Curățarea mobilei îi crește durata de viață

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ai reușit să îți mobilezi locuința așa cum îți doreai. Acum, dacă vrei să te bucuri cât mai mult de investiția făcută, iar mobila ta să aibă o durată mare de viață și să arate mereu ca în ziua în care ai adus-o acasă, trebuie să știi că este nevoie de o întreținere corespunzătoare a ei.

După cum știi și tu, îngrijirea corespunzătoare a suprafeţelor necesită o atitudine profesionistă din partea ta, în special când este vorba despre curăţirea mobilei. Este foarte greșit să crezi că dacă ți-ai cumpărat piese de moblier scump le vei putea curăța și îngriji așa cum se cuvine doar folosind cârpa de șters praful, eventual și puțin umedă. Trebuie să fiți conștient că, în realitate, curățarea mobilei, și în special a celei noi, nu se limitează la această operațiune. De mobilă trebuie să aveţi o grijă mai mare, deoarece curățarea ei necorespunzătoare poate deteriora aspectul exterior al acesteia, ca să nu mai vorbim că riscați să o deteriorați în așa fel încât nu va mai putea fi reparată. 

Mobila lăcuită nu trebuie să vă sperie

Mulți români preferă mobila lăcuită pentru locuința lor. De aceea, am ales să oferim câteva recomandări pentru curățarea mobilei lăcuite. Nu intrați în panică, îngrijirea lemnului lăcuit este mai ușoară decât credeți. În primul rând, aveți grijă să țineți acest tip de mobilă de parte de apă sau de alte lichide, dar și alte substanțe cum ar fi alcoolul, alimentele sau produsele cosmetice.

Unii experți recomandă ștergerea cu o perie moale, dar curăţarea mobilei lăcuite cu o cârpă moale, uscată, fără scame este mai eficientă. Mai ales dacă această operațiune se face periodic. Curăţarea mobilei cu o cârpă moale îndepărtează praful, petele, dar îi conferă o strălucire aparte suprafeței lemnului.

Dacă totuși vă confruntați cu ceva urme lipicioase sau dure – cei mici fiind de obicei principalii responsabili, atunci la lumină, ştergeţi suprafața murdară cu o cârpă umedă, după care imediat frecați cu o cârpă uscată acea suprafață. În niciun caz nu lăsați o cârpele umede pe suprafaţa lăcuită pentru că riscați să stricați mobila de tot.

Ceară, doar o dată pe an

Chiar dacă sunteți foarte atent la curățarea mobilei din lemn lăcuit, este nevoie ca la anumite intervale de timp să fie necesară îngrijirea ei într-un mod mai special, pentru a-i restabili acesteia aspectul şi strălucirea inițială. În acest caz, soluția este aplicarea unui strat subțire de ceară, care are rolul de a proteja lemnul. Cu toate acestea, nu exagerați. Chiar dacă aplicarea cerii ajută la protejarea de umiditate și praf, nu faceți acest lucru mai des de o dată pe an, pentru a preveni supra acumularea de ceară. Dacă însă deja vă confruntați cu această problemă, nu vă impacientați, puteți scăpa de ea cu o cârpă înmuiata în alcool mineral.

Curățarea mobilei de lemn lăcuit

Rafturile magazinelor abundă de produse utile atunci când vine vorba de curățarea mobilei. Cu toate acestea, pentru că multe dintre ele au printre ingrediente și anumiți solvenți chimici, atunci când vă apucați de curățarea mobilei nu folosiţi în apropierea substanțelor orice sursă de flacără, scânteie şi, mai ales, nu fumați. Protejați-vă pielea prin purtarea mănuşilor de cauciuc, pentru că uneori aceștia pot fi destul de duri. De asemenea, pentru a nu avea incidente neplăcute, înainte de curățarea mobilei încercați mai întâi solvenții într-o zonă care nu este la vedere. În cazul în care liniile de pe suprafaţă devin albe, acea zonă nu trebuie acoperită cu ceara și nici prelucrată cu solvenți.

Dacă nu ați remarcat problemele de mai sus, folosiți inițial o soluție de detergent şi apă călduţă, pe care să o aplicați cu un burete curat sau cu o cârpă moale pentru spălare. Clătiți şi usucați doar pe suprafeţe mici, pe etape. Va trebui să lucrați treptat și mai ales rapid, pentru a evita supraudarea finisajului. Evitaţi excesul de apă, mai ales în jurul articulaţiilor. Când s-a uscat complet, acoperiți cu ceară și lustruiți.

Cum să ștergeţi urmele de apă

Cu toată grija noastră, mobila lăcuită intră destul de des în contact cu apa. Paharul cu apă oferit celui mic se odihnește cel mai adesea pe mobilă, în timp ce suportul de pahare stă cuminte, într-un colț. Nu-i așa că recunoașteți imaginea? Dacă da, atunci știți și dumneavoastră că petele și inelele de apă pot arata foarte inestetic pe suprafețe lăcuite. De aceea, avem pentru dumneavoastră câteva ponturi pentru curățarea mobilei lăcuite, atunci când urmele de apă vă dau bătăi de cap.

Dacă aveți posibilitatea, așezați o bucată de pânză groasă peste urma de apă şi apăsaţi cu un fier de călcat abia încălzit. Treceți lejer cu fierul cald peste urma de apă acoperită cu pânză, până când aceasta va dispărea. Pentru a nu risca un alt dezastru, aveţi grijă ca pânza aleasă să fie una naturală și fiți atenți ca aerul cald să nu fie prea fierbinte și să treacă de cârpă, pentru a evita contactul direct al fierului de călcat cu suprafața de lac și a nu lăsa alte urme, mai grave.

Folosiți ulei esențial de lămâie sau de portocale pentru urmele de apă adânci sau inelele rămase după contactul cu apa fierbinte. Puneți ulei peste urma de apă și lăsați peste noapte, sau cel puţin câteva ore. Ştergeţi excesul de ulei. Chiar dacă metoda nu este totuși una prea eficientă, iar urma nu va dispărea complet, mai ales dacă pata este ceva mai veche, măcar va fi mai puțin evidentă.

Un amestec mai puțin obișnuit pentru curățarea mobilei lăcuite de urmele de apă se face din părți egale de pastă de dinți albă și maioneză. Mixul astfel obținut se aplică direct pe pată, după care apoi o ștergeți cu o cârpă moale. Va trebui să frecați puţin suprafața, apoi, frecați zona cu ulei de portocale sau de ulei de lămâie pentru a face urma să dispară complet și mobila să-și recapete lucriul.

Este evident că orice mobilier are nevoie de îngrijire, în special mobilierul lăcuit. Mobilierul din lemn natural lăcuit este, fără îndoială, cel mai popular pentru frumusețe și durabilitatea sa, dar nu uitați că grija față de acesta îi lungește durata de viață și aspectul său unic.

Mobila albă aduce un look unic locuinței

În ultima vreme se observă preferința multor oameni către mobila albă. Folosind mobila albă, locuința dumneavoastră va avea parte de un look unic, chic și plin de eleganță.

Specialiștii în design interior susțin că mobila alba se pretează pentru a fi folosită aproape în orice încăpere din locuință: baie, living, dormitor, bucătărie și mai puțin în hol, birou sau camera copiilor.

Este bine de știut că mobila albă se potrivește de minune în camerele unde pereții au o nunță ceva mai închisă, albul mobilei putând fi pus la adevărata sa valoare cu ajutorul pieselor de decor în culori mai vii.

Dar ce ne facem atunci când vine vorba de curățarea mobilei albe? Ei bine, nimic mai simplu. În ceea ce privește întreținerea și curățarea mobilierului alb este bine să vă informați de la producătorul de mobilă. Curățirea se face în funcție de materialul din care este alcătuită mobila (pal, mdf, sticlă, lemn), fără detergenți abrazivi, doar cu soluții lichide speciale pentru mobilă și cu o cârpă curată și moale.

De-asemenea, dacă ați răsturnat din greșeală ceva pe mobila albă, este important să scoateți pata imediat. Încercați să folosiți soluții ușoare, precum bicarbonatul de sodiu în amestec cu apă.

Uleiul de măsline vă vine în ajutor

Curățarea mobilei nu este, deci, o treabă complicată. Cu toate acestea, dacă doriți să faceți totul așa cum trebuie, iar mobila să arate bine şi să mai aibă o strălucire naturală este indicat să faceţi următoarele lucruri: ştergeţi praful de pe mobilă cu o cârpă uşor umezită, apoi cu una uscată. După aceea, suprafaţa se acoperă cu ceară pentru mobilă şi se şterge din nou cu o cârpă, pentru strălucire. Dacă mobila respectivă are nevoie de o îngrijire mai specială, adică trebuie lustruită mai bine, se foloseşte un produs special, cu care se acoperă mobila, se lasă să acţioneze în jur de 30 de minute, apoi se şterge cu un prosop curat. Pentru o strălucire mai mare, la sfârşitul acestei activităţi se poate folosi chiar vată cu care se şterge intens mobila.

Să nu uitați însă că și tapițeria mobilei are și ea nevoie de curățenie. Praful acumulat aici se poate scoate cu o perie sau acoperind obiectul respectiv cu un cearşaf umed, după care se foloseşte bătătorul de covoare. Când cearşaful se îmbibă de praf el este curăţat şi folosit din nou, până iese tot praful. Mobilierul din piele este indicat să se cureţe măcar o dată pe săptămână folosind o cârpă de lână şi un albuş de ou bătut spumă. Dupa ce a fost ştearsă cu acestea, pielea va redeveni strălucitoare.

Dar, ce ai spune dacă ți-am spune că multe dintre produsele de curățarea mobilei, în special ceruirea ei, din comerţ conţin ulei siliconic, care, culmea, nu este tocmai bun pentru mobilier? Chiar dacă nu credeți, acesta poate să pătrundă în micile fisuri şi să afecteze lemnul, ceea ce ar putea împiedica recondiționarea acesteia la un moment dat. De aceea, îţi propunem să foloseşti două alimente despre care nici nu știai că pot fi folosite pentru mobilă. Lămâia şi uleiul de măsline, pe care le folosești mai des pentru a da gust unei salate proaspete, acum îți pot veni în ajutor când vine vorba de mobila casei.. Amestecă într-un vas cu pulverizator o cană de ulei de măsline şi o jumătate de cană de zeamă de lămâie. Agită foarte bine recipientul şi pulverizează o cantitate mică pe o cârpă moale, distribuind amestecul în mod uniform pe toată suprafaţa mobilei. Întoarce cârpa pe partea cealaltă, cea uscată, şi lustruieşte lemnul. Efectul va fi unul care te va lăsa fără cuvinte.

Ai grijă de mobila ta, ai grijă la curățarea ei și la produsele folosite, pentru a vă bucura cât mai mult de investiția făcută. Noi am încercat să îți facem unele recomandări pentru ca totul să fie făcut așa cum trebuie. Restul depinde de tine!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *