Cu ce se curăță ușile de interior

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

O casă în care ușile sunt nou-nouțe arată ca în reviste. Curate, proaspăt vopsite și lăcuite, ușile dau strălucire și un aer de prospețime fiecărei încăperi. Dar marea încercare e să le menții aşa. Nu e greu, dacă înveţi câteva reguli simple, dar și câteva trucuri. Și, în primul rând, dacă știi cu ce se curăță ușile de interior, în funcție de materialul din care sunt făcute. Iată cum să prelungești viața ușilor din casa ta.

Cu-ce-se-curata-usile-de-interiorCu ce se curăță ușile de interior. Există o soluție universală eficientă?

Pentru a avea un cămin primitor, impecabil, e obligatoriu să întreții corespunzător și ușile. Şi, să nu uităm, ușile sunt folosite zilnic, de nenumărate ori. Deci sunt supuse frecvent la acțiuni ce le pot murdări și deteriora. Astfel, dacă nu respecți niște reguli de folosire și întreținere, în timp își vor pierde aspectul plăcut și chiar funcționalitatea și vei fi nevoit să le înlocuiești. Aşadar, este mai simplu să afli cu ce se curăță ușile de interior, decât să trebuiască să cumperi altele noi, care te vor costa o mulțime de bani. Dar la fel de important este să știi cu ce NU se curăță ușile de interior.

Iată trei reguli de aur:

 1. O recomandare generală ar fi să eviți substanțele pe bază de clor, ce pot decolora.
 2. Totodată, un alt sfat ce se aplică ușilor de interior, indiferent din ce sunt făcute, e să nu folosești bureți abrazivi, nici lama cuțitului pentru a îndepărta eventualele pete.
 3. Specialiștii mai atrag atenția asupra factorului umiditate. Umezeala excesivă poate dăuna ușilor din lemn sau furnirurilor. Deci ai grijă ca, după ce faci baie sau gătești, să aerisești încăperea o perioadă îndelungată.

Cu ce se curăță ușile de interior în funcție de materialul din care sunt făcute

Desigur, principalul factor pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când vrei să cureți ușile este materialul din care sunt făcute. Ușile de interior pot fi fabricate din lemn ceruit, din lemn natural, lăcuite, din sticlă simplă sau de tip vitraliu. Desigur, trebuie să știi cu ce se curăță ușile de interior în funcție de materialul din care sunt fabricate.

Cu ce se curăță ușile de interior din lemn ceruit

De obicei, lemnul se curăță cu spray special, ce îndepărtează atât praful, cât și petele. Conferă strălucire suprafețelor și totodată un miros plăcut în cameră. Pentru ușile de interior din lemn ceruit poţi utiliza produse speciale, pe care le găsești în comerț. Acestea au specificat pe etichetă tipul de material pentru care sunt făcute. Mai poți folosi o cârpă îmbibată în esență de terebentină, cu care ștergi suprafața din lemn. Apoi, ușa trebuie ceruită.

Cu ce se curăță ușile de interior din lemn natural

Lemnul natural se poate curăța cu soluție de apă și săpun. O aplici ușor pe suprafața ușii cu ajutorul unei perii moi sau al unei cârpe. Ai însă mare grijă ca apa să nu se îmbibe în lemn! Așadar, e obligatoriu să clătești și să usuci rapid. Desigur, ai opțiunea de a cumpăra din comerț produse speciale pentru curățat uși interioare din lemn natural.

Cu ce se curăță ușile de interior din lemn lăcuit

Pentru lemnul lăcuit, poți, de asemenea, să apelezi la produse speciale, din magazin. Sunt sigure și nici nu sunt scumpe. Secretul pentru ca ușa să arate impecabil este să o lustruiești, după ce o cureți, cu piele sintetică de căprioară și apă rece. Urmele de degete și petele pot fi înlăturate dacă freci suprafața murdară cu bucăți de cartof crud.

Cu ce se curăță ușile de interior de sticlă, glisante

Dacă ai o casă cu uși din sticlă, regulile de întreținere de schimbă. Cu ce se curăță ușile de interior glisante este poate mai puțin important decât pașii pe care îi ai de urmat. În principal, ai de făcut câteva lucruri simple.

 1. Scoate ușa din toc, dacă este posibil. Abia apoi vei începe procesul efectiv de curățare. Desigur, dacă ai la uși perdele sau draperii, e obligatoriu să le scoți înainte de a te apuca de treabă.
 2. Lasă pista de frecare liberă, pentru a putea șterge praful ce va cădea pe jos. Cel mai probabil, vei avea nevoie de o șurubelniță pentru a slăbi roțile.
 3. Scoate ușa afară și curăță mai întâi roțile. Operațiunea nu e grea deloc. Trebuie să o faci însă cu migală. Cel mai potrivit ar fi să foloseşti o perie de sârmă. După ce cureți temeinic roțile, unge-le cu vaselină.
 4. Îndepărtează abraziunile de pe ușile de la baie. Calcarul și urmele de săpun de pe ușile de la duș sunt mai greu de îndepărtat. Cel mai uşor e să folosești o soluție specială pentru astfel de suprafețe. Poți obține însă rezultate satisfăcătoare și cu o metodă folosită frecvent de gospodine. Udă suprafața cu o cârpă îmbibată cu săpun sau detergent lichid. Lasă, timp de câteva minute, săpunul să acționeze. Apoi îndepărtează totul cu o cârpă uscată sau cu un ziar. Aplică o soluție non-abrazivă de curățat geamuri. Apoi, cu ajutorul unei raclete, curăță suprafața de sus în jos. Folosește o cârpă pentru a șterge urmele de spray pulverizator, tot de sus în jos. Nu lăsa suprafața să se usuce de la sine. Chiar dacă pare curată, pot rămâne urme.

Cu ce se curăță ușile de interior din sticlă foarte eficient, iarăși, este oțetul cu apă. Îl aplici pur și simplu pe ușă și ștergi cu o foaie de ziar. Ai grijă doar să aerisești apoi foarte bine! Altfel, mirosul înțepător al oțetului va persista.

Și, un truc! Cu ce se curăță ușile de interior din sticlă extraordinar de bine? Cu lichid de parbriz! Poți încerca. Vei vedea că efectele sunt grozave.

Cum recondiționezi ușile de interior furniruite

O ușă de interior furniruită poate dura mult timp, dacă este de calitate. Numai că trebuie întreținută și chiar reparată periodic. Dacă ai ajuns însă în situația în care lacul s-a deteriorat și suprafața e plină de pete de var sau orice altceva, e cazul să iei măsuri. E momentul s-o recondiționezi, pentru ca, apoi, s-o întreții așa cum trebuie.

 1. În primul rând, scoți ușa din balamale și o așezi într-un loc în care poți să te miști confortabil. Apoi, treci la treabă. Mai întâi, o poți șterge cu o soluție specială de curățat lemnul, pentru a vedea în ce stare se află ușa mai exact.
 2. Apoi, curățarea ușii furniruite se face prin șlefuire cu bandă abrazivă. De cele mai multe ori, cea mai afectată suprafață este cea din jurul clanței.
 3. După ce șlefuiești ușa în interior, pregătești baițul. În magazinele de specialitate găsești variate nuanțe și culori, speciale pentru recondiționarea ușilor. Baițul se diluează în proporția indicată pe cutie. 4.Se aplică pe ușă un strat subțire de baiţ. Se lasă circa 24 de ore să se usuce. Apoi, dacă este cazul, se aplică al doilea strat.
 4. După ce baițul se usucă bine, ușa de interior poate fi lăcuită cu un lac transparent. Asta, dacă vrei să dai suprafeței strălucire. De altfel, avantajul unei uși de interior furniruite este că poate fi recondiționată periodic, cu succes.

Cu ce se curăță ușile de interior. Trucuri pentru a-ți ușura munca

Cu ce se curăță ușile de interior, în funcție de materialul din care sunt făcute, ai văzut. Dar să-ți dezvăluim și câteva trucuri privitoare la strategia de lucru, pentru ca munca ta să fie mai ușoară. Sunt logice și par banale. Însă multe persoane nu le știu și le află, pe pielea lor, după ce dau de greu. Iată, așadar, cum să cureți mai ușor ușile de interior:

 1. Aplică bandă adezivă de hârtie în jurul mânerelor și sistemelor de închidere. Astfel, nu le vei murdări în timp ce încerci să cureți și să lustruiești ușile.
 2. Curăță ușile cu un burete îmbibat în apă distilată. În prealabil, dizolvă în ea felii subțiri de săpun delicat (marsiglia). Soluția este potrivită pentru uși de calitate superioară, de exemplu, din lemn vechi. Pentru a nu rămâne urme de săpun sau pete de apă, tamponează imediat suprafața ușii cu o cârpă uscată.
 3. După spălarea ușilor, curăță mânerele și sistemele de închidere. În funcție de tipul de material (alamă, oțel sau plastic), folosește detergent special. Lustruiește-le apoi cu o cârpă moale.
 4. După curățarea ușilor, aerisește bine încăperile. Astfel, vei evita ca umiditatea să cauzeze probleme pe suprafețele pe care tocmai le-ai curățat. În plus, nu te expui intoxicării cu substanțele folosite.

Cu ce se curăță ușile de interior. Reguli de toată ziua

Chiar dacă știi ce ai de făcut, dacă nu reușești să stabilești o disciplină, nu ai rezolvat nimic. Ca în orice altă privință, consecvența este esențială. Așadar, dacă îți dorești să păstrezi în stare bună ușile din interiorul casei tale, înhamă-te cu răbdare. Nu este un lucru pe care să-l faci o dată și gata! Ci trebuie să îl faci frecvent! De altfel, aceasta e prima regulă dacă nu vrei ca locuința să aibă un aspect neîngrijit:

 1. Curăță ușile frecvent! O poți face o dată pe săptămână sau de două ori pe lună. În funcție de cât de des și cât de mult se murdăresc. Insistă pe locurile în care se murdăresc cel mai mult, adică în zona din jurul mânerului sau clanței.
 2. Înainte de a spăla ușile, nu uita să le ștergi de praf! Șterge toată suprafața ușii cu o cârpă curată sau cu o perie moale, dacă ușa are șanțuri sau alte denivelări.
 3. Spală ușile prin mișcări de jos în sus, dar clătește-le de sus în jos. Pentru a usca bine suprafața ușii, folosește o cârpă din piele sintetică de căprioară.
 4. Dacă ai uși albe, trebuie să le speli cu apă și bicarbonat. Altfel, în timp, vor căpăta o culoare tot mai închisă, ce va da uşii aspect de murdar.
 5. Uşile din plastic se curăţă cu apă şi săpun neutru, foarte delicat. Pentru a le da şi luciu, le poţi şterge cu detergent special pentru geamuri.
 6. Uşile din metal se curăţă cu apă cu bicarbonat, cu câteva picături de detergent de vase. Acesta din urmă are strict rolul de a le degresa.
 7. Uşile din lemn pot fi spălate cu apă şi amoniac. Proporţia recomandată e de 2 linguri de amoniac la 1 litru de apă. Dacă vrei să le dai luciu, freacă-le cu o cârpă uscată pe care pui puţină ceară de parchet.

Acum, că ştii cu ce se curăță ușile de interior, tot ce ai de făcut e verifici cum funcţionează. Garantat, uşile tale vor arăta ca noi, iar casa ta va avea un aspect proaspăt.

Sursa foto: huffingtonpost.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *