Cum se curăță vopseaua lavabilă – Sfaturi pentru zugrăvit, întreținerea vopselei și scoaterea petelor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Începutul primăverii este perioada tradițională și momentul ideal pentru o curățenie generală a locuinței și a curții. Fie că vorbim de zugrăvitul complet al casei sau doar de curățenia de primăvară a apartamentului, pereții reprezintă o componentă esențială de luat în considerare. Așa cum o arată și denumirea acesteia, vopseaua lavabilă este o alegere potrivită pentru orice tip de locuință, deoarece este ușor de aplicat și de curățat.

Dacă pereții locuinței tale sunt deja acoperiți cu vopsea lavabila și vrei să afli cum trebuie curățată, sau dacă vrei să cureți vopseaua lavabilă de pe pereții casei, pentru a zugravi din nou, e bine să ții cont de indicațiile potrivite, pentru un rezultat optim.

Vopseaua lavabilă a devenit o alegere din ce în ce mai populară în ultimii ani, atât pentru zugrăvirea caselor noi cât și în caz de renovare, pentru că prezintă numeroase avantaje față de opțiunile clasice. Vopseaua lavabilă se obține prin diluarea în apă a bazei compuse din rașini sau copolimeri acrilici. Vopseaua lavabilă poate fi cumpărată în culoarea dorită sau amestecată cu un colorant adecvat, rezultatul fiind o vopsea foarte omogenă.

Daca decidem să folosim o astfel de vopsea pentru pereții exteriori ai casei, trebuie să știm să alegem un tip de vopsea lavabilă adecvat pentru spațiul exterior, caracterizată de o mai mare rezistență la factori de mediu precum umiditate ridicată și temperaturi extreme, foarte ridicate sau foarte scăzute. Cele mai importante avantaje ale vopselei lavabile sunt aspectul final, puterea mare de acoperire (un litru acoperă circa 15 metri pătrați), aplicarea ușoară și pe diverse suprafețe, timpul scăzut de uscare (util pentru zugrăvit) și posibilitatea de curățare periodică prin spălare.

Tipuri de vopsea lavabilă și rezistența la spălare

Înainte de a ne apuca de curățenie, trebuie să știm că modul în care se curăță vopseaua lavabilă depinde de tipul vopselei. Toate vopselele din această categorie pot fi spălate, însă clasificarea lor diferă în funcție de cât de rezistente sunt la spălare, fără alterarea aspectului sau a proprietăților.

Astfel, vopseaua semilavabilă este cea mai puțin rezistentă la spălări repetate și există riscul de ștergere a culorii în timp. Vopseaua lavabilă rezistă la un număr mai mare de spălări și are un aspect mat. Iar vopseaua superlavabilă are un luciu mai ridicat și poate rezista pînă la 200 cicluri de spălare. În plus, același tip de vopsea nu este indicat pentru orice tip de încăpere.

Vopseaua lavabilă lucioasă este indicată mai ales pentru pereții din baie și bucătărie, deoarece scoate în evidență orice umflătură sau defect al peretului, în schimb permite curățarea frecventă fără deteriorare. În schimb, vopseaua lavabilă mată, indicată mai ales pentru lemn natur, camuflează mai bine imperfecțiunile suprafeței și nu își modifică în timp culoarea, dar este mai dificil de curățat față de versiunile lucioase sau semi-lucioase.

Vopseaua mată este cel mai des folosită pentru tavane și camere cu trafic redus, precum sălile de mese, vopseaua satin este adecvată pentru uși și camerele copiilor, deoarece este rezistentă la curățat și spălare ușoară. Vopseaua semilucioasă se usucă într-un strat impermeabil, rezistent la uzură și la murdărie, dar necesită o pregătire atentă a peretelui înainte de aplicare, pentru că scoate în evidență orice denivelare. Dintre toate vopselele lavabile, vopseaua lucioasă prezintă cel mai ridicat grad de lavabilitate, rezistență la pete și durabilitate. Este indicată mai ales pentru mobilier, elementele de legătură din lemn și suprafețele din lemn natur.

Cum se curăță vopseaua lavabilă înainte de zugrăvit

Perioada de început de primăvară este cel mai bun moment pentru o acțiune amplă de zugrăvit exterior sau interior. Dacă decideți să vă apucați de zugravitul pereților interiori, primul pas este îndepărtarea stratului vechi de vopsea, pentru o aplicare uniformă și rezistentă. Stratul vechi se curăță mai greu sau mai ușor în funcție de produsul aplicat anterior, care poate fi var, humă sau vopsea lavabilă. De reținut este că vopseaua lavabilă este cel mi ușor de curățat înainte de zugrăvit, deci este o alegere indicată în cazul unor viitoare renovări. Etapa de curățare este foarte importantă, deoarece zugrăveala cu glet și vopsea lavabilă pe o suprafață care nu a fost pregătită corespunzător prezintă riscul de umflare și crăpare a gletului, împreună cu scorojirea vopselii.

Înainte de toate, pregătiți-vă la îndemână ustensilele de care veți avea nevoie pentru a curăța vopseaua lavabilă. În plus față de instrumentele propriu-zise, care sunt șpaclul, o găleată cu apă, trafaletul și bidineaua, veți avea nevoie și de ustensile auxiliare, precum scara necesară pentru accesul la tavan. Nu uitați să vă protejați mâinile cu mănuși și ochii cu ochelari de protecție împotriva particulelor de praf și a eventualelor bucăți de moloz. În al doilea rând, înainte de a curăța vopseaua lavabilă de pe pereți, este necesar să acoperiți suprafețele din jur, pentru a le proteja. Astfel, folosiți folii de plastic pentru a proteja ușile, mobila rămasă în încăpere și parchetul sau pardoseala de praf și vopsea.

În continuare, cu ajutorul unui trafalet înmuiat în apa din găleata pe care am pregătit-o, umezim suprafața care trebuie curățată. Vopseaua lavabilă trebuie lăsată să se înmoaie cel puțin 10 minute-un sfert de oră, pentru a putea fi curățată cu ușurință. După etapa de înmuiere, urmează etapa de răzuire. Astfel, vopseaua lavabilă, înmuiată în prealabil, se curăță prin răzuire cu ajutorul unui șpaclu. Aceleași etape se vor respecta și pentru partea superioara a pereților. Atenție la zona de îmbinare a pereților cu tavanul, unde zugrăveala trebuie îndepărtată foarte bine. Tavanul poate fi înmuiat mai ușor prin tehnica stropirii, cu ajutorul unei bidinele înmuiate în apă.

Unul din principalele avantaje ale vopselei lavabile este faptul că se curăță atât de ușor și se aplică la fel de ușor, de aceea ne ajută să economisim bani și timp, pentru că aceste operațiuni pot fi efectuate și de cei care nu sunt meseriași. Odată indepărtat stratul vechi de zugrăveală, putem aplica vopseaua lavabilă. Timpul de uscare diferă în funcție de tipul de vopsea, suprafață, umiditatea mediului și alți factori, însă nu depășește 24 de ore. În funcție de necesități, putem opta pentru diverse tipuri inovatoare de vopsea lavabilă, care au proprietăți antibacteriene, antimucegai, un grad mare de acoperire sau o rezistență și mai mare la murdarărie.

Cum se curăță vopseaua lavabilă pentru întreținere

Pereții nu ar trebui neglijați în cadrul curățeniei generale, deoarece suprafața lor poate fi acoperită cu mai mult praf decât credem și care, în timp, erodează finisajul și permite dezvoltarea bacteriilor. Vopseaua lavabilă este preferată tocmai pentru că permite spălarea și igienizarea. Curățenia periodică a pereților este benefică nu doar pe plan fizic, ci chiar și energetic, prin îndepărtarea aspectelor negative care stagnează în casa familiei și permiterea fluxului liber de energie. 

Însă, trebuie să ținem cont și de faptul că pereții nu ar trebui spălați prea des, altfel stratul de vopsea se va deteriora mult mai devreme. De asemenea, evitați să spălați pereții care au fost zugrăviți recent, pentru a nu risca o diluare a culorii.

Înainte de curățarea vopselei lavabile, asigurați-vă că aveți la îndemână instrumentele de care aveți nevoie și nu uitați să protejați podeaua și celelalte suprafețe din jur prin aplicarea unor folii de plastic sau ziare, pentru a evita posibilele pete de detergent. Mutați mobilierul care vă stă în cale și lăsați suficient spațiu liber pentru a avea acces la întregul perete. Prima etapă constă în curățarea prafului și a murdăriei ușoare, de suprafață, cu ajutorul aspiratorului și al unei lavete uscate. Nu neglijați această etapă, altfel praful rămas poate forma dungi persistente, la contactul cu apa. Așadar, vopseaua lavabilă se curăță numai după îndepărtarea prealabilă a prafului.

Curățarea vopselei lavabile nu se realizează doar cu apă, ci este necesar adaosul unui tip de detergent, din comerț sau natural. Important este să folosiți lavete curate și neapărat albe, pentru a nu păta culoarea vopselei. De asemenea, trebuie să fie dintr-un material care nu lasă scame. Curățenia se efectuează de la baza peretului, pe verticală, până la tavan, pentru a evita scurgerea dârelor murdare peste zonele deja curățate. Substanța folosită trebuie să fie sigură pentru vopseaua lavabilă. O alternativă la detergentul special din comerț este folosirea unui detergent lichid de vase, sau a unei soluții obținute prin dizolvarea de bicarbonat de sodiu și oțet în apă. Laveta se îmbibă în apa în care s-a dizolvat detergentul ales și se continuă prin ștergerea delicată a peretelui. Nu uitați de etapa finală de clătire, prin ștergerea cu un burete îmbibat în apă curată, pentru a evita orice dâră inestetică.

Cum se curăță petele dificile de pe vopseaua lavabilă

Pereții cu vopsea lavabilă sunt ușor de întreținut, însă există și riscul unor pete dificile, mai ales în cazul bucătăriilor. De cele mai multe ori, este inevitabil să descoperim pete de grăsime pe pereții din bucătărie dați cu lavabilă, în apropierea aragazului. Aici, inconvenientul este că nu putem utiliza un detergent prea agresiv pentru vopseaua lavabilă, altfel riscăm să decolorăm vopseaua sau chiar să rămână zone pătate.

Cele mai la îndemână și totodată sigure sunt soluțiile naturale. Împotriva petelor de grăsime putem opta pentru bicarbonat de sodiu sau oțet. Oțetul se folosește sub formă de soluție, prin dizolvarea în apă în raport 1 la 1, iar bicarbonatul se folosește sub formă de pastă, prin combinarea cu o cantitate suficientă de apă. Astfel, fie curățăm petele de grăsime de pe vopseaua lavabilă cu o lavetă înmuiată în soluția de oțet cu apă, fie aplicăm pasta de bicarbonat peste acestea și lăsăm se se usuce. În ambele cazuri, etapa finală este ștergerea cu o lavetă curată și uscată, pentru a evita orice pată.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *