Cum se curăță corect canapelele de acasă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În fiecare locuință există câte o canapea. Și cu toții adorăm senzația ca după o zi plină să ne tolănim pe aceasta, cu ceva crănțănele în față și să urmărim o emisiune preferată sau un film bun.Dar, la fel ca toate piesele de mobilier, și acestea au nevoie de o bună întreținere, pentru a avea o durată de viață mai mare. Dacă avem de a face cu o canapea tapițată, trebuie să știi că nu ai nevoie de mare lucru pentru curățarea acesteia.

O să-ți oferim noi unele trucuri şi soluţii de spălare a textilelor, așa că nu ai de ce să-ți faci griji. Dar hai mai întâi să vorbim un pic despre canapelele tapițate, pentru a-ți fi mai ușor.

Cel mai important pas în curăţarea unor astfel de suprafeţe este să determini corect cu ce fel de ţesătură ai de-a face. Canapelele pot fi confecţionate sau îmbrăcate în tot felul de materiale, de la piele şi vinilin, la catifea şi materiale pufoase, sintetice.

Dacă nu știi exact cu ce ai de a face, atunci află că majoritatea acestor piese de mobilier au etichete, care te pot ajuta să afli ce fel de detergent poţi folosi pentru curăţenie, fără să strici materialul şi fără să laşi urme urâte de săpun pe ele.

Dacă ai ”atacat” canapeaua, pentru a o curățare, atunci începe cu părţile mici, din metal, lemn, sau plastic. Şterge praful, spală cu cârpe şi soluţii speciale, în funcţie de material. De asemenea, dacă este nevoie, atunci şlefuieşte sau aplică lac pe părţile mici, cum ar fi braţe metalice, picioare, detalii cromate, etc. Dă la o parte pernele și păturile de pe aceasta și spală tot ce se poate la maşina de spălat rufe. Ai grijă să respecți întocmai instrucțiunile de pe eticheta produslui, pentru a nu te trezi cu ceva surprize neplăcute. Aspiră praful şi părul lăsat de animalele de companie cu un aspirator, insistând pe zonele de contact maxim, care se de obicei se murdăresc cel mai tare.

Produse de curățat

Multă vreme canapelele tapițate cu material textil au fost evitate deoarece era foarte greu de curățat. Acum, grație mulțimii de produse existente pe piață, curățarea canapelelor nu a fost nicicând mai ușoară. Pe rafturile magazinelor se găsesc din plin extrem de multe produse de curățare a canapelelor din material textil. Nici nu mai este nevoie să dăm nume, sunt cunoscute de toată lumea. Aceste produse scot petele de cafea, vin, ceai, cerneală şi îndepărtează fără a decolora murdăria de pe toată suprafaţa canapelei.

Dacă de obicei produsul de curățat este recomandat să fie folosit diluat, în cazul petelor mai dificile, este indicat să foloseşti soluţia nediluată direct pe pată, iar pentru curăţarea canapelei în întregime, folosiţi soluţia diluată cu apă, conform recomandărilor făcute de producător.

Dacă simți că este nevoie de o împrospătare a canapelei, dar și pentru a elimina ușor mirosurile neplăcute, freac-o uşor cu o perdea înmuiată în oţet şi apoi aeriseşte încăperea.

În plus, și modul în care se prezintă canapelele au evoluat. Dacă forma a rămas neschimbată, unele canapele sunt prevăzute cu huse detaşabile, ceea ce le face mult mai ușor de curățat, folosind mașina de spălat. Din nou, atenție la etichetă!

Canapele din piele

Canapelele din piele au reputația că aduc bun gust și rafinament în orice locuință. Acestea sunt moi și confortabile, dar întreținerea lor este ușor mai problematică. Canapeaua de piele este ca un magnet în ceea ce privește praful și mizeria. Cu toate acestea, nu intra în panică: dacă o vei curăța în mod frecvent, fără să aștepți ca praful să-și facă de cap, atunci vei fi surprinsă cât de ușor se întreține, ca să nu mai vorbim și de faptul că va avea o durată de viață mult mai mare.

Deşi se spune de multe ori că pielea este unul dintre cele mai durabile materiale în timp, dacă nu ai grijă de ea așa cum trebuie riști să ai parte de ceva surprize nu tocmai plăcute. Prin urmare, dacă nu ştii cum să procedezi la curățarea canapelelor din piele, cteşte recomandările noastre de mai jos şi vei reuşi să le păstrezi că noi.

În primul rând, citește cu atenție ingredientele care intră în alcătuirea produselor destinate curățării canapelelor. Gândește-te că unele dintre ele ar putea avea în compoziție diverse ingrediente care să afecteze cu timpul suprafaţă canapelei.

Dacă vrei să te bucuri cât mai mult de piesa ta de mobilier preferată, atunci pune-te pe treabă. Curățarea canapelelor din piele ar trebui făcută la una-două luni , sau cel puţin o dată la 5-6 luni. Ai grijă însă să respecți și unele indicații, menite să-ți vină în ajutor.

  1. Aspiră canapeaua din piele

Aspiră întreagă suprafaţă a canapelei şi insistă în zonele în care se adună praf. Dacă ai posibilitatea, nu ezita să ataşezi un accesoriu cu cap subţire la furtunul aspiratorului. Astfel vei putea pătrunde mai uşor în zonele greu accesibile.

  1. Foloseşte o soluţie preparată în casă

Pentru ca pielea cu care este îmbrăcată canapeaua să nu aibă de suferit, îți sugerăm să folosești o soluție preparată în casă, care suntem siguri că nu dă greș. Amestecă apă şi oţet alb în cantităţi egale, după care înmoaie o cârpă moale în soluţia obţinută şi stoarce-o bine. Începe să ştergi canapeaua din piele întâi de pe spătar şi apoi în partea de jos. Spală cârpă în soluţia formată din apă şi oţet la un anumit interval. Stoarce-o bine pentru a nu umple canapeaua de apă.

De asemenea, dacă nu-ți place mirosul de oțet, îl poți înlocui lejer cu un săpun cu proprietăţi hidratante, care să nu usuce materialul. Insistă în locurile unde observi diverse pete de murdărie, iar la final, ai grijă să îndepărtezi orice urmă de săpun de pe suprafaţă materialului.

  1. Usucă folosind prosopul

Dacă ești cumva pe grabă și te gândeşti să foloseşti un uscător de păr pentru a o usca mai repede, atunci mai bine nu te mai apuca de treabă. Aerul cald suflat de acesta poate deshidrată pielea şi cu timpul poate conduce la deteriorarea ei. De aceea, mai bine foloseşti un prosop uscat, de preferat unul dintr-un material care nu lasă scame în urmă.

  1. Oferă-i luciu

Nu este un pas obligatoriu atunci când vine vorba de curățarea canapelei, dar noi ți-l recomandăm, pentru că, procedând astfel, canapeaua ta din piele devine rapid vedeta camerei. Avem pentru tine tot o soluție naturală. Astfel, amestecă în cantităţi egale oţet alb şi ulei din seminţe de în. Utilizează o cârpă foarte moale pentru acest pas şi aplică soluţia pe canapeaua din piele prin mişcări circulare şi blânde. După aceea, las-o să îşi facă efectul peste noapte. A două zi şterge canapeaua cu o bucată de pânză pentru a îndepărta excesul de ulei, și vei vedea cum canapaia ta a căpătat acel luciu natural pe care ți-l doreai.

Pentru petele ce dau dureri de cap

Dacă ai copii, sau îți place să primești des oaspeți, atunci știi că biata canapea de piele va avea nevoie de toată atenția ta. Cu siguranță vei avea parte de pete care-ți vor da de cap, așa că am venit în ajutorul tot cu câteva trcuri de curățat canapele.

Șterge bine canapeaua cu o soluţie formată din apă şi spirt pentru a scăpa de petele care ies mai greu, ambele ingrediente adăugate în cantităţi egale. Acest truc funcționează și dacă observi ceva pete de mucegai.

Dacă micuțul tău și-a demonstrat talentul artistic desenând cu markerul pe canapeaua de piele, nu intra în panică. În acest caz, poți folosi pentru curățarea canapelei un spray cu aerosoli. În schimb, dacă ai observat urme de pix pe canapea, aplică puţin ulei esenţial de eucalipt. Iar pentru petele de grăsime te poţi baza întotdeauna pe bicarbonat de sodiu. Aplică puţin pe zona afectată şi lasă pudra să îşi facă efectul timp de câteva ore, după care indeparteaz-o.

Printre trucurile folosite de alții se mai numără și dizolvantul fără acetonă, şerveţelele umede pentru bebeluşi şi chiar pasta de dinţi, însă nu variantele sub formă de gel. Totuşi, nu îți garantăm că se vor potrivi și pentru tine și de aceea testează înainte aceste produse pe o suprafaţă mai puţin vizibilă. De asemenea, nu uita că şerveţelele umede conține anumite substanțe care pot lasă anumite urme pe canapea.

Sfaturi generale

Pentru ca totuși să poți face așa cum trebuie curățarea canapelei, avem pentru tine câteva sfaturi general valabile, indiferent de materialul din care este alcătuită piesa de mobilier.

-Nu lăsați petele să se usuce. Curățați suprafața canapelei imediat după murdarire;

-Pentru a curăța petele de pe canapelele tapitate cu piele îmbibați o cârpă alba, din bumbac, în bere blondă, lapte sau amoniac și curățati delicat pata. Pentru canapelele tapitate cu piele mai delicată puteți folosi pentru curățarea petelor albuș de ou;

-Pentru a elimina mirosurile neplăcute lăsate de animalele de companie, frecați canapeaua cu o perdea înmuiată în oțet și apoi aerisiți camera;

-Foloseşte apă şi săpun hidratant. Ia o lavetă curată, umezeşte-o bine, stoarce-o în proporţie de 90%, săpuneşte-o şi apoi masează întreaga suprafaţă a canapelei. Insistă în zonele cu pete. Vei observa cum cârpa va lua foarte multă murdărie de pe canapea, iar aceasta îşi va recăpăta strălucirea. După acest pas este recomandat să clăteşti bine cârpa şi să ştergi toată suprafaţa canapelei, până când orice urmă de săpun va fi complet îndepărtată.

-Cumpără balsam pentru piele. În comerţ vei găsi produse speciale pentru îngrijirea şi întreţinerea canapelelor din piele. Cumpără deci un balsam special şi foloseşte-l după fiecare proces de spălare şi curăţare a canapelei. În acest fel, canapeaua va arăta ca nouă, iar pielea va fi moale la atingere.

Acestea au fost scurtele noastre indicații privind curățarea canapelelor. Le poți urma, poți folosi soluțiile de curățat preparate acasă după indicațiile noastre sau poate ai ales produsele destinate curățării canapelelor din comerț. Totul depinde doar de tine și de ce faci tu pentru curățarea canapelelor așa cum se cuvine, în funcție de materialul folosit la alcătuirea lor. Noi doar am încercat să-ți venim un pic în ajutor, în caz că aveai nevoie de ceva indicații.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *