Curățarea mochetei te scapă și de alergii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Atunci când vine vorba de pardoseala casei, fiecare dintre noi are propria opinia despre ce se potrivește mai bine casei sale. De fapt, chiar dacă nu crezi, specialiștii în design interior ne spun că materialul cu care decizi să acoperi podelele locuinţei tale atunci când decorezi casa – gresie, mochetă, covoare, parchet – are o foarte mare importanță și ar trebui ales în funcţie de destinaţia pe care o are camera respectivă.

Mocheta reprezintă o modalitate rapidă, comfortabilă si relativ ieftină de amenajare a pardoselilor. Grație acestor trei principale calități, mocheta este pentru mulți opțiunea perfectă atunci când vine vorba despre pardoseala din locuințele personale, dar și pentru spațiile cu destinație publică: birouri, magazine, săli de sport etc.

După cum spuneam, mocheta se montează ușor, rapid și nu presupune niciun fel de deranj, praf sau mizerie în zona în care va fi montată. Deloc pretențioasă, se poate pune peste orice tip de pardoseală: peste beton, peste lemn, peste gresie, peste un parchet mai vechi și lista rămâne deschisă. Potrivit specialiștilor, există doar câteva cindiții, ușor de îndeplinit, pentru ca mocheta să fie aplicată rapid și fără probleme: suprafața pardoselii să fie dreaptă, fără denivelări, curată, fără urme de mucegai, praf sau umezeală.

Mocheta poate fi montată în două feluri: așezată pe pardoseală și apoi întinsă bine și prinsă cu plintă de-a lungul pereților sau, pentru camerele de mari dimensiuni, prin lipire cu adeziv special. Grație faptului că se prinde foarte ușor, dacă vă pricepeți un pic ați putea să efectuați chiar dumneavoastră această operațiune. Dacă totuși vă este teamă să nu faceți ceva greșit, atunci mai bine apelați la meșteri.

Alegerea mochetei

Dacă ați decis că mocheta este cea care va însufleți podeaua casei dumneavoastră, trebuie acum să vă decideți cum o alegeți pentru a se integra perfect. Ei bine, vă spunem că principalele criterii pe care trebuie să le aveți în vedere se referă la culoarea, imprimeul și textura acesteia. Și pentru că mocheta nu va lăsa liber niciun colț din pardoseală, vă recomandăm să fiți ceva mai moderați și să alegeți acele modele care nu încarcă câmpul vizual prea mult și care pot fi asortate cu ușurință cu mobila pe care o aveți în cameră. De asemenea, este important ca textura mochetei să fie moale, plăcută la atingere. Mulți părinți consideră că atunci când vine vorba de camera copilului, mocheta este cea mai potrivită alegere. Atunci când vine vorba de petrecerea timpului în camera lor, copiii stau mai mult pe jod, înconjurați de jucării. De aceea părinții consideră că dacă vor monta o mochetă pe pardoseală, una destul de groasă și moale în același timp, nu există riscul ca micuțul să se îmbolnăvească. Tot la capitolul avantaje se numără și faptul că aspirarea și curățarea mochetei se fac foarte uşor, în comparaţie cu un covor pufos. Mocheta îl fereşte pe cel mic de frig, îi asigură confortul atunci când se joacă şi îi asigură şi singuranţă în timpul mersului. Astfel, nu există margini de care acesta să se împiedice, ca în cazul covorului, la fel cum și pericolul de alunecare nu există, cum de obicei se întâmplă în cazul parchetului. Pentru camerele celor mici, puteți alege un model de mochetă plin de culoare și de imaginație, care să țină cont și de preferințele copiilor. Oferta de mochete destinate copiilor din magazinele de profil cuprinde numeroase modele, care pot satisface și cele mai pretențioase gusturi..

Mocheta pentru spațiile oficiale

Pentru spațiile cu trafic intens, cum ar fi birourile, magazinele, instituțiile, este absolut necesară folosirea unor mochete profesionale. Spre deosebire de cele destinate mocuințelor, aici mochetele sunt mult mai rezistente, ceea ce duce și la un preț un pic mai mare. O mochetă profesională, în schimb, va arăta bine pentru perioade lungi de timp, ca să nu mai vorbim și de faptul că și curățarea se va face ușor. În cazul mochetelor profesionale recomandarea noastră este să renunțați la prinderea de plintă, și să folosiți adezivul, tocmai pentru a evita formarea cutelor și a denivelărilor care, în timp, duc la distrugerea mochetei.

Curățarea mochetei

Dacă ați ales mochetă pentru locuință sau birou, de exemplu, suntem siguri că vă întrebați cât de rezistentă este. Chiar dacă mulți s-au grăbit să vă judece alegerea, noi vă spunem că dacă aveți grijă să o întrețineți corespunzător, mocheta va arăta excelent perioade lungi de timp, oferind un foarte bun raport între calitatea și durabilitatea produsului si preț.

Atunci când vine vorba de relaxare după o zi grea, nu este nimic mai plăcut decât să-ți petreci serile alături de cei dragi? Și dacă vorbim și despre cei care au copii, atunci aceștia vor înțelege când le spunem că patul sau canapeaua au fost demult înlocuite cu pardoseala. Dacă vrei să te bucuri cu adevărat de aceste momente, atunci mocheta cu care ai ales să acoperi podeaua trebuie să fie perfect curată și frumos mirositoare. acestea sunt curate, proaspete și frumos aranjate. În cazul în care curățarea mochetei nu se face așa cum trebuie, există și unele pericole pentru sănătatea noastră. În afară de praful care numai bine nu ne face, se pare că studiile au demonstrat că, într-o mochetă se pot găsi de 4000 de ori mai multe bacterii decât cele existente pe o toaletă. Din păcate, atunci când vine vorba despre curățarea mochetei, de cele mai multe ori, produsele speciale găsite în comerț nu ajută foarte mult, fiind costisitoare și, uneori, ineficiente. Din fericire, există și soluții pe care le poți cu doar ce ai prin cămară și care, în plus, nu-ți vor ataca mâinile sau îți vor strica mocheta.

Sare grunjoasă

Dacă și mocheta pare prăfuită, culorile și-au pierdut strălucirea de la început, atunci soluția salvatoare pentru tine este sarea grunjoasă umedă. Pune într-un bol câteva linguri de sare grunjoasă şi stropeşte-o cu apă. Înmoaie apoi o perie în sare şi freacă pe toate suprafaţa mochetei, care va avea din nou aspectul care te-a atras prima oară.

Varza crudă

Unul dintre cele mai eficiente metode atunci când vine vorba de curățarea mochetei și reîmproaspătarea culorilor vine de la… varză.

Cumpără de la piaţă o varză de mărime mijlocie şi taie-o pe jumătate. După ce aspiri bine covorul, freacă-l cu jumătatea de varză pe toată suprafaţa lui, insistând în locurile colorate şi care prezintă modele. Vei rămâne surprinsă de efect.

Oțet

Mocheta este un adevărat magnet pentru praf. Cât despre petele de mâncare, de băuturi, dulciuri sau chiar de noroi, se curăţă foarte bine folosind oţetul alb. Mocheta rămâne ca nouă în urmă şi orice urmă de miros neplăcut a dispărut. Pentru curățarea mochetei cu oțet nu trebuie decât să aspiraţi covorul şi apoi să frecați zona afectată cu o perie înmuiată în acest lichid.

Spirtul

Atunci când cel mic își face temele, aproape mereu veți găsi pe mochetă și pete de cerneală. Nu-ți face griji în ceea ce privește curățarea mochetei în acest caz. Cu ajutorul unui şerveţel trebuie să presezi lichidul până acesta este bine absorbit în zona pătată. După ce locul este aproape uscată, toarnă pe pată câteva picături de spirt şi freacă bine cu o perie curată zona.

Apa

Multe familii au animale de companie. Dacă până acum părul animalelor de companie de pe mochetă vă creau probleme, ei bine veți scăpa de această problemă doar cu… apă.  Pulverizaţi un pic de apă peste suprafeţele problematice, iar cu ajutorul unei spatule curăţaţi părul. Curățarea mochetei nu a fost nicicând mai ușoară, nu-i așa?

Cum se curăță corect mocheta

Pentru a ne bucura cât mai mult de locuința noastră mochetată, trebuie să avem grijă la întreținerea acesteia. De aceea, avem pentru dumneavoastră câteva sfaturi pentru întreţinerea şi curăţarea mochetelor.

Astfel, mocheta trebuie, în primul rând, aspirată foarte bine cu un aspirator cu perie, pentru a se curăţa de praf. Abia după aceea se spală cu fie cu o soluţie specială, fie cum v-am arătat mai sus.  

Dacă dorim să readucem la viață culorile mochetei, atunci se freacă bine cu o cârpă de bumbac muiată într-o soluţie formată din 2/5 terebentină şi 3/5 apă.

Atunci când se pătează mocheta, turnaţi imediat apă minerală. Vă va ajuta să scoateţi mult mai uşor pata respectivă. Petele de cafea sau ceai ies cu un amestec de apă călduţă şi glicerină, cele de grăsime se scot folosind fierul de călcat încins peste o coală de hârtie, iar petele de alcool se scot cu apă şi detergenţi.

Dacă vreți să nu vă chinuiți mai târziu, dacă mocheta s-a pătat, nu așteptați să le scoateți altă dată. Așa că treceți imediat la treabă.

Pentru întreţinere, mochetele trebuie aspirate o dată pe săptămână şi mai des în zonele de trafic intens. Aspirarea frecventă prelungeşte viaţa covorului prin prevenirea acumulării de particule, care se depun la baza covorului şi cu timpul îl rod.

Scapă de mirosul greu cu bicarbonat

Ai curățat bine mochetele, dar cu toate acestea, nu simți că totul este în regulă. Chiar dacă ai fost foarte atentă și curățarea mochetelor din locuință s-a făcut ca la carte, ți se pare că simți un miros greu și neplăcut venind dinspre acestea. Ei bine, soluția pe care o avem pentru tine este mai simplă decât crezi. Cu doar puțin bicarbonat de sodiu vei scăpa de problema mirosului urât, care te stresa atât.

Iată cum să procedezi. Presară o cantitate apreciabilă de bicarbonat de sodiu pe mochetă și folosește o perie să îl împrăștii nu doar pe toată suprafața, ci și în profunzimea fibrelor. Pentru un efect mai bun, lasă bicarbonatul să stea peste noapte peste și în mochetă și abia a doua zi, pune aspiratorul și trage tot praful. Folosește din nou peria pe alocuri, unde bicarbonatul de curăță mai greu, și curăță mocheta în întregime. Deschide ferestrele larg cât timp folosești aspiratorul și lasă camera să se aerisească apoi câteva ore. Vei vedea, în timp, că mirosul greu care te deranja atât de tare a dispărut ca prin farmec.

Așadar, dacă ați ales mochetă pentru pardoseala locuinței dumneavoastră, v-ați convind, din cele citite, că întreținerea și curățarea ei nu sunt chiar atât de dificile. Nu vă mai rămâne decât să vă bucurați de alegerea făcută!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *