială cu privire la momentul în care să tundeți trandafirii, cel mai bine este să optați pentru curățare de rutină în timpul verii și pentru tunderi mai drastice la sfârșitul toamnei.

Trucuri pentru tăierea trandafirilor

-Întotdeauna tundeți tulpinile moarte pentru a proteja țesuturile sănătoase. Veți recunoaște țesutul viu prin coaja verde și miezul alb al tulpinii.

-După ce faceți fiecare tăiere, acoperiți-o cu o picătură de adeziv alb pentru a asigura o recuperare rapidă, precum și pentru a asigura protecție împotriva dăunătorilor.

-Tăiați trandafirii în așa fel încât centrul tufei să fie cât mai deschis pentru o circulație maximă a aerului.

-Îndepărtați toată crescăturile de pe ramurile principale care nu sunt capabile să susțină o tulpină suficient de groasă.

-Îndepărtați tulpinile bătrâne și foarte lemnoase care nu mai sunt capabile să producă înfloriri, dar consumă din rezerva de energie a trandafirului și îi afectează aspectul.

-După ce ați efectuat tăierea trandafirilor, îndepărtați toate frunzele rămase și curățați eventualele resturi din jurul tufelor. Nu folosiți frunzele pentru compost.

Instrumente necesare pentru tăierea trandafirilor

Nu sunt multe instrumentele de care aveți nevoie pentru a tunde trandafirii, însă calitatea chiar contează. În primul rând, investiți într-o pereche de foarfece de înaltă calitate, cu ambele lame curbate. Cei care au nicovala plată pe o lamă tind să zdrobească tulpinile, nu să le taie. Cum prețul face diferența, selectați un producător cu experiență dovedită și cumpărați cele mai bune lucruri pe care vi le puteți permite. Unele foarfece chiar sunt prevăzute cu un mâner special conceput pentru oamenii stângaci. Alte modele au mânere pivotante sau cu lamele detașabile pentru depozitare. Sunt și modele mai mici pentru tăierea trandafirilor miniaturali. Apoi, veți avea nevoie de un ferăstrău pentru a elimina tulpinile bătrâne și foarte lemnoase. Un astfel de ferăstrău va efectua o tăiere curată, fără a deteriora mănunchiul. În cele din urmă, cumpărați o pereche rezistentă de mănuși din cauciuc sau alt material anti-alunecare pentru a vă proteja mâinile de zgârieturi, murdărie și alte accidente.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *