Curățenia generală, oglinda gospodinelor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Atunci când ne referim la curățenie, avem două aspecte în vedere, și anume curățenia de întreținere și curățenia generală. Curățenia de întreținere se face la intervale de timp mai scurte – zilnic, bisăptămânal sau săptâmânal. Cât de des se realizează curățenia de intreținere este în funcție de necesitățile fiecărei case (spațiul, numărul membrilor familiei, dacă sunt copii sau animale de companie). Întreținem curățenia prin aspiratul covoarelor și podelelor în toată casa, șters praful de pe toate suprafețele și igienizate baia și bucătăria.

Curățenia generală se face la intervale mai mari de timp, o dată la două luni sau mai mult, de asemenea  în funcție de des este necesar în spațiul de locuit. O tradiție perpetuată din cele mai vechi timpuri printre gospodine spune că de sărbători casa trebuie să fie luminoasă și să strălucească de curățenie ca un pahar. Așa încât, perioada dinaintea sărbătorilor nu trece fără ca aproape toată lumea să fie prinsă în munca de curățare a domiciliului. Este recomandat să se facă curățenie generală la fiecare schimbare de sezon. Desigur că nu trebuie să așteptăm astfel de perioade ca să ne apucăm de treabă, ci putem s-o facem și mai des, dacă situația impune.

Ce implică curățenia generală

Cu acest prilej, se scot covoarele, mochetele și toate covorașele mai mici din casă, se bat afară și se curăță cu soluții speciale sau apă cu oțet. Simpla aspirare a covoarelor nu este eficientă pentru că în țesătura lor se acumulează acarieni, fire de praf care nu pot fi îndepărtate doar cu aspiratorul. Doar dacă nu deținem un aspirator cu apă care și spală sau dacă le ducem la curățat unde o firmă specializată va face această muncă în locul nostru.

Apoi se spală ferestrele și tâmplăria din jurul lor, se șterg de praf și se igienizează absolut toate suprafețele, perdelele și draperiile se spală la rândul lor pentru că în mod cert au acumulat praf, fiind foarte aproape de geamuri. Draperiile mai mari în dimensiuni este posibil să nu încapă în mașina de spălat, și atunci pot fi spălate în cadă sau duse la spălătorie. De asemenea, se văruiesc pereții și se vopsesc diverse suprafețe, acolo unde este cazul. Nu trebuie uitată nici aparatura electrocasnică care trebuie ștearsă cu mare atenție (frigiderul, aragazul, mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe, cuptorul cu microunde, etc). Mai spre final, toate lucrurile vor fi puse în ordine în sertare, dulapuri și șifoniere, hainele pliate sau puse pe umerașe. O adevărată operațiune de anvergură, am putea spune. Însă nu trebuie să ne îngrijorăm prea mult. Cu cât se face mai bine și cu regularitate curățenia de întreținere, cu atât va fi mai ușoară munca la cea generală.

Sfaturi pentru o curățenie generală eficientă

Dar ca să avem mai mult randament și pentru a economisi timp, putem să aplicăm câteva metode eficiente care ne vor ajuta. În primul rând, înainte de a ne apuca de treabă, este ideal să ne organizăm munca. Cei care au experiență în domeniu spun că ar fi mai indicat să începem cu strângerea ”grosului” din camere, adică cu lucrurile în dezordine. Apoi să golim coșurile de gunoi, coșul de rufe și aruncat tot ce înseamnă resturi lăsate prin casă.

De asemenea, baia/băile și bucătăria ar trebui să le lăsăm ultimele pentru curățenie. Sunt spații în care intrăm mai des și se face mai rapid dezordine și murdărie. Dormitoarele ar fi primele camere cu care ar fi bine să facem curat (pentru a nu aduce murdăria și praful din celelalte camere), urmate de sufragerie și hol/holuri.

Produsele de curățare cu eficiență mare

Un alt pont util este să lăsăm soluțiile și detergenții să acționeze înainte de a trece la frecatul suprafețelor din baie și bucătărie. Bineînțeles că și calitatea acestora are un cuvânt greu de spus dacă ne dorim suprafețe impecabile și foarte bine igienizate. De aceea, n-ar fi rău să ne apucăm din vreme de achiziționarea unor produse eficiente. Au început să apară și pe piața noastră din ce în ce mai multe soluții și detergenți cu eficacitate crescută, chiar și ecologice. Așa că dacă vrem să scutim efort și ținem la sănătatea noastră, putem căuta și alege asemenea produse.

Ustensilele potrivite

Pentru ștergerea prafului mai temeinică și care să se păstreze mai mult timp, avem nevoie și de materiale textile potrivite. Cele mai bune sunt lavetele din microfibră, iar dacă nu, putem folosi doar cârpe din bumbac 100%, cele din amestec cu poliester nu vor șterge praful așa cum trebuie, plus că praful se poate depune la loc într-un timp scurt. Aparatura electronică (televizor, calculator, CD player, combină, etc) atrage mult praf și implică o curățare foarte atentă și minuțioasă. Ne putem folosi, în acest caz, de bețișoare pentru urechi pentru a șterge de praf spațiile foarte înguste dintre tastele calculatorului sau laptopului.

Periuțele de dinți uzate pot servi foarte bine pentru a curăța colțurile înguste din baie, în special zona din spatele vasului de WC unde ajungem mai greu. Tot cu periuța de dinți putem să frecăm capul de la duș, predispus la depunerea de calcar și urme de săpun. Marele avantaj este că periuțe uzate putem avea mai mereu la îndemână și nu ne costă nimic.

Pentru ștergerea ferestrelor este recomandat a fi folosite soluțiile special concepute pentru geamuri și suprafețe din sticlă. Oglinzile și geamurile de la vitrine le putem șterge tot cu asemenea produse. Contrar unui obicei mai vechi, nu folosiți hârtia de ziar pentru ștergerea lor, pentru că pot lăsa urme pe sticlă. Foarte bună este hârtia absorbantă, din aceea care se folosește la bucătărie. Alegeți o zi pentru spălarea ferestrelor fără soare, luminozitatea prea mare nu ne permite să observăm eventuale pete rămase în urma ștergerii. Ferestrele au nevoie de cel puțin două curățări, mai ales cele care dau în exterior, pentru că au acumulat foarte mult praf de afară.

Scapă de lucrurile vechi, nefolositoare

În ideea de câștiga mai mult spațiu și a obține o atmosferă aerisită, este bine să scăpăm de toate obiectele vechi, stricate sau de care nu mai avem nevoie. Pentru asta, facem o sortare a tuturor lucrurilor și a hainelor din dulapuri, pe care nu le mai purtăm de ceva timp. De obiectele inutile ne debarasăm fără regret, aruncându-le la coșul de gunoi. Hainele care încă mai sunt în stare bună și purtabile nu le vom arunca, ci le putem dona altora. În felul acesta facem și un act caritabil.

Deloc întâmplător, tradiția feng shui chineză atrage atenția asupra faptului că în spațiul în care locuim nu au ce căuta lucruri stricate, nefolosite de mai mult timp și colțuri ticsite, aglomerate. Vechii chinezi susțineau că energia pozitivă nu mai circulă liber în interiorul casei și este blocată în zonele respective, prin păstrarea celor enumerate și supraaglomerare. Indiferent de credem sau nu în înțelepciunea asiatică, măcar de dragul esteticului și a rațiunilor practice am putea urma sfatul.

Folosirea oțetului pentru curățarea podelelor și a suprafețelor din marmură a blaturilor poate duce la deteriorarea acestora, lăsând pete. De aceea, ar fi mult mai OK să folosim detergenți speciali pentru astfel de zone.

Nu uitați de calorifere și moliile din șifonier!

Când facem curățenie generală nu trebuie uitate caloriferele. Între elemenții lor, se acumulează mult praf, acarieni și plase de păianjen. Putem folosi aspiratorul pentru a face curat și acolo. Mai putem folosi o perie cu maner lung pentra a pătrunde în spațiul îngust dintre elemenții caloriferului.

Împotriva eventualelor molii care și-au făcut apariția în șifoniere și dulapuri de haine, naftalina parfumată și levănțica le îndepărtează cu succes.

Bicarbonatul de sodiu, ieftin și eficace

La ștergerea frigiderului sau a aragazului, zeama de lămâie sau bicarbonatul de sodiu sunt ingredientele minune care îndepărtează mirosurile neplăcute. Bicarbonatul de sodiu mai poate fi folosit și la ștergerea chiuvetei de la bucătărie din inox, lăsând-o perfect strălucitoare și fără urme. De asemenea, și la curățarea tocătorului de bucătărie, o sursă de microbi atunci când nu este spălat corespunzător.

Șervețelele umede multifuncționale

Șervețelele umede sunt la îndemâna tuturor și extrem de rapid și ușor de folosit. Multe gospodine au început tot mai mult să le utilizeze în diverse scopuri: la ștergerea canapelelor, petelor de pe frigider, aragaz sau mașina de spălat. Totodată, sunt foarte bune și la ștergerea urmelor de pe tapet.

Un coș de gunoi curat și dezinfectat

Coșul de gunoi se spală pe ambele părți (exterior și interior), apoi se dezinfectează foarte eficient cu un amestec de apă și borax (un litru de apă și două linguri borax). Se înmoaie o cârpă în soluție și se șterge apoi coșul.

O mare atenție este bine să acordăm patului în care dormim și canapelelor cand ne apucăm de curățenia generală a casei. Pentru că intră în contact direct cu corpul nostru, în ele se strâng acarieni, transpirație și multe microorganisme, ce pot da alergii. Salteaua de pe pat trebuie aspirată foarte bine pe toate fețele, iar pilota și pernele spălate cu un detergent lichid. În cazul pernelor este ceva mai delicat deoarece curățarea lor este diferită, în funcție de materialul din care sunt confecționate (natural sau sintetic). Pot fi duse și la o curățătorie, care poate face acest lucru în locul nostru, dacă nu știm cum să procedăm și să nu le deteriorăm.

Pentru cei cărora curățenia generală li se pare o muncă prea istovitoare sau nu au timpul necesar să se mai ocupe și de așa ceva există variante de urmat.

Firmele de curățenie sau menajera

Pentru cei care nu mai au timp și nici energie să se mai ocupe de curățenia generală a casei se poate apela la o firmă specializată de curățenie, care contra unei sume de bani va efectua toată activitatea într-un timp scurt și la standardele cerute. Este mai costisitor, dar fără bătăi de cap și timp pierdut. O variantă mai puțin scumpă este angajarea unei femei pentru curățenie, cu experiență. Pentru tot mai multe persoane a devenit mult prea dificil să se mai ocupe și de corvoada curățeniei în casă și aleg să își petreacă timpul liber pe care îl mai au la dispoziție în vacanțe sau alte activități de destindere. Să ne respectăm nu este un lucru rău, nu-i așa? Așa că de ce n-am ”externaliza” această activitate unei firme sau persoane care știe deja ce are de făcut.

În ultima perioadă de timp, a crescut numărul firmelor care s-au specializat în servicii de cleaning (curățenie). Ceea ce presupune că există o piață destul de ofertantă, doritori sunt. Firmele de cleaning au avantajul că vin la pachet cu personal calificat propriu, ustensile și produse de ultimă oră, performante. Așa încât clientul nu mai are altă grijă decât plata serviciului oferit și să lase casa la dispoziție.

Prețurile cerute de o astfel de firmă sunt stabilite în funcție de mărimea apartamentului sau a casei. Pentru o garsonieră costul se situează undeva între 250-300 lei, la un apartament cu două camere, între 300 și 350 lei, iar pentru curățenia într-un apartament cu trei camere prețul urcă până la 400 de lei, în timp ce într-unul cu patru camere valorează și până la 450 lei. În ceea ce privește curățenia generală la o casă sau vilă, munca este tarifată la metru pătrat.

Până la apariția firmelor de curățenie, singura soluție era angajarea unei femei ca menajeră. Obicei care se menține și în prezent, unii preferând încă această variantă, ceva mai personalizată și totodată, mai ieftină. În cazul unei femei la curățenie, costurile sunt între 50 și 150 de lei/zi, la fel în funcție de mărimea casei și serviciile oferite (dacă sunt incluse și gătit sau călcat rufe). Este adevărat, nu este chiar la îndemâna oricui, însă, în definitiv, obrazul subțire…

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *