Nu ignora curățarea saltelelor!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Hai să-ți prezentăm o situație des întâlnită. Aproape în fiecare dimineaţă te trezeşti obosit, cu dureri de gât, de muşchi şi de spate? Dai vina pe stres, poziția în care ai dormit, sau orele destul de puține de odihnă de care ai avut parte. Cu toate acestea, motivul ar putea fi altul. Te-ai gândit vreodată că este foarte posibil ca salteaua pe care dormi să fie de vină pentru calitatea proastă a somnului tău.

Dacă ți-ai dat seama că într-adevăr acesta este motivul, nu ai decât o singură variantă, de a cumpăra o saltea nouă. Cu toate acestea, trebuie să fim foarte atenţi atunci când dorim să cumpărăm salteaua de pat, astfel încât să avem parte de odihna atât de mult dorită, ca să nu mai vorbim că o saltea potrivită are legătură și cu starea de bine.

Care e mărimea potrivită?

Aici, fiecare știe mai bine care sunt dimensiunile saltelei de care are nevoie. Acestea trebuie să se potrivească atât cu somiera, cât şi cu dimensiunile patului. În magazinele unde se vând, vei găsi saltele de mărimi clasice, dar există și posibilitatea ca acestea să personalizate, după preferinţele tale. Salteaua nu trebuie să fie nici mai mică, nici mai mare decât dimensiunea somierelor. Dacă este mai mare, nu se va potrivi cu somiera, iar dacă este prea mică se va mişca, iar somnul tău nu va fi unul odihnitor.

Relaxare pentru spate

Dacă nu știi cum să alegi o saltea, ai în vedere regula de bază și anume  asigură-te că oferă suportul corespunzător coloanei vertebrale. Dacă salteaua este prea tare, în timpul somnului, dacă dormi pe spate, coloana va fi super-cambrată, iar dacă este prea moale atunci corpul va lua poziţia „castron”, în timpul căreia coloana se va curba, adoptând o poziţie nefirească, ceea ce va duce la dureri de spate la trezire. Chiar dacă în prezent nu ai probleme cu spatele, alegerea corectă a saltelei poate influenţa prezenţa sau absenţa acestor afecţiuni pe viitor.

Dar, chiar dacă ai reușit să achiziționezi salteaua perfectă pentru tine, atunci ar trebui să știi că și aceasta trebuie întreținută corespunzător, pentru ca durata ei de viață să fie mai mare. În acest fel te poți bucura mai mult de produsul achiziționat, mai ales dacă este vorba de unul scump. Pentru aceasta, avem unele recomandări pentru tine, iar dacă le respecți vei putea să te odihnești așa cum trebuie într-un pat curat şi frumos mirositor.

  1. Îndepărtează tot praful

Dacă vrei să aspiri așa cum trebuie tot praful de pe salteaua ta, atunci ia în calcul folosirea aspiratorului. Cam toate modelele de aspiratoare existente pe piață sunt prevăzute cu un ”cap” special pentru tapiţerie așa că montează-l și treci la treabă. Curaţă bine partea superioară, inferioară şi nu uita nici lateralele saltelei. De asemenea nu uita să aspiri bine și locul în care o aşezi. Apăsă cu putere pentru că astfel vei curăţa inclusiv praful aflat sub suprafaţa saltelei. Și, pentru a avea parte și de o dezinfectare, folosește un aparat de curățat cu aburi. În cazul în care nu ai așa ceva în locuință, atunci poţi să te foloseşti şi de aburul vertical degajat de la fierul de călcat. Grație acestui mic truc vei ucide toţi acarienii situaţi mai aproape de suprafaţa saltelei. Curățarea saltelei nu a fost nicicând mai ușoară, nu-i așa?

  1. Îndepărtează petele

Dacă ai vreun animăluț de companie căruia îi place să se suie în patul tău, un copil mic care abia învață să descopere lumea sau ești genul care lenevește uneori în fața televizorului înconjurat de câteva ronțăieli, atunci cu siguranță știi despre ce vorbim: ai parte de pete pe saltea. Nu lăsa să treacă mult timp până ce treci la curățarea saltelei. Uneori, din acest motiv, petele de pe saltea nu mai dispar orice ai face, iar acestea au prins și un miros neplăcut care nu mai iese cu nimic. Prin urmare, șterge-le imediat cu o cârpă înmuiată într-un produs de curăţare aflat în comerț. Nu te zgârci aici, și alege unul care curăţă bine murdăria şi care să conţină enzime de îndepărtare a mirosului neplăcut.

Dacă însă nu doreşti să apelezi la produsele chimice din comerţ, atunci te invităm să-ți faci singur o soluţie de curăţare foarte bună, formată din oţet şi sare și care va elimina atât petele, cât și mirosul neplăcut. Cu toate acestea, atunci când cureți salteaua, indiferent de soluția pe care o folosești, nu o uda excesiv, pentru că riști să ai parte de alte neplăceri. Salteaua se va îmbiba şi va dura mult până să se usuce, iar uneori va prinde și un miros neplăcut. După ce realizezi acest procedeu las-o să se usuce bine de tot şi abia apoi îţi poţi aranja patul.

  1. Folosește spray dezinfectant

Pentru a fi sigur că mirosul urât şi microbii au dispărut, foloseşte un spray dezinfectant, special creat pentru curăţarea saltelelor. Procedând în acest fel vei obţine o saltea curată şi igienică. Aceste tipuri de spray-uri se pot aplica pe toate suprafeţele ce nu pot fi spălate şi acţionează foarte repede. Acestea au capacitatea ca în doar câteva secunde să neutralizeaze toate mirosurile urâte, chiar şi fumul de ţigară, mirosul de animale sau urina.

După cum spuneam, mulți dintre noi sunt adepții unui trai mai prietenos cu mediul înconjurător. Pentru aceștia, sau pentru cei care nu pot folosi substanțe chimice pentru dezinfectarea saltelei, o altă metodă constă în aplicarea bicarbonatului de sodiu pe toată suprafaţa materialului. Lăsaţi-l să acţioneze timp de 15 minute şi apoi aspiraţi-l bine. Bicarbonatul de sodiu va elimina mirosul urât şi vă va ajuta în lupta cu umiditatea.

  1. Scapă de petele de mucegai

Dacă salteaua ta a fost umedă prea mult timp şi a mucegăit, primul pas pe care trebuie să-l faci este să o laşi câteva zile să se usuce la soare. Dacă nu ai această posibilitate, atunci poţi grăbi procesul cu o aerotermă sau un uscător de păr, dar în acest caz ai mare grijă să nu se supraîncălzească ţesătura.

Amestecă alcool cu apă călduţă şi foloseşte un pulverizator pentru întreaga suprafaţă a saltelei. Lasă să se usuce bine, iar abia apoi mai poţi folosi şi un dezinfectant obişnuit, cum ar fi spirtul medicinal, amestecat cu apă.

Curățarea saltelei cu produse din bucătărie

Există și posibilitatea să apelezi la unele firme specializate care să se ocupe în locul tău de curățarea saltelei. Dacă însă nu vrei să apelezi la acestea sau nu există niciuna în orașul tău, atunci poți face și singur această operațiune, folosind în acest scop produse pe care oricine le are în cămară.

1.Cu amoniac. Într-un bol, pune 1-2 l de apă călduţă, câteva picături de detergent de vase şi o ceşcuţă de amoniac. Înarmează-te cu mănuși de protecţie, ia un burete sau o lavetă perfect curată, înmoaie, stoarce bine şi apoi şterge toată suprafaţa saltelei cu această soluţie de amoniac diluată. Porţiunile pătate trebuie frecate mai bine, pentru a fi siguri că au fost îndepărtate. Clăteşte bine cu ajutorul unei mănuşi de toaletă îmbibată în apă, frecând bine zonele colorate pentru a dilua petele. Clăteşte mănuşa periodic. Urmează apoi uscarea saltelei se face într-un singur sens folosind un prosop uscat, prin absorbirea lichidului de la pete. La final, pentru uscarea totală a saltelei foloseşte un uscător de păr, setat la o treaptă de aer călduţ, nu fierbinte. Dar, există și unele precauții. După cum bine știi, amoniacul are un miros specific, care nu este pe placul multora. Nu inhala vaporii pe care îi emană, deschide fereastra în timp ce acţionezi, nu fuma şi nu lucra fără mănuşi de menaj. Este adevărat că totuși amoniacul rămâne un aliat bun în lupta cu petele de pe saltea!

  1. Cu cristale de sodă. Din nou, ai nevoie de mănuşi de menaj şi prepară într-un bol soluţia pentru curățarea saltelei. Pune o ceşcuţă de cristale de sodă şi diluează cu apă caldă. Îmbină un burete în soluţie, apoi freacă salteaua, insistând pe pete. Această metodă este preferată de mulți pentru cele trei avantaje ale ei: rapiditate, eficacitate și rentabilitate. Ca să vă demonstrăm cât este de eficientă, vă spunem că folosind această soluție, chiar şi petele de sânge, atât de greu de scos, dispar. Clăteşte apoi salteaua cu o mănuşă de toaletă înmuiată în apă, dar bine stoarsă. Ca și în cazul soluției pe bază de amoniac, și aici uscarea se face mai întâi cu o altă mănuşă de toaletă şi apoi cu aerul călduţ al unui uscător de păr. Pudrează după aceea din abundenţă talc pentru a înlătura orice miros şi a grăbi uscarea. Lasă talcul să absoarbă umiditatea cel puţin 8 ore.

3.Cu un aparat cu vapori. Este o soluţie bună, dar nu poate fi aplicată mereu. În primul rând, nu toată lumea are un astfel de aparat, iar curățarea saltelelor foarte murdare nu poate fi făcută așa cum trebuie folosind această metodă. De asemenea, mulți susțin că folosirea acestei metode poate strica salteaua.

  1. Cu oţet. Știi și tu de avantajele oțetului atunci când vine vorba despre curățarea suprafețelor. Drept urmare, și în cazul curățării saltelelor se dovedește a fi o metodă foarte eficientă. Prepară o soluţie din 500 ml de oţet alb, 200 ml apă călduţă şi 2 linguri de detergent de vase. Umezește bine un burete în această soluţie, stoarce-l puţin şi apoi curăţă pe porțiuni nu prea mari fiecare porţiune a saltelei, insitând, firesc, pe pete. Clăteşte apoi suprafaţa cu o mănuşă de toaletă umezită cu apă. Usucă cu o altă mănuşă uscată frecând în toate direcţiile, după care lasă salteaua să se usuce complet înainte de a o folosit din nou.
  2. Cu terebentină. Este poate una dintre cele mai rare metode de curățare a saltelei la domiciliu. Se folosește un amestec de apă şi terebentină, după care se utilizează un aparat cu aburi. Este adevărat, după această procedură salteaua pare ca nouă, dar îți dai și tu seama care sunt motivele care o fac atât de rar folosită.

Cam atât despre metodele de curățare a saltelei. Tu mai știi și altele care și-au dovedit eficacitatea?

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *