Cu ce se curăță covoarele cel mai bine

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Covoarele sunt unul dintre obiectele decorative care vin să aducă un plus felului în care am ales să ne mobilăm casa, asta dacă nu avem în vedere și utilitatea acestuia. Pentru a te bucura cât mai mult de un covor frumos trebuie să știi cum să-l îngrijești.

Unul dintre lucrurile care reduc mult din durata de viață a unui covor este expunerea prelungită a acestuia la umiditate. Deși apa este folosită pentru curățarea covoarelor de lână, în caz de exces riscați să vă confruntați cu putrezirea fibrelor de bază ale acestuia. De asemenea, pentru a evita apariția mucegaiului, un covor trebuie să fie complet uscat în aer după ce este spălat, astfel încât să nu rămână ceva urme de umiditate. Alte modalități prin care umezeala poate deteriora grav covorul sunt și farfuriile de la ghivecele puse direct pe covor, aplasarea covorului prea aproape de maşina de spălat sau într-o zonă cu chiuvetă, unde este multă umiditate.

Un covor curat este important atât pentru aspectul camerei, cât și pentru sănătatea persoanelor care locuiesc în casa respectivă. Dacă din punct de vedere estetic, petele de pe covor nu sunt ceva cu care să vă mândriți mai ales atunci când aveți oaspeți, praful, mizeria și părul din acestea pot contribui la apariția unor probleme de sănătate, cum sunt de exemplu afecțiunile respiratorii.

Există însă mai multe metode pentru curățarea covoarelor, de la cele cu aspiratoare clasice, la cele mai moderne și mai eficiente. În plus, există și soluții naturale dacă nu vreți să apelați la curățătoriile de coavoare sau la produsele pe bază de chimicale din comerț, dar despre toate acestea vă vom vorbi puțin mai jos.

Nu de puţine ori ni se întâmplă să vărsăm mâncare sau lichide pe covorul din sufragerie sau mocheta din dormitor. Iar unele pete chiar sunt foarte greu de curăţat, dar nu imposibil. Îți vom câteva sfaturi care te vor ajuta să elimini murdăria fără a fi nevoită să cureţi cu produse chimice sau detergenţi din comerţ. 

Atenție la ”micul terorist” 

Covoarele frumoase și tapițeria de calitate sunt în mare pericol atunci când în familie apare un copil. În primul an de viață ele sunt martore ale încercărilor de multe ori ratate a celor mici de a-și face nevoile în scutec, ca să nu mai vorbim de diversificare, când o mare parte din piureul de morcov este gustat mai mult de covor decât de cel mic. Dar micuțul crește, iar petele evoluează și ele. Supa cremă care nu a fost pe placul celui mic, primele desene cu acuarelele sunt mai frumoase dacă pe jos ajunge și puțină culoare, sau micul arheolog scotocește de zor pământul de la florile din ghivecele de la geam, care ajunge, evident, pe covor. La început, mamele se grăbesc să șteargă orice pată. Din păcate, multe dintre ele se dovedesc a fi o adevărată provocare, așa că uneori singura soluție este să apelați la multe companii, care oferă servicii de curățare a covoarelor chiar la domiciliu. Aveți nevoie de energie electrică, iluminare bună și apă. În timp ce specialiștii vor lucra cu diferite produse, trebuie doar să mergeți la plimbare cu micuțul, iar când vă veți întoarce, problema va fi rezolvată. 

Sfaturi generale 

Se apropie Sărbătorile, iar tu trebuie să te pregăteşti pentru curăţenia generală. Cu ce să începi? Evident, cu covorul! Ţi se pare o corvoadă? Nu intra în panică! Dacă urmezi sfaturile de mai jos, munca depusă va fi floare la ureche. Iată ce ai de făcut! 

Mătură şi aspiră 

Pentru început, mocheta şi covorul se aspiră foarte bine. Pentru ca operațiunea să se desfășoare așa cum trebuie, ia în calcul folosirea aspiratoarelor cu apă. Dacă procedezi așa, praful nu va fi absorbit şi eliminat din nou în cameră. Dacă nu ai un astfel de model, ai grijă la sacul în care se adună praful. Acesta trebuie să fie de unică folosinţă sau, dacă nu, măcar să fie foarte curat. 

Bate bine covorul 

Dacă aspiratorul nu face faţă prafului, scoate covorul pe bătător. Pe lângă faptul că se va curăța mai bine, covorul se va aerisi şi va mirosi a proaspăt. Ai grijă doar să nu lași covorul să stea prea mult la soare. Căldura excesivă şi razele soarelui ar putea să-l decoloreze. 

Varza împrospătează culorile

Dacă ți se pare că te confrunți cu o pierdere în strălucire a culorilor, freacă bine covorul cu o jumătate de căpățână de varză. Aspectul tern al covorului va dispărea, lăsând în urmă culorile vii ale unui covor ca nou. 

Sarea readuce la viață culorile 

Pentru că tot am vorbit despre culori, în ajutor vă vine și banala sare. Presară pe covor sare grunjoasă umedă şi lasă să acţioneze jumătate de oră. Apoi, perie covorul şi aspiră-l foarte bine! Sarea va dispărea lăsând în urmă culori reîmprospătate. 

Bicarbonatul de sodiu te scapă de mirosul neplăcut 

Uneori, covorul emană un miros stătut de praf. O soluție rapidă și ecologică în același timp este bicarbonatul de sodiu. Presară praful pe covor şi lasă să acţioneze jumătate de oră. Apoi, aspiră foarte bine, iar problema a fost rezolvată. 

Amoniacul, inamicul grăsimii 

Dacă vei avea oaspeți la masă, există riscul ca mocheta sau covorul din cameră să fie pătată cu grăsime. Dacă te-ai gândit că în acest caz gcovorul tău a fost distrus, renunță la acest gând. În primul rând, va trebui să îndepărtezi rapid cât mai mult din surplusul de ulei folosind o foaie de calc sau șervete din hârtie. Presează-le bine pe zona pătată, iar în acest fel grăsimea va fi absorbită instantaneu. Pentru pata rămasă în urmă, tot amoniacul este cel care îți vine în ajutor. Toarnă o ceașcă de amoniac în doi litri de apă și amestecă bine soluția. Apoi, toarn-o într-o sticlă cu pulverizator. Aplică pe zona afectată și șterge cu o cârpă albă și curată din bumbac. Problemă rezolvată! 

Oțetul vă vine în ajutor

Unul dintre ingredientele pe care le aveți mereu la îndemână și care vă poate veni în ajutor atunci când vine vorba despre curățarea covorului sau a mochetei este banalul oțet.

Astfel, petele foarte dificile de pe covor devin doar o amintire dacă  freci covorul cu o pastă formată din oțet alb și amidon de porumb. Amestecă bine cele două ingrediente până când ajungi la consistența unei paste fine, după care aplică pasta pe zonele afectate ale covorului și freacă folosind o cârpă uscată și curată. După două zile, aspiră bine și petele au dispărut.

Unele dintre cele mai dificile pete, cele de vopsea se curăță cu o soluție formată dintr-o linguriță jumătate de oțet alb, o linguriță jumătate de detergent de rufe lichid și două căni cu apă. Operațiunea se face atunci când pata de vopsea este încă proaspătă! Freacă zona afectată cu această soluție și folosind un burete ușor abraziv. Apoi, clătește cu apă călduță.

Petele de suc de fructe pot fi eliminate cu o soluție formată din oțet alb și detergent de rufe. Amestecă o linguriță de detergent lichid cu o linguriță jumătate de oțet alb și două căni cu apă. Aplică soluția pe pată și șterge cu o cârpă albă, curată, din bumbac. 

Sarea curăță petele de vin roșu 

Ai vrut o seară romantică, dar aceasta a fost stricată din cauză că atunci când partenerul a desfăcut sticla cu vin roșu, o parte din conținutul sticlei a ajuns pe covor. Nu se merită să-ți strici buna dispoziție. Apelează la sare și petele vor dispărea. Este important să nu freci covorul cât pata este umedă, așa că poți să-ți vezi liniștită de treabă în continuare! Apoi, când vrei să scapi de pată, toarnă peste ea puțin vin alb, apoi absoarbe umezeala cu o cârpă curată și uscată, cu un burete sau șervețel din hârtie. Nu freca cu ele pata, ci presează-le cu putere peste ea. Apoi, presară peste pată sare de bucătărie și așteaptă să-și facă efectul timp de 10-15 minute. Apoi, aspiră bine zona. 

Părul de animale nu mai este o problemă 

Dacă ai un animal de companie, atunci știi că părul acestuia este o problemă atunci când vine vorba despre curățarea covorului. Nimic mai simplu vă spunem noi. Ai nevoie doar de balsam lichid de rufe, apă, o sticlă cu pulverizator, aspirator. Amestecă o parte balsam de rufe cu trei părţi apă în sticla cu pulverizator. Pulverizează fin şi destul de puţin zona de pe covor unde animalul a lăsat păr. Lasă lichidul să se usuce, apoi trage cu aspiratorul zona respectivă din covor sau mochetă. Balsamul de rufe face părul de animale mai moale şi uşor de aspirat. 

Cum scapi de pete de pe covoare şi mochete 

În rândurile de mai jos îți vom oferi câteva soluții rapide pentru a scăpa de petele dificile de pe covor, care par imposibil de curățat. Dar, mai întâi, câteva elemente generale.

Dacă pata care a apărut pe covorul tău este solubilă în apă atunci foloseşte o soluţie alcătuită dintr-un sfert de linguriţă de detergent de rufe fără înălbitor sau oţet alb şi o ceaşcă de apă.

Dacă pata este de grăsime sau ceară, foloseşte un şervet absorbant din hârtie şi pune fierul de călcat peste el.

Dacă ai scăpat scrum de ţigară pe jos, pata şi gaura ar trebui să iasă dacă o freci uşor cu un cuţit de unt sau alt obiect tare şi neascuţit.

Petele de ojă de pe covor se curăţă de pe covor cu o cârpă moale îmbibată cu acetonă sau dizolvant. Spală bine cu puţin detergent sau apă cu bicarbonat după ce ai înlăturat tot lacul de unghii.

Dacă aveți parte de pete de sânge, atunci folosiți imediat prosoape de hârtie pentru a absorbi lichidul. Apoi pregătiți o soluție din 2 litri de apă rece și 2 linguri de sare, și aplicați-o pe pată folosind o cârpă.

Ciocolată/grăsime/sos – întâlnite mai mult în case cu copii. În acest caz, ștergeți pata cu o cârpă înmuiată în benzen. Clătiți apoi cu apă caldă și curată.

În caz de vomă sau urină, înmuiați pata cu o soluție formată din 1 parte apă și 1 parte oțet incolor. Lăsați să acționeze 10 minute, apoi ștergeți pata alternativ, cu cârpe ude apoi uscate. Cu această soluție veți scăpa și de mirosul neplăcut.

Petele de cafea de pe covor sau mochetă se îndepărtează cu o cârpă înmuiată într-o soluție formată din 1 parte terebentină și 1 parte alcool.

Dacă pe covor a picurat ceară, atunci înlăturați-o încet cu un cuțit, pe cât de mult posibil, apoi ștergeți cu o cârpă umezită cu benzen. Clătiți cu apă caldă și curată și treaba s-a rezolvat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *