Cu ce se curăţă covoarele persane de lână sau mătase

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Chiar dacă unele curente şi tendinţe în design-ul interior promovează locuinţele cu aspect minimalist şi cât mai simplu, aproape lipsit de clasicele textile decorative, covoarele rămân, cel puţin în spaţiul românesc, o componentă de nelipsit pentru o casă cu adevărat frumoasă şi primitoare. De aceea, curăţenia generală şi mai ales curăţenia de primăvară trebuie să includă, în mod obligatoriu, metode de spălare şi curăţare a covoarelor.

Diferenţa între covoarele obişnuite, din fibre sintetice, şi covoarele persane din lână sau mătase, constă în primul rând în valoarea acestora. Un covor persan trebuie privit ca o investiţie, la fel ca o bjuterie sau un alt obiect preţios. Astfel, la fel ca orice alt obiect de valoare din casă, covorul persan trebuie întreţinut cu o grijă deosebită, pentru a nu-şi pierde valoarea în timp şi pentru a preveni deteriorarea. Chiar dacă necesită o curăţare specială, covoarele din fire naturale sunt în mod natural mult mai rezistente decât cele din fibre sintetice şi au potenţialul de a fi păstrate în familie, pentru urmaşi, drept un bun de mare preţ şi la fel de estetic.

Covorul persan s-a născut nu ca obiect decorativ, ci ca element suplimentar de protecţie împotriva frigului, folosit de triburile persane nomade în izolarea corturilor. Treptat, acesta a dobândit un caracter religios, prin folosirea pentru rugăciunile zilnice, şi o estetică proprie, complexă şi fascinantă, care a rămas vie până astăzi. Calitatea unică şi inimitabilă a covoarelor persane se datorează folosirii exclusive a fibrelor naturale de lână, mătase sau bumbac, a culorilor naturale obţinute din diverse plante şi substanţe naturale, precum şi a măiestriei tehnicii manuale. Pentru europenii care au început să achiziţioneze astfel de covoare orientale la începutul secolului al XIII-lea, covoarele persane erau atât de preţioase încât nu puteau fi aşezate pe jos, precum în Persia, ci doar pe mese sau drept cuverturi pentru tronurile monarhilor. Astăzi, covoare persane ţesute integral după metodele tradiţionale, complet manual şi pe bază de culori naturale, mai pot fi găsite în anumite regiuni din Iran. Dar, chiar şi covoarele persane realizate prin metode mecanizate, cu tehnici de colorare moderne, păstreză farmecul celor tradiţionale şi trebuie întreţinute cu grijă.

Cu ce se curăţă covoarele persane şi cum se întreţin

Persoanele care decid să investească într-un covor persan, trebuie să fie pregătite şi să îl îngrijească în mod corespunzător. Covoarele persane sunt ţesute, de regulă, din fir de lână sau de mătase, pe urzeală din bumbac, ce asigură rezistenţa naturală. Pentru o cât mai mare rezistenţă în timp şi păstrare a calităţilor estetice originale, este important să ştim atât cu ce se curăţă covoarele persane cât şi ce paşi trebuie respectaţi pentru întreţinerea acestora.

Covoarele persane reprezintă un veritabil simbol cultural, o dovadă a bunului gust şi un preţios element de patrimoniu al familiei. Cu doar câteva reguli generale de întreţinere, care trebuie respectate tot timpul, vom simplifica procesul de curăţenie şi vom proteja calitatea covoarelor persane.

Prima recomandare se referă la poziţionarea covorului persan în locuinţă. Regula este să evitaţi expunerea directă la soare şi să îl feriţi cât mai mult de razele dăunătoare. Altfel, acţiunea repetată a soarelui asupra covorului îl va decolora şi va modifica aspectul modelului iniţial.

A doua regulă este evitarea uzurii covorului persan. Dacă acesta este plasat într-o zonă a casei unde se circulă frecvent, atunci covorul trebuie rotit cel puţin o dată la câteva luni, pentru a preveni tocirea şi deteriorarea fibrei. Dacă se află într-un spaţiu mai puţin circulat, rotirea o dată sau de două ori pe an poate fi suficientă.

O altă recomandare importantă priveşte franjurii, unul din elementele caracteristce covoarelor persane. Evitaţi folosirea oricăror instrumente prea agresive pentru a le descurca sau pentru a le ordona. Cel mai bine este să nu folosiţi nimic şi doar să scuturaţi uşor covorul până când se descâlcesc în mod natural.

Fibrele naturale ale covorului persan atrag mai uşor acarienii sau mucegaiul, din cauza sensibilităţii mai crescute la umiditate. Aveţi grijă să evitaţi umiditatea în exces a încăperilor în care aveţi covoare persane şi scoateţi-le la aer. Aerisirea cel puţin de două ori pe an, un timp suficient, previne formarea mucegaiului şi elimină orice miros neplăcut îmbibat în fibra covorului.

Sigur că ideal ar fi să preveniţi pătarea delicatului covor persan, dar dacă totuşi se întâmplă, încercaţi să acţionaţi cât mai repede. Dacă este o pată lichidă, folosiţi doar o cârpă uscată fină şi nu frecaţi, încercaţi doar să absorbiţi lichidul. Dacă este vorba de o pată solidă, folosiţi doar apă, în niciun caz nu substanţe chimice puternice, care vor distruge modelul şi fibra.

Covoarele persane pot fi curăţate şi acasă, nu doar în curăţătoriile profesionale, dacă se respectă anumite reguli simple. Mai întâi, ar fi ideal să aveţi spaţiul necesar pentru curăţarea unui covor persan de dimensiuni mari, cum ar fi un garaj. Veţi mai avea nevoie de aspirator, şampon special pentru covoare sau un săpun lichid foarte blând, o perie cu fire lungi şi fine sau un burete natural şi apă rece. Primul pas este curăţarea covorului pe ambele părţi. Înainte de a vă ocupa de spălare, este important să vă asiguraţi că ambele feţe ale covorului sunt bine curăţate de praf, acarieni şi alte reziduuri grosiere, cu ajutorul unui aspirator cu putere mare.

În continuare, curăţarea profundă a covorului persan nu este posibilă fără şamponare. Mai întâi, umeziţi covorul cu apă rece, apoi aplicaţi şamponul special sau săpunul blând. Nu folosiţi niciun fel de detergent chimic aspru, ce poate distruge complet culoarea si firul covorului. Puteţi şi să testaţi şamponul folosit pe o porţiune mică, mai ascunsă, a covorului, şi observaţi cum reacţionează culoarea. Pentru faţa exterioară a covorului persan, folosiţi o perie cu fire moi şi lungi sau un burete natural. Şamponaţi delicat, fără o presiune prea mare, şi pe cât posibil în direcţia firului covorului, nu în mai multe sensuri. Marginile covorului se curăţă cu acelaşi tip de detergent, dar se poate utiliza o perie mai dură şi se poate acţiona mai viguros, în sens opus firului, pentru o curăţare mai profundă. După şamponare, clătiţi cu apă la temperatura camerei şi asiguraţi-vă că aţi îndepărtat toate resturile de şampon.

Uscarea este unul dintre cei mai importanţi paşi în întreţinerea covoarelor persane pentru că, dacă nu este realizaată corect, poate distruge toate efectele curăţeniei. Este esenţial să nu rămână niciun pic de umiditate în fibra covorului, pentru că aceasta distruge culorile şi contribuie la formarea mucegaiului. Numai după ce se usucă, puteţi aşeza din nou covorul pe o suprafaţă plată. Nu uitaţi că trebuie să se usuce complet pe ambele feţe. Totodată, ţineţi cont de faptul că trebuie să evitaţi expunerea covorului persan la lumina soarelui. Uscarea corectă se va face cu suficientă căldură şi cu ventilaţia corespunzătoare, nu în bătaia soarelui.

Cu ce se curăţă covoarele persane din lână

Pe lângă aspectul excepţional şi valoarea fiecărui model în parte, covoarele persane realizate din fibre naturale de lână prezintă numeroase calităţi. Astfel de covoare nu sunt alergenice sau toxice, fiind indicate persoanelor cu sensibilitate crescută la alergii. În plus, acţionează ca factori naturali de izolaţie termică şi protejeză împotriva răcelilor. Proprietăţile naturale ale lânii reduc electricitatea statică şi, practic, purifică aerul din încăperea în care se află covorul, în mod constant, prin absorbţia compusilor nocivi. În ceea ce priveşte calitatea superioară a acestora în comparaţie cu mochetele si covoarele sintetice, covoarele persane din lână au o elasticitate şi o densitate deosebita, altfel procedeele complexe de ţesut nu ar fi fost posibile fără a rupe firul. Fibra de lână are proprietatea de a regla natural temperatura în interiorul camerei, de a absorbi poluanţii, de a rezista la contactul superificial cu scrum sau cenuşă fără a se arde, şi de a rezista la presiunea traficului din locuinţă.

Pentru a curăţa covoarele persane din lână, primul pas este prevenţia. Folosiţi covoraşe mici pe holuri şi la intrarea în camere, pentru ca praful şi murdăria să rămână pe ele şi să nu ajungă la covorul persan. Încercaţi să evitaţi servirea de mâncăruri sau băuturi în încăperea în care se află. Aspirararea regulată cu un aspirator puternic este o altă metodă de întreţinere şi prevenţie. În cazul unui covor persan de dimensiuni mari, zonele mai circulate trebuie aspirate mai des, iar zonele mai puţin circulate – cel puţin o dată pe săptămână. Covoarele persane nu se bat, altfel distrugeţi fibra naturală. Curăţarea uscată se face doar prin aspirare regulată. În ceea ce priveşte spălarea, covoarele persane se curăţă cu soluţii care să nu conţină înălbitori şi care să aibă un nivel alcalin scăzut. Dacă folosiţi o soluţie de curăţare inadecvată, riscaţi să produceţi daune ce nu mai pot fi reparate. Cum se curăţă covoarele persane? Niciodată prin frecare. Petele proaspete se acoperă cu un şervet din hârtie pentru asorbţie, sau cu o soluţie specială de curăţare şi cu o cârpă moale.

Covoarele persane se curăţă eficient şi cu ingrediente naturale. Pentru pete, puteţi folosi o soluţie de oţet cu săpun lichid delicat, în cantităţi egale, la 250 ml de apă. După ce pata s-a tamponat cu un şerveţel de hârtie, se aplică soluţia din oţet şi se lasă să acţioneze. Îndepărtaţi cu apă şi o cârpă moale. Un alt remediu natural pentru curăţarea covoarelor din lână este combinaţia de bicarbonat de sodiu cu oţet,  sub foma unei paste mai subţiri, ce se aplică peste pată şi se lasă să acţioneze. Soluţiile naturale de curăţare nu afectează fibrele naturale precum lâna sau mătasea şi sunt eficiente pentru a curăţă petele de pe covoarele persane. Dacă, însă, apar pete severe pe covorul persan din lână sau mătase, este necesar să apelaţi la servicii de curăţare profesională.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *