Cum să ai mâinile curate şi dezinfectate

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Probabil ai ignorat sau o sa iei asta ca pe chestiune simplă, dar nu este.Deşi există o mulţime de dovezi că spălarea mâinilor după ce ai stat pe afară, înainte de a mânca sau după ce ai mers cu transportul în comun poate reduce răspândirea bolilor, statisticile arată că doar 5 % dintre oameni îşi spală bine mânile tot timpul.Un studiu facut pe 3000 de persoane arată că doar  10 % din ei se spală pe mâini atunci când ies din tualetele publice, si dacă o fac 30 % nu folosesc săpun.

Dezinfectant pentru maini

Acest lucru contează foarte mult pentru că, din păcate pielea noastră permite germenilor să intre foarte uşor în organism. Ducând mainile la gură sau la nas este ca o usă deschisă pentru bacterii către corpul nostru. Multe studii arată că foarte mulţi dintre noi, după ce ating lucruri din spaţiile publice tind să ducă imediat mâna la nas ori la gură.Aşadar este clar că mainile noastre trebuie spălate în mod corespunzător, însă problema este că există o mulţime de mituri despre cum ar trebui să o faci.

Întrebările pe care ţi le pui des sunt:

Trebuie neapărat ca apa să fie calda atunci când îţi cureţi mâinile?

Este adevărat că apa fierbinte poate distruge bacteriile, de aceea şi atunci când mâncăm este necesar ca anumite alimente să fie fierbinţi, dar apa trebuie să fie împrăştiată pe piele pentru ca acest lucru să fie posibil.

Salmonella, spre exemplu poate rezista şi temperaturilor de 55 de grade celsius timp de 10 minute.

Dacă îţi speli mâinile cu apă fierbinte este mai mult decât posibil să ţi le arzi în fix treizeci de minute.

Au fost făcute multe cercetări pentru a afla câte bacterii rămân pe mâinile noastre după ce sunt spălate cu apă la temperatura de 40-50 de grade.

Mâinile au fost unse cu supă şi cu carne de vită, apoi au fost spălate cu apă la o anumită temperatură.

Cu ajutorul unor mănuşi în care a fost adăugată o soluţie specială, s-au stabilit bacteriile rămase pe mâini după spălarea lor cu apă fierbinte.

Aşadar s-a descoperit faptul că indiferent de temperatură, caldă, rece sau călie nu a existat o diferenţă semnificativă în cantitatea de bacterii rămase  pe mâinile oamenilor.

Majoritatea specialiştilor spun că serveţele din hârtie de unică folosinţă sunt foarte igienice.

În experimentele făcute de specialişti, spălatul mâinilor a fost făcut foarte atent, în schimb în viaţa reală puţini sunt cei care se spală cu simţ de răspundere. Dacă apa este foarte firbinte sau foarte rece mulţi dintre noi avem tendinţa de a ne spăla puţin  timp,  doar o apă destul de caldă ne ţine mai mult timp cu mâinile în chiuvetă.

O altă întrebare la care este posibil să te gândeşti este dacă o soluţie antibacteriană este mai bună decât săpunul?

Au fost făcute cercetări şi în legătură cu acest lucru, drept urmare în anul 2007 după ce au fost analizate cele mai bune studii s-a constat că cea mai fregventă metodă de spălare a mainiilor a fost curăţarea lor cu Triclosan, dar acesta nu a redus numarul de bacterii rămase pe mâini mai bine decât săpunul.

După studii amănunţite s-a ajuns la concluzia că triclosanul nu este tocmai eficient şi poate creste riscul de a scadea rezistenţa la bacterii, iar acesta a fost interzis in America şi in UE.

Triclosanul este o substanţă folosită în industria cosmetică, des întâlnit în produsele de frumuseţe şi îngrijire corporală. Are proprietăţi anfifungiene şi antibacteriene.

Dacă apa şi săpunul sunt folositoare, o altă întrebare vine. Este nevoie de uscarea mâinilor după spălare?

Dacă te grăbeşti nici nu te mai gândeşti că mâinile tale după ce au fost spălate trebuie şi uscate, atent, nu în grabă.

Acesta este un lucru bun dacă după aceea nu mai atingi nimic când ieşi din baie, dacă acest lucru nu se face, rişti să aduni foarte mulţi germeni deoarece ei se iau mult mai uşor pe mâinile ude.

Să îţi usuci mâinile după spălare va reduce numarul microbilor de pe acestea.

Şi acum te întrebi, ok le usuc, dar cum? Cu prosop sau uscător?

Există o mulţime de păreri despre aceast lucru. Cele mai multe statistici se îndreaptă către prosoapele de hârtine sau şerveţele de unică folosinţă.

În primul rând durează mult mai mult să stai la un uscător decât să le stergi cu şerveţele.

Cei mai mulţi refuză să aştepte uscarea mâinilor la aparat.

Acum deşi am evoluat, iar uscătoarele sunt mult mai rapid mâinile, aproape la fel de repede ca un şerveţel din hârtie, dar rişti ca bacteriile de pe mâini să fie împrăştiate peste tot în încăpere.

Este foarte bine că cei ce fabrică orice produs de genul acesta încurajează oamenii să-şi usuce mâinile după ce le spală, nu să stea cu ele ude. Faptul că o baie care este într-un loc public nu este îngrijită face ca oamenii să evite să o folosească.

Indiferent de modul în care alegi sa-ţi speli sau usuci mâinile, important este să o faci cât mai des.

Durează 10-20 de secunde pentru a avea nişte mâini curate.

Când, cum şi de ce trebuie săţi speli mâinile!

Când trebuie spălate?

Înainte şi după ce mânânci

După ce strănuţi în ele

Înainte să găteşti

Înainte de a avea grijă de o persoană bolnavă

După ce ai fost la tualetă

După ce te-ai jucat cu animalele, sau le-ai hrănit

După ce ai atins gunoiul

După ce atingi obiecte din spaţii publice

Cum te speli pe mâini?

Apa este esenţială. Îţi pui mâinile sub orice apă ce curge, rece sau caldă. Când faci acest lucru în chiuvetă foloseşte săpun până iese o spuma groasă. Tot ce ai de făcut este să le cureţi cu atenţie pe toate părţile, fară grabă. Apoi le clăteşti bine cu apă curată.

Le poţi usca cu un prosop, şerveţele sau un uscător.

În cazul în care nu ai săpun şi apă ce te faci?

Deşi acestea doua sunt esenţiale, nu sunt singura variantă. Te poţi folosi de un dezinfectant pe bază de alcool. Acesta reduce numarul de bacterii de pe mâini.

Produsele pe bază de alcool pot reduce rapid numarul de germeni, dar acestea nu elimină toate tipurile de germeni şi nici substanţele chimice nocive.

Produsele speciale pentru dezinfectat  nu sunt eficiente atunci când mâinile sunt extrem de murdare sau unsuroase.

Produsul se aplică în palmă apoi frecaţi mâinile între ele şi printre degete pană când pielea devine uscată.

Cum să ai grijă de mâinile tale!

1.Trateaza bătăturile şi crăpăturile mâinilor

Atât vremea uscată cât și uzura generală sunt de vină pentru defalcarea treptată a pielii. Dacă zona afectată este destul de mare şi crăpăturile sunt destul de adânci, lasă toată mândria și aplică neapărat o cremă cu antibiotic şi bandajează-te.

2.Foloseşte zilnic cremă de mâini.

Fă din a te da cu cremă pe mâini un obicei zilnic la fel ca cel de a te da cu strugurel pentru a preveni buzele crăpate, cremă hrănitoare te va ajuta să îţi repari mâinile și pentru a preveni posibilii dăunători.

Ia în considerare această etapă de îngrijire esențială ca aplicarea deodorantului.

3.Ia-ţi un săpun mai bun!

Te-ai întrebat de ce spălarea mainilor iţi face pielea să fie creaţă? Contrar opiniei populare, săpunul și pielea nu sunt de fapt cea mai bună combinație. Alege un săpun delicat care are in compoziţie uleiuri naturale și exfolianţi cum ar fi fulgii de ovăz sau faină din porbumb, în loc de substanțele chimice obișnuite. Renunţă la dezinfectantul cu alcool, sigur există variante mai bune!

4.Ai grijă de mâinile tale în toate anotimpurile!

Trebuie să porţi mănuşi atunci când afară este frig, aerul rece daunează pielii de pe mâinile tale, acesta le usucă şi crapă. Mâinile tale nu sunt sensibile doar la frig, ci şi la soare, acesta are şi el un efect destul de negativ asupra lor, aşadar acestea trebuie protejate şi de soare şi de ger.

Spălă-ți frecvent mâinile. Dacă faci un obicei din a-ţi  spăla mâinile în mod corect ele vor arăta sănătoase şi frumoase!

Câteva cunoștințe despre piele te pot ajuta să înțelegi cum să îţi speli mâinile în mod corespunzător. Pielea este compusă din straturi. Stratul exterior  este în mare parte realizat din celule moarte ale pielii, înconjurate de uleiuri naturale produse de celulele vii din stratul de dedesubt. Uleiurile naturale fac un scut protector care păstrează apă în interiorul corpului și germeni și alți iritanți. Dacă stratul exterior nu are suficiente uleiuri naturale, acesta nu va reține suficientă apă, iar pielea ta poate fi uscată, brută, roșie, crăpată și iritată.

Ar trebui să eviţi săpunurile dure. Săpunurile antibacteriene nu sunt necesare și pot chiar usca pielea mai mult. De asemenea, pot distruge parţile bune ale pielii şi le păstrează pe cele rele care rezistă la antibiotice.

Clăteşte bine mâinile si usucă-le prin tapotare uşoară nu prin frecare.

Îmbunătățirea hidratării poate ajuta la prevenirea sau tratarea pielii uscate de pe mâini. Specialiştii susțin că apa necesară în stratul exterior al pielii face ca mâinile să fie mai fine și mai moi. De asemenea, ajută pielea de la exterioar să acționeze ca un scut de protecție temporară.

Mulți oameni preferă să utilizeze loțiuni bazată pe apă, dar aceasta nu este cea mai bună alegere. Lotiunile vă pot face să vă simțiți bine la început, dar apa se va evapora repede lasând mâinile să se usuce iar.

Cremele sunt mai groase și mai durabile decât loțiunile. Cele mai multe creme sunt pe bază de apă, dar oamenii cu o piele extrem de uscată pot folosi o cremă pe bază de ulei.

Cele mai multe produse vor include adesea un conservant. Dacă pielea este sensibilă, unii conservanți o pot irita.

Parfumurile pot provoca de asemenea, iritații sau alergii.

Mâinile sunt supuse zilnic unor eforturi destul de mari, dă-le  o pauză protejându-le de expunerea inutilă la orice lucru care nu ar face decât să înrăutăţească situaţia.

Tot ce trebuie să faci este să  porți mănuși în rutina zilnică până când te vei obişnui. S-ar putea să le simţi inconfortabile la început, dar merită.

Poartă mănuși ori de câte ori intenționezi să utilizezi produse de curățare dure cu substanţe chimice.

Ai grijă să mergi la manichiură macar o dată la două luni, îţi va face destul de bine!

 Acum că ştii totul despre curăţarea mâinilor, nu ezita să o faci! Este extrem de important pentru tine şi sănătatea ta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *