Despre curățenie

Când vine vorba despre curățenie, foarte puține persoane găsesc motivația necesară și cheful pentru a luat toată casa pas la pas și a curăța orice colțișor. Dacă și tu te regăsești în aceeași situație, ar fi bine să îți stabilești o frază care să te motiveze atunci când vine vorba despre curățenie. Spre exemplu, dacă te gândești că o casă curată va contribui la menținerea sănătății tuturor membrilor familiei, dar și că îți va da o stare de bună dispoziție și o stare de relaxare, atunci cu siguranță vei fi mult mai motivată când trebuie să te apuci de curățenia săptămânală. Gândește-te la cât de bine este să te odihnești într-o casă curată, aerisită și care miroase a prospețime la orice pas.

Despre-curatenieCând vine vorba despre curățenie, există anumiți factori care determină frecvența cu care ne dorim să realizăm această activitate. Pentru unele persoane, este important timpul pe care îl au la dispoziție, motiv pentru care se apucă de curățenie la sfârșit de săptămână, atunci când programul le permite. Pentru altele, este important cheful, prin urmare, curățenia va începe în mod spontan, atunci când simt că au multă energie și nu știu cum să o consume.

Curățenia săptămânală

Despre curățenia săptămânală nu sunt foarte multe de spus, aceasta fiind varianta preferată de majoritatea persoanelor. Acest lucru presupune alocarea a 3-4 ore, uneori chiar și mai mult, pentru a curăța camerele întregii locuințe. De multe ori, femeile se simt descurajate atunci când se vorbește despre curățenia săptămânală deoarece pare că sunt foarte mult sarcini de dus la bun sfârșit, care te pot obosi destul de mult. La finalul zilei s-ar putea să nu mai ai atât de multă energie să te bucuri de o casă curată și ordonată. Însă, această metodă de curățenie este perfectă pentru persoanele care au un program destul de încărcat în timpul săptămânii și nu reușesc să curețe după ele în fiecare zi. Mai mult decât atât, există persoane care urăsc să facă curățenie și văd în curățenia de weekend o variantă de compromis.

Curățenia realizată o dată la 2-3 zile

În acest caz, se recomandă împărțirea sarcinilor pe întreaga săptămână, cu o frecvență de 2-3 zile. Cu alte cuvinte, renunți la curățenia de sfârșit de săptămână ca să ai mai mult timp liber, și îți împarți sarcinile în timpul săptămânii, în acest fel putem spune despre curățenie că este mult mai ușor și rapid de executat. Cel mai important avantaj al acestui tip de curățenie este faptul că nu vei simți prea mult oboseala și nu te vei simți la fel de descurajată ca în cazul curățeniei de la sfârșitul săptămânii. Persoanele care apelează la curățenia periodică nu au un program atât de încărcat în timpul săptămânii și care preferă să își petreacă weekendul relaxându-se și nicidecum frecând gresia sau faianța.

Curățenia generală

Toți am auzit despre curățenia generală, realizată o dată la 1-2 luni, uneori chiar și la o perioadă mai mare de timp, în preajma sărbătorilor cele mai importante. Acest tip de curățenie este întâlnit de obicei în cazul persoanelor extrem de ocupate, care călătoresc des și nu stau prea mult pe acasă, în acest caz curățenia având loc în momentul în care există timp disponibil și bineînțeles, chef.

Curățenia permanentă

La polul opus, sunt cei care consideră că trebuie să curețe orice în urma lor, care văd în curățenie un mod de relaxare. Persoanele din această categorie curăță obiectele sanitare la fiecare sfârșit de zi, aspiră covoarele ori de câte ori consideră că este necesar și se asigură că seara, înainte de a merge la culcare, casa este extrem de curată și ordonată. Desigur, avantajul acestui tip de curățenie este faptul că te poți bucura întotdeauna de un aer proaspăt în casă și de o atmosferă relaxantă, însă, ai nevoie de mult timp disponibil pentru a duce la bun sfârșit orice sarcină. De cele mai multe ori, când vine vorba despre curățenie permanentă, la orice pas, ne referim la mamele casnice sau la persoanele care lucrează de acasă și beneficiază de timpul necesar pentru a se ocupa de toate activitățile de curățenie.

De ce ai nevoie pentru o curățenie de la A la Z a casei?

Am văzut mai sus care sunt tipurile de curățenie, însă, pentru a ne apuca de curățenie, avem nevoie de anumite ustensile și produse de curățat care să ne ajute să terminăm mult mai repede și să nu ne chinuim prea mult.

Iată cum arată un kit al curățeniei, care nu ar trebui să lipsească din nicio casă!

Ustensile: aspirator sau mătură, dispozitiv pentru aspirarea scamelor, spălător de geamuri, mop și găleată, etc.

Accesorii: lavete umede, bureți, pămătuf pentru ștergerea prafului, mănuși de unică folosință sau de menaj, cârpă moale pentru șters praful, etc.

Produse de curățenie: detergent de vase, produse de curățare universale (care pot fi folosite în crizele de timp în care trebuie să termini curățenia cât mai repede), dezinfectanți, spray antistatic, detergenți pentru înlăturarea calcarului sau a murdăriei, soluție pentru curățarea și lustruirea parchetului, soluție pentru curățarea covoarelor (dacă nu obișnuiești să le duci la spălătorie), soluții pentru curățarea gresiei și a faianței, detergenți pentru geamuri, etc.

Toate acestea te vor ajuta foarte mult mai ales atunci când vine vorba despre curățenia generală, în care trebuie să iei la curățat fiecare colț din întreaga casă. Dacă ai ustensilele, accesoriile și produsele de curățenie necesare vei observa că totul va decurge mult mai ușor și vei termina curățenia într-un timp record.

Sfaturi pentru o curățenie rapidă

Există anumite trucuri care te pot ajuta să transformi curățenia dintr-un proces anevoios ce pare că nu se mai termină, într-unul extrem de plăcut și relaxant. Iată care sunt acestea:

Ține-ți mintea ocupată

Este important să îți ții mintea ocupată întotdeauna, dar acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba despre curățenie. Recomandarea noastră este să asculți muzică cât mai ritmată atunci când faci curățenie, care să îți dea o doză de energie și să ai spor la treabă. Timpul pe care îl petreci făcând curățenie îl poți transforma într-unul extrem de productiv dacă asculți diverse materiale informative care te interesează (poți asculta știrile sau o emisiune ce are legătură cu domeniul tău de activitate). Însă, ai grijă ca toate aceste lucruri să nu te distragă prea tare de la ce ai de făcut pentru că s-ar putea să te trezești că faci deja curățenie în casă de 3-4 ore, dar nu se observă acest lucru.

Cere ajutorul membrilor familiei

Nu există nicio regulă care să spună că doar un membru al familiei trebuie să se ocupe de curățenia casei. Prin urmare, transformă această activitate într-una distractivă, în care să implici toți membrii familiei, inclusiv pe cei mici. Vei observa că de cele mai multe ori, copiii sunt cei mai activi în procesul de curățeniei și îți pot da cu adevărat o mână de ajutor ca să termini curățenia cât mai repede. Împarte sarcinile în mod egal și ascultă și preferințele membrilor familiei dacă vrei să nu auzi pe tot parcursul curățeniei plângeri și nemulțumiri.

Oferă-ți o recompensă la sfârșitul curățeniei

Dacă vrei o motivație ca să te apuci de curățenie, ar fi bine să îți stabilești de la început o recompensă. Spre exemplu, dacă ți-ai propus să termini curățenia în întreaga casă în 3-4 ore și chiar realizezi acest lucru, te poți răsfăța cu un ceai și cartea preferată, o baie relaxantă, un film pe care vroiai să îl vezi de mult sau o plimbare prin parc. Desigur, cea mai mare recompensă pe care o vei primi oricum este o casă ordonată, cu un aer proaspăt și o atmosferă relaxantă.

Stabilește-ți exact lista de sarcini și timpul alocat fiecărei sarcini

Poți aplica principiile organizării și atunci când vine vorba despre curățenie. Înainte de a începe curățenia, notează-ți fiecare sarcină pe care vrei o îndeplinești și stabilește un anumit timp în care vrei să o execuți. Spre exemplu, 15 minute pentru ștergerea prafului din living, 30 minute pentru curățarea cabinei de duș, 15 minute pentru lustruirea parchetului, etc. În acest fel, îți vei impune un ritm de lucru și curățenia va decurge mult mai ușor. Însă, este important să stabilești sarcini și timpi reali și ușor de atins. Nu îți poți impune să termini curățarea cabinei de duș în 2-3 minute, când știi sigur că acest lucru nu este posibil.

Începe cu sarcinile cele mai dificile

Dacă știi că nu îți face plăcere să freci gresia și faianța, ocupă-te de această sarcină prima dată. Când vine vorba despre curățenie, ne putem pierde foarte ușor motivația, prin urmare, este extrem de important să știm cum să împărțim activitățile. Ocupă-te întâi de sarcinile care nu te încântă și lasă pe sfârșitul programul activitățile care te relaxează. În acest fel, curățenia nu ți se va părea o povară și vei putea duce la bun final toate sarcinile.

Asigură-te că ai tot ce îți trebuie

Înainte să te apuci de curățenie, asigură-te că ai toate ustensilele și produsele de curățat necesare. Este extrem de frustrant să începi să faci curat în bucătărie și să realizezi la mijlocul activității că s-a terminat detergentul pentru îndepărtarea grăsimii și a murdăriei sau soluția de spălat gresia și faianța.

Începe curățenia de sus în jos

O regulă nescrisă a curățeniei este să începi totul de sus în jos. Spre exemplu, în bucătărie începe întâi cu curățarea dulapurilor suspendate, ocupă-te apoi de chiuvetă și electrocasnice, urmând ca la urmă să cureți gresia și faianța. După ce ai realizat această ultimă activitate, poți închide ușa bucătăriei și să treci la următoarea cameră, folosind aceeași regulă.

După cum putem observa, sunt multe lucruri de discutat despre curățenie.

La final, este important să reții următoarele lucruri:

Apucă-te de curățenie atunci când ai destul timp și chef

Asigură-te că ai kit-ul de curățenie înainte de a te apuca de curățenie

Stabilește-ți recompense care să te motiveze să termini cât mai repede

Nu ezita să implici membrii familiei și să transformi curățenia într-o activitate de grup distractivă

5 trucuri pentru o casă mereu curată

Știai că o locuință curată te-ar ajuta să economisești, zilnic, 66 de minute, pe care să le folosești altfel decât spălând, ștergând praful sau lustruind podeaua? Descoperă 5 trucuri pentru o casă mereu curată, care-ți vor schimba viața în bine. Curățenia este esențială, atât pentru confortul nostru fizic, cât și […] mai mult »