Curăţenia casei cu ingrediente naturale – bicarbonat de sodiu, oţet şi lămâie

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nimic nu este mai plăcut şi mai primitor decât o casă curată şi bine îngrijită. Dar, din păcate, o casă curată nu înseamnă automat o casă sănătoasă. Dacă vă apucaţi să citiţi etichetele produselor de la raioanele de detergenţi, lacuri pentru mobilă, spray-uri dezodorizante pentru camere sau soluţii împotriva petelor, veţi constata că acest arsenal de produse conţine efectiv sute de chimicale periculoase şi zeci de indicaţii de avertizare şi precauţii pentru utilizare – ca să nu mai vorbim şi de preţurile piperate şi sumele considerabile la care ajunge o gamă de produse pentru curăţarea întregii case.

Din fericire, puteţi alege curăţenia cu bicarbonat şi puteţi realiza chiar în propria casă alternative nontoxice şi mult mai convenabile la capitolul costuri, pentru aproape orice tip de produs folosit de regulă pentru igienizarea casei.

De ce este bine să alegem curăţenia cu bicarbonat şi oţet?

Conform indicatorilor analizaţi de Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA, produsele convenţionale utilizate pentru curăţenia casei contribuie în mod major la poluarea aerului pe care îl respiră membrii familiei care locuiesc în casa respectivă. În plus, studiile medicale efectuate au demonstrat o legătură directă între folosirea produselor de curăţenie din comerţ şi agravarea sau chiar apariţia unor probleme de sănătate. Astfel, cercetătorii au descoperit că substanţele chimice din astfel de detergenţi înrăutăţesc astmul şi duc la crize mai frecvente. În special copiii sunt afectaţi de aceste chimicale şi pot maifesta simptome respiratorii într-o casă proaspăt curăţată. Mai mult, unele studii indică o legătură certă între produsele de curăţenie şi problemele de atenţie sau chiar autismul în cazul copiilor.

Expunerea zilnică la astfel de produse, de la detergentul de vase până la odorizantul de cameră, afectează inclusiv inima. Un astfel de studiu recent a arătat că persoanele expuse la poluanţii de interior prezentau vase de sânge îngustate şi o creştere a tensiunii. Chiar şi produsele aparent banale pot creea probleme de sănătate. Substanţele de curăţare pentru geamuri conţin amoniac, un produs iritant pentru ochi şi pentru plămâni, ce provoacă dureri de cap. Dezinfectanţii conţin de regulă compuşi derivaţi din petrol, ce provoacă ameţeli şi leşinuri.

La fel, produsele pentru întreţinerea parchetului sau lustruirea mobilei conţin substanţe cancerigene, cu simptome temporare precum greaţa şi îngreunarea respiraţiei. Compuşii organici volatili reprezintă chimicale toxice eliberate de produsele de curăţenie, ce rămân suspendate în aer chiar şi zile întregi după utilizare. Fiind capabile să penetreze bariera de protecţie sângelui şi chiar placenta în cazul femeilor însărcinate, acestea irită în primul rând nasul, ochii şi gâtul, reduc funcţia pulmonară şi afectează sistemul nervos central. Pe termen lung, expunerea regulată la produsele convenţionale de curăţenie contribuie la dezvoltarea diverselor forme de cancer.

Cei mai mulţi oameni cred că folosirea intensivă a cât mai multor produse sofisticate pentru curăţenia casei este singura soluţie pentru o igienizare completă şi eficientă. În realitate, aceleaşi rezultate se pot obţine folosind ingredientele naturale pe care obişnuiau să le folosească bunicile de la sat, fără riscuri pentru sănătate şi cu un cost mult mai mic.

Ingredientele minune pentru curăţenia naturală şi ecologică a casei

Pare greu de crezut, dar cu doar o mână de ingrediente naturale puteţi curăţa perfect întreaga casă şi puteţi înlocui integral produsele toxice din comerţ. Aceste ingrediente constituie baza pentru numeroase combinaţii eficiente şi versatile, bine cunoscute de către bunicile noastre, care nici nu aveau nevoie de detergenţii din comerţ. În plus, toate aceste ingrediente pot fi cumpărate în cantităţi mari şi păstrate timp îndelungat, ceea ce ne va scuti de numeroase costuri inutile.

Curăţenia cu bicarbonat de sodiu – Cel mai versatil dintre agenţii naturali de curăţare, bicarbonatul are nenumărate utilizări. Este substitutul perfect pentru orice tip de pudră de curăţare, ce îndepărtează eficient petele şi murdăria fără a zgâria. Este, de asemenea, foarte eficient pentru absorbirea mirosurilor neplăcute şi desfundarea canalelor de scurgere înfundate.

Curăţenia cu oţet de vin – Nici oţetul de masă nu ar trebui să lipsească din nicio gospodărie. Acest ingredient natural puternic elimină complet orice fel de depuneri şi mirosuri. Datorită proprietăţilor sale de neutralizare, oţetul alb este indicat pentru spălarea geamurilor, igienizarea mesei de bucătărie şi dezinfectarea toaletelor. În plus, este un veritabil agent antibacterian datorită acidităţii sale ridicate şi este o alternativă perfectă la detergenţii caustici pentru baie şi toaletă.

Curăţenia cu lămâie – Conţinutul ridicat de acid citric al lămâilor elimină petele încăpăţânate de grăsime şi împrospătează aerul din casă. Mai mult, sucul de lămâie este un înălbitor natural, în special combinat cu acţiunea soarelui. Prin simpla frecare cu o jumătate de lămâie, putem dezinfecta blatul pentru tăiat şi putem elimina mirosurile persistente, precum cel de peşte. Sucul de lămâie nediluat este eficient şi pentru dizolvarea depunerilor vechi de săpun sau de piatră.

Curăţenia cu sare – Sarea acţionează ca un excelent agent abraziv, ce poate fi folosit ca atare sau în combinaţie cu bicarbonatul de sodiu, pentru curăţarea suprafeţelor şi îndepărtarea petelor. Ideală pentru curăţarea aragazului, sarea este potrivită şi pentru absorbţia petelor recente de pe covor. Turnaţi sare pe pata umedă, lăsaţi să acţioneze, apoi aspiraţi.

Curăţenia cu săpun de Castilia –  Alternativa mai blândă şi delicată a săpunului de casă românesc, ce poate fi utilizată inclusiv pentru igiena personală, săpunul de Castilia se găseşte în magazinele naturiste şi constituie o bază excelentă pentru orice tip de curăţare. În combinaţie cu oţet şi cu apă caldă, este ideal pentru suprafeţe întinse, precum pardoseli şi faianţă.

Curăţenia cu uleuri esenţiale – Deşi aţi putea crede că uleiurile esenţiale pot doar să confere un miros plăcut şi să împrospăteze aerul, în realitate, multe dintre acestea au puternice proprietăţi antibacteriene şi dezinfectante. În combinaţie cu oricare dintre ingredientele anterioare, conferă un plus de protecţie antbacteriană, un miros plăcut ce nu este periculos pentru sănătate şi o bună dezinfectare. Cele mai des folosite sunt uleiurile esenţiale de lavandă, tea-tree, eucalipt, cimbru şi lămăie.

Curăţenie cu bicarbonat şi oţet – Reţete naturale făcute în casă

Pentru curăţarea naturală a frigiderului, îmbibaţi o lavetă într-o soluţie de apă cu oţet de vin alb, iar după uscare lăsaţi in interior un bol plin cu bicarbonat. Bicarbonatul absoarbe toate mirosurile din frigider şi poate fi folosit şi sub formă de pastă, cu apă, pentru petele vechi din interiorul   acestuia.

Pentru curăţarea temeinică a vasului de toaletă fără a folosi substanţe agresive, amestecaţi o cană de oţet cu un sfert de cană de bicarbonat, fără să le diluaţi. Turnaţi soluţia în vasul de toaletă,  lăsaţi să acţioneze, apoi frecaţi cu peria. Mai mult, pentru a dezinfecta eficient vasul de toaletă după ce a fost curăţat, este de ajuns să turnaţi două căni de oţet şi să lăsaţi să acţioneze o noapte întregă, înainte să trageţi apa.

Curăţarea cu bicarbonat a căzii şi a suprafeţelor din baie este recomandată pentru că nu atacă emailul, atât timp cât se foloseşte o lavetă adecvată şi nu o perie abrazivă. Astfel, faceţi o pastă din bicarbonat şi apă, în funcţie de cât de mari sunt suprafeţele care trebuie curăţate, şi utilizaţi în combinaţie cu o lavetă sau un burete moale.

Pentru curăţarea capului de duş, folosiţi mai întâi oţetul, apoi bicarbonatul de sodiu. Puneţi oţet într-un recipient şi băgaţi capul de duş complet în oţet. Lăsaţi să acţioneze aproximativ doua ore, pentru eliminarea completă a depunerilor şi a murdăriei acumulate. După aceea, curăţaţi orice reziduuri rămase, prin frecarea uşoară cu praf de bicarbonat.

O soluţie ingenioasă, dar foarte eficientă, pentru curăţareacu bicarbonat a chiuvetei, este folosirea unei jumătăţi de lămâie pe post de burete. Turnaţi bicarbonat într-o jumătate de lămâie şi frecati cu aceasta chiuveta, pentru eliminarea depunerilor şi dezinfectare.

Desfundarea chiuvetei din baie sau bucătărie este posibilă şi doar cu ajutorul ingredientelor naturale, fără emanaţii toxice. Preparaţi o soluţie din apă fierbinte în care aţi dizolvat o cească de oţet şi o cească de bicarbonat. Turnaţi pe canalul de scurgere şi apoi lăsaţi apa rece de la robinet să curgă.

Curăţenia cu bicarbonat este foarte eficientă pentru îndepărtarea petelor. Turnaţi mai întâi suc de lămâie pe pată, după care frecaţi uşor cu pastă din bicarbonat şi apă. Curăţenia cu bicarbonat este eficientă inclusiv pentru covoraşele din maşină şi pentru cauciucuri.

Pentru a obţine un detergent universal, amestecaţi într-un vas de doi litri (cum ar fi o găleată), două linguri pline de bicarbonat cu doi litri de apă caldă. La aceasta adăugaţi un amestec făcut separat din trei linguri de oţet şi o cantitate egală din uleiul esenţial preferat. Amestecaţi uşor cu mopul înainte de folosire. Pentru o versiune rapidă, sub formă de spray, a detergentului universal, dizolvaţi într-o jumătate de cană de apă fierbinte, o lingură de bicarbonat şi o lingură de suc de lămâie proaspăt.

Pentru curăţenia de primăvară în şifonier şi dulapuri, inclusiv cămara, lăsaţi în interior, timp de o întreagă săptămână, un bol în care aţi pus oţet de mere şi puţin săpun de Castilia. Această soluţie va elimina moliile şi orice insectă. După care, toate rafturile trebuie curăţate bine cu o soluţie din apă şi bicarbonat.

Curăţenia cu bicarbonat a covoarelor nu se rezumă doar la îndepărtarea petelor, ci putem obţine şi un odorizant natural pentru covoare şi mochete, pentru a fi folosit înainte de aspirare. Mixaţi o cească de levănţică uscată cu doua ceşti de bicarbonat, la care adăugaţi 10 picături de ulei esenţial de lavandă şi 10 picături ulei esenţial de lămâie. Acest praf de curăţare cu bicarbonat se presară peste covoare şi mochete, se lasă să acţioneze o jumătate de oră, apoi se aspiră ca de obicei. Covoarele vor fi perfect curate, iar aerul împrospătat, fără riscuri pentru copii sau animalele de companie.

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *