Curățarea și igienizarea aparatului de aer condiționat

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Scopul sistemului de aer condiționat este să creeze un mediu interior confortabil și sănătos pentru dumneavoastră și pentru toți membrii familiei. Acest mediu ideal este alcătuit din mai mulți factori, printre care temperatura, umiditatea și calitatea aerului. Sistemul de aer condiționat este responsabil pentru influențarea tuturor acestor calități, motiv pentru care lucrările de curățare și igienizare aparat aer condiționat trebuie efectuate în mod regulat. Dar până vom trece la cele mai importante metode de întreținere a sistemului de AC, haideți să vedem cum anume aparatul de aer condiționat afectează temperatura, nivelul de umiditate și calitatea aerului.

Temperatura. Majoritatea oamenilor își achiziționează un sistem de aer condiționat pentru a controla temperatura interioară, astfel încât să beneficieze de confort. Într-adevăr, numeroase studii au demonstrat că temperatura joacă un rol semnificativ pentru confortul nostru, iar atunci când temperaturile sunt prea ridicate sau prea scăzute, starea noastră de spirit, nivelul de energie și concentrarea mentală pot scădea rapid. La rândul său, calitatea somnului este influențată de temperatură. Prin urmare, starea noastră generală de sănătate depinde de temperatură. Deoarece eficiența și performanța sistemului de aer condiționat dictează capacitatea de răcire a aerului, este important să mențineți sistemul în stare bună și să vă asigurați că de fiecare dată când faceți modificări la termostat, sistemul răspunde în mod corespunzător.

Umiditatea. Sistemul de aer condiționat influențează, de asemenea, nivelurile de umiditate din locuința dumneavoastră. Umiditatea poate afecta atât confortul personal, cât și temperatura percepută a aerului. Mai precis, aerul care este mai umed poate menține mai multă căldură, așa că temperatura percepută va fi mai ridicată decât în cazul unui ambient cu un nivel scăzut de umiditate. În timpul procesului de răcire, aparatul de aer condiționat va elimina excesul de umiditate din aer pentru a răci casa, astfel dumneavoastră vă veți simți mai confortabil în timpul verii. Însă, în timpul iernii, centrala termică elimina umezeala din aer în timpul încălzirii și, de aici rezultă un mediu excesiv de uscat, care poate provoca iritarea pielii și chiar poate afecta finisajele casei dumneavoastră. Este indicat să optați pentru umidificatoare pentru a îmbunătăți confortul în timpul iernii, dar și pentru a reduce din sarcina centralei.

Particulele aeropurtate. Sistemul de aer condiționat procesează tot aerul din locuința dumneavoastră prin trecerea acestuia prin aparat pe tot parcursul funcționării. Astfel, calitatea filtrului aerului condiționat, precum și lucrările de curățare și igienizare aer condiționat sunt deosebit de importante, întrucât afectează în mod direct cantitatea de particule aeropurtate din aerul pe care îl respirați. Atunci când sistemul de aer condiționat nu poate elimina aceste particule, este posibil ca dumneavoastră sau/și membrii familiei să întâmpinați  probleme de astm sau alergii. Schimbarea în mod regulat a filtrului va menține sistemul de aer condiționat curat, ceea ce va împiedica particulele aeropurtate să circule prin locuința dumneavoastră și să declanșeze probleme respiratorii. La fel de importante sunt lucrările de curățare și igienizare aparat aer condiționat realizate de un profesionat, întrucât reduc și mai mult cantitatea de murdărie și praf din interiorul sistemului de aer condiționat, rezultând  mai mult confort și o mai mare eficiență energetică.

Pregătirea sistemului de aer condiționat pentru iarnă

Pe măsură ce toamna înlocuiește vara, este timpul să efectuați anumite lucrări de curățare și igienizare aparat aer condiționat, mai ales dacă obișnuiți să folosiți sistemul de aer condiționat pentru a încălzi locuința. Nu puțini sunt cei care folosesc aerul condiționat împreună cu centrala termică pentru a ridica temperatura din anumite încăperi, după propriile nevoi. Lucrările de curățare și igienizare aparat aer condiționat servesc mai multor scopuri, întrucât reduc riscul problemelor de încălzire și cresc eficiența sistemului, ceea ce înseamnă că facturile de utilități vor fi mai mici.

Schimbarea filtrului. Chiar dacă ați schimbat deja filtrul aparatului de aer condiționat în timpul verii pentru a beneficia de aer curat, de o bună calitate a aerului dar și pentru a menține funcționarea eficientă a aparatului, este indicat să schimbați din nou filtrul în pragul iernii. Păstrați câteva filtre suplimentare la îndemână pentru a le schimba așa cum este recomandat, adică din trei în trei luni. Înlocuirea filtrului aparatului de aer condiționat este cea mai bună modalitate de a obține o performanță mai bună a sistemului de AC și de a preveni anumite probleme, cum ar fi încălzirea inegală, calitatea scăzută a aerului din interior și defecțiunile frecvente.

Verificați caloriferele. Dacă folosiți sistemul de aer condiționat împreună cu centrala termică pentru a încălzi locuința pe timp de iarnă, este recomandat să verificați caloriferele din toate încăperile. În timp ce închiderea caloriferelor în încăperile neutilizate este o modalitate excelentă de a economisi energie, este bine să nu închideți prea multe calorifere pentru a nu afecta eficiența aparatului de aer condiționat și capacitatea acestuia de a încălzi locuința. Când treceți comutatorul de la încălzire la răcire, verificați fiecare dintre calorifere și stabiliți dacă preferați să îl lăsați deschis sau închis. Faceți inventarul întregului sistem de încălzire pentru a vă asigura că nu închideți mai mult de 30-40% din calorifere. Dacă aveți întrebări despre cum să reduceți încălzirea în încăperile puțin folosite sau să schimbați modul în care locuința este încălzită în ansamblu, un profesionist în instalare aer condiționat vă poate ajuta să stabiliți dacă o opțiune, cum ar fi zonarea, ar putea fi cea mai bună pentru situația dumneavoastră.

Examinați aparatul de aer condiționat. O examinare vizuală rapidă a aparatului de aer condiționat vă poate avertiza asupra elementelor care ar putea necesita reparații înainte de a porni căldura pentru iarnă. Aruncați o privire asupra fiecărei părți a aparatului pentru a depista eventualele probleme, precum panouri desprinse, semne de activitate a dăunătorilor sau orificii necorespunzătoare. Dacă observați semne că sistemul poate necesita atenție și lucrări corespunzătoare de curățare și igienizare aer condiționat, este mai bine să contactați un profesionist. Tot acum este momentul potrivit pentru a verifica că unitatea exterioară este foarte bine ancorată, iar dacă este instalată pe pământ, zona din jurul ei trebuie sa fie curată și lipsită de riscuri, ceea ce va proteja aparatul împotriva deteriorării accidentale cauzate de căderea zăpezii sau a frunzelor, ramurilor și a altor elemente.

Pregătirea sistemului de aer condiționat pentru vară

Pentru o eficiență sporită, dar și pentru prelungirea duratei de viață, sistemul necesită lucrări periodice de curățare și igienizare aparat aer condiționat, mai ales la venirea verii. Pe lângă faptul că aceste lucrări de întreținere prelungesc durata de viață a acestui aparat, totodată contribuie la reducerea cheltuielilor energetice pe tot parcursul anului. De asemenea, efectuarea în mod regulat a lucrărilor de curățare și igienizare aparat aer condiționat reprezintă o măsură importantă de prevenire, întrucât reduc probabilitatea unei defecțiuni atunci când aveți nevoie cel mai mult de sistemul de aer condiționat.

Verificați starea unității exterioare. Indiferent că unitatea exterioară a aparatului de aer condiționat este montată la bloc sau la casă, trebuie să vă asigurați că zona din jurul unității este curată, pentru a reduce astfel murdăria și acumularea de resturi în interiorul unităților, dar și pentru a proteja unitatea împotriva deteriorării accidentale. Dacă aparatul de aer condiționat este amplasat în garaj sau în subsol unde depozitați articole în afara sezonului, asigurați-vă că zona din jurul aparatului este curată în toate direcțiile, pentru a preveni căderea obiectelor și deteriorarea aparatului. În plus, asigurați-vă că nu blocați nicio conductă de intrare sau ieșire pentru a asigura fluxul adecvat de aer. De asemenea, trebuie să verificați și să curățați în mod regulat zona din jurul condensatorului de aer condiționat, în special după furtuni sau după zile cu vânt. Îndepărtați orice resturi, iar dacă locuiți la bloc, aveți grijă ca unitatea exterioară să fie foarte bine ancorată. Dacă locuiți la casă, iar unitatea exterioară este montată în grădină, aveți grijă ca iarba sau plantele să nu deterioreze unitatea.

Curățați componentele accesibile. Lucrările de curățare și igienizare aparat aer condiționat vor îmbunătăți performanța acestuia și vor spori calitatea generală a aerului din interiorul casei, eliminând acumularea murdăriei în interiorul aparatului de aer condiționat. Pentru a curăța unitatea exterioară a aparatului de aer condiționat, utilizați furtunul de grădină pentru a spăla bobinele și pentru a îndepărta eventualele resturi. Bobinele interioare ale vaporizatorului pot fi curățate prin scoaterea panoului care le acoperă și prin utilizarea unui aspirator pentru a îndepărta cu ușurință murdăria și praful. Puteți utiliza, de asemenea, o soluție de curățare a bobinei și o cârpă moale pentru a elimina acumularea persistentă de praf și murdărie. Opriți întotdeauna alimentarea cu energie electrică a sistemului înainte de a efectua toate aceste lucrări de curățenie și igienizare aparat aer condiționat.

Schimbați filtrul aparatului de aer condiționat. Filtrele pentru aparatul de aer condiționat joacă un rol esențial atât pentru eficiența și performanța sistemului, dar și pentru calitatea aerului pe care îl respirați. Schimbarea filtrului aparatului de aer condiționat este una dintre cele mai simple și totuși cele mai eficiente metode de menținere a sistemului de AC în formă bună. Filtrele de aer condiționat detașabile trebuie înlocuite la fiecare 30-90 de zile, în funcție de tipul de filtru pe care îl utilizați. Pentru a înlocui filtrul, scoateți pur și simplu filtrul cel vechi și înlocuiți-l cu unul curat, având grijă să aliniați săgeata de pe partea filtrului cu direcția fluxului de aer. Dacă aveți un filtru reutilizabil, îl puteți curăța prin îndepărtarea și spălarea cu apă caldă și săpun. Clătiți filtrul și lăsați-l să se usuce la aer înainte de a-l înlocui în sistemul de aer condiționat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *