Curățenie în living și dormitor

Curățenie!!! Acel cuvânt care împarte reprezentantele sexului frumos în două categorii: cele maniace în ceea ce privește curățenia, care și-au făcut un hobby din aceasta și cele care o fac pentru că... trebuie făcută. Cum de multe ori, din cauza programului dificil de la muncă perioada alocată curățeniei se lungește uneori pe durata mai multor zile, ne-am gândit să-ți venim în ajutor și să-ți prezentăm câțiva pași în urma cărora, dacă-i respectați, puteți termina curățenia într-o singură zi.

Vom vorbi în rândurile care vor urma despre curățenia în living și în dormitor.

Planifică tot ce vrei să faci.

Chiar dacă ți se pare inutil, vei fi mult mai eficientă atunci când dorești să faci curățenie în living și dormitor dacă îți faci ”un plan de bătaie”. Așa că, înainte de a te apuca de curățenia propriu-zisă, cu o zi înainte, fii sigură că te-ai dotat cu suficienți saci de gunoi, rolă de scame, mănuși de cauciuc și soluții pentru curățenie. Dacă le ții pe toate la un loc, nu vei mai fi nevoită să le cauți când te apuci de treabă. De asemenea, înainte să te apuci să faci curățenie poți lua un mic-dejun sănătos care îți va garanta un aport energetic corespunzător.

De fapt, curăţenia generală într-o casă reprezintă de multe ori o responsabilitate care cade mereu în grija femeilor. Dacă mai sunt și mame, mai au și un serviciu obositor, femeile trebuie să depună foarte mult efort pentru a face casa să arate ca nouă. De aceea v-am spus că înainte de curăţenia generală, femeile ar trebui să-şi facă un program riguros cu tot ceea ce au de făcut, pentru ca la sfârşitul acestei perioade de muncă să poată realiza tot ceea ce şi-a propus să facă în casă.

Curățenie în living

Această cameră este, fără riscul de a greși, pentru foarte mulţi oameni, cea mai mare cameră din casă. Din acest motiv, în momentul în care femeile se apucă de făcut curăţenie generală, livingul are nevoie de o îngrijire mai specială. De obicei, livingul este locul unde stăm, de obicei, să ne relaxăm, să privim la televizor, aici invităm musafirii care ne calcă pragul şi care uneori se transformă şi în sală de masă cu întreaga familie. În living există multe obiecte care necesită o atenţie sporită atunci când este vorba de făcut curățenie, începând cu mobila, aparatele electronice şi terminând cu plantele sau cu diferitele obiecte de decor.

Dar iată care sunt acţiunile principale când vine vorba de o curăţenie generală a livingului:

Spălarea covoarelor, perdelelor şi a draperiilor din cameră cu detergent şi balsam speciale pentru fiecare ţesătură în parte. UN mic sfat aici, dacă ne permiteți: în cazul în care acestea sunt confecţionate din materiale mai specială vă recomandăm să le duceţi la o curăţătorie, pentru a nu vă trezi cu surprize neplăcute. Credeți-ne pe cuvânt!
Nu neglijați ştergerea şi curăţarea ferestrelor, pervazurilor şi a uşilor. Acum, dacă tocurile acestora sunt din lemn, este indicat să le reîmprospătaţi, cel puţin o dată pe an, cu un strat de lac special pentru lemn. Dacă sunt din material termopan, treaba s-a simplificat mult.
Curăţarea, spălarea şi lustruirea parchetului nu trebuie nici ele ”uitate”.
Înlăturarea pânzelor de păianjen din colțuri se face cu o mătură simplă acoperită cu o cârpă moale, urmată de şi aspirarea pereţilor. Acesta este de asemenea un pas care nu trebuie trecut cu vederea în procesul de curăţenie generală. Ar fi păcat ca întreaga cameră să sclipească de curățenie, iar în colț să se vadă ditamai pânza, nu credeți?
Poate cea mai enervantă etapă a curățenie, dar una dintre cele mai importante o reprezintă ştergerea şi curăţarea tuturor obiectelor care se găsesc în cameră, cu soluţii speciale pentru fiecare (ştergerea pe interior şi exterior a mobilei, curăţarea tapiţeriei canapelelor şi a fotoliilor, ştergerea de praf a tuturor obiectelor decorative şi nu numai, curăţarea prizelor, întrerupătoarelor şi a corpurilor de iluminat, curăţarea atentă a aparatelor electronice);
În fine, ultimii pași care trebuie făcuți sunt ştergerea jaluzelelor şi curăţarea plantelor, dar și spălarea caloriferelor.

Curățenie în dormitor

Este poate oaza noastră de relaxare, de refugiere în fața provocărilor de zi cu zi. Este locul pe care-l preferăm cu toții atunci când ajungem seara acasă obosiţi şi în care ne relaxăm pe timpul nopţii. Este de fapt acel spaţiu intim de care se bucură fiecare persoană, iar păstrarea unei curăţenii în această cameră este un lucru esențial. Pentru a avea parte de o cameră care să-ţi dea ideea de linişte şi relaxare, și aici este nevoie de o curăţenie generală corespunzătoare.

Este indicat ca în dormitor să se execute o serie de activităţi într-o curăţenie generală:

Ca și în cazul livingului, este nevoie de spălarea şi împrospătarea mochetelor, perdelelor şi a draperiilor; curăţarea parchetului şi lustruirea lui; ştergerea ferestrelor, pervazurilor şi a uşilor; curăţarea de praf a pieselor de mobilier pe interior/exterior şi a obiectelor decorative.
În plus, aici mai este nevoie de reaşezarea tuturor lucrurilor din dulapuri, aspirarea pereţilor şi înlăturarea pânzelor de păianjen și ştergerea cu atenție a aparatelor electronice, a prizelor şi a corpurilor de iluminat.
Să nu neglijăm nici curăţarea corespunzătoare a patului (schimbarea lenjeriei, curăţarea lemnului cu soluţii speciale, aspirarea saltelei precum şi sub saltea, spălarea cuverturilor şi a paturilor, aerisirea pernelor); ştergerea jaluzelelor şi curăţarea plantelor și spălarea caloriferelor.

De ce anume ai nevoie pentru curăţenia din living şi dormitor

Pentru a-ți fi mai ușor, atunci când te apuci de curățenie în living și dormitor ai nevoie de unele produse, care îți vor ușura mult munca.

Detergenţii de covoare sunt la fel de buni pentru mochete şi canapele, dar aici fii atentă la concentraţia produsului! Diluează-le în raportul indicat pe ambalaj, altfel curăţarea ar putea să fie atât de radicală încât să lase pete decolorate.

Detergenţii pentru perdele sau alte materiale sensibile pe care trebuie să le speli este indicat să fie lichizi sau pernuţe cu gel, pentru a nu afecta starea acestora. Dacă nu știai, perdelele se usucă la fereastră. Spală-le fără stoarcere, scurge-le în baie, apoi pune-le ude la locul lor şi vor rămâne întinse, fără să mai necesite călcare.

Rolele pentru scame sunt, pe cât de simple, pe atât de eficiente, iar munca ta va fi sensibil ușurată.

Atunci când faci curățenie în living și dormitor, mobila şi parchetul au parte de aceleaşi produse care le curăţă şi le protejează, elimină alergenii, sunt antistatice şi dau strălucire. Şerveţele antistatice pentru mobilă curăţă, lustruiesc, parfumează şi se aruncă după ce au fost folosite.

Nu uita niciodată de anticalcar. Nu numai că protejează maşina de spălat, dar combătând duritatea apei face spălarea mai eficientă.

În fine, nu uita: produsele de curăţenie au şi ele un termen de garanţie pe care trebuie să-l respecți. În caz contrar, riști să ai surprize nu tocmai plăcute.

Nu a spus nimeni că într-o casă, curățenia în living și în dormitor este o activitate simplă. Din contra, necesită destul de mult timp, răbdare şi putere de muncă. Încearcă să o faci cu plăcere şi vei vedea că rezultatele nu se vor lăsa aşteptate.

Mici trucuri pentru a termina mai repede

Atunci când te-ai apucat să faci curățenie în living și dormitor, este indicat să termini cu aceste camere înainte de prânz pentru a nu fi tentat să treci la o mică pauză de odihnă. Canapeaua din living și patul din dormitor parcă te îmbie la o mică siestă. Pentru a fi eficientă, trebuie să faci curățenie în living și dormitor în sens concentric, de sus până jos, pentru a evita să scapi mizerie în locuri deja curățate. Pentru jaluzelele de la geam poți folosi ca să le ștergi de praf o mănușă veche.

Curățenia generală reprezintă chiar momentul perfect pentru a-ți împrospăta salteaua (deși ar trebui să faci acest lucru la fiecare 6 luni). O soluție la îndemâna oricui este și următoarea: presară bicarbonat de sodiu pe ea; acesta ajută la echilibrarea nivelului de pH și în plus îndepărtează mirosul urât. Nu trebuie să îți răstorni salteaua, doar să schimbi așternutul. După câteva ore, revino în cameră și aspiră bicarbonatul de sodiu. Între timp, folosește aspiratorul pentru a curăța în profunzime, asigurându-te că te ocupi și de zona de sub pat și dulap. Dacă garderoba ta nu are un panou inferior, îndepărtează ultimele două sertare pentru a curăța și podeaua.

Folosește o rolă de scame pentru a scăpa de praful de pe lampadare atunci când faci curățenie în living și dormitor. Folosește o lavetă de microfibră pentru a curăța amprentele de pe întrerupătorul de lumină și o soluție din oțet pentru a curăța o plintă lipicioasă. Evită să murdărești parchetul pe care l-ai curățat cu soluție folosind coli de hârtie absorbantă.

Presară puțin ulei de cocos pe o lavetă de microfibră și freacă mobila din lemn. Acesta oferă rezultate excelente și este mai puțin costisitor decât produsele profesionale pentru lemn. Pentru a curăța canapeaua, îndepărtează pernele pentru a o aspira bine. Ca să te asiguri că spațiile dintre canapea nu se murdăresc în viitor, introdu un cearșaf între perne.

Dacă obișnuiești să aprinzi lumânări în living, sau chiar dormitor, atunci spală pereții cu o soluție din părți egale de apă și oțet alb. Curăță apoi scaunele și masa, asigurându-te că te ocupi și de partea de sub ele. Schimbă fața de masă cu una cu temă primăvăratică sau așează pe masă suporți pentru farfurii în culori vesele.

Așadar, cu puțină bunăvoință, chiar și această ”corvoadă” cum este privită curățenia în living și dormitor, poate fi o activitate care să nu te solicite mult, dar rezultatele să fie pe măsura celor văzute în reclame sau revistele de profil. Totul depinde doar de tine! Noi am încercat să îți venim în ajutor, cu câteva indicații. Și un ultim sfat, de final: implică-i și pe ceilalți în curățenie, nu-ți va face nimeni statuie dacă faci totul singură! Vei fi doar obosită, morocănoasă și vei urî curățenia, așa că nu ezita!.

Îți dorești un parchet curat și strălucitor? Iată ce trebuie să faci

Parchetul este unul dintre cele mai populare tipuri de pardoseli, fie că vorbim de parchet laminat, stratificat sau parchet din lemn de esență tare. Fiecare parchet vine cu propriile sale avantaje și dezavantaje, dar toate necesită curățare și întreținere regulată. Cu puțină organizare și un detergent eficient, puteți să vă […] mai mult »