E timpul pentru curăţenia de primăvară! Cum faci o curăţenie completă şi care să dureze

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Primăvara se apropie cu paşi repezi şi, odată cu ea, cea mai prielnică perioadă pentru curăţenia generală a casei. Un obicei aproape universal, întâlnit atât la noi în ţară, cât şi înmulte alte colţuri ale lumii, curăţenia de primăvară înseamnă un proces complex de debarasare şi igienizare completă a întregii locuinţe, fie că e vorba de casă sau de apartament, şi eventual a curţii, a garajuluişi a celorlalte spaţii exterioare.

Curăţenia de primăvară dureaza cel puţin câteva zile şi poate ajunge chiar până la o săptămâna, în funcţie de dimensiunea spaţiului în care se realizează şi de complexitatea operaţiunilor alese. Însă, rezultatul este pe măsură: o casă igienică pentru familia ta şi o atmosferă plină de prospeţime pentru următoarele luni. Fie că practici deja de mult timp acest tip de curăţenie, fie că eşti începătoare şi te simţi copleşită de amploarea acestui proiect, urmeaza sfaturile ş ipaşii de mai jos, pentru a obţine cele mai bune rezultate într-un timp scurt.

Tradiţia spirituală a curăţeniei de primăvară

De ce este curăţenia de primăvară atât de răspândită şi practicată încă din cele mai vechi timpuri? Mai ales în mediul rural, unde tradițiile încă se păstează, ştim cu toţii că nu exista casă în care gospodinele să nu se apuce de o curţenie temeinică imediat ce se apropia începutul de primvară. Chiar dacă astăzi tradiția unei curățenii generale nu se mai respectă la nivelul întregii comunități, rămâne încă un punct de reper în fiecare an, pentru cei mai mulți dintre noi.

Astfel, obiceiul unei curățenii generale de primăvară este legat de credințe și ceremonii străvechi pentru celebrarea reînnoirii naturii și a zeităților fertilității, care aduc oamenilor belșugul hranei și începutul unui an nou, bogat în roade. Numeroase culturi arhaice considerau luna martie drept începutul unui nou an și sărbătoreau trecerea cu bine a iernii și revenirea la viață a naturii prin ritualuri specifice. Iar cel mai important ritual era reprezentat de îndepărtarea lucrurilor vechi și nefolositoare, primenirea și pregătirea adecvată pentru a primi toate darurile unui nou început.

În cultura creștin-ortodoxă, obiceiul curățeniei de primăvară s-a păstrat și a fost asimilat pregătirii pentru sarbatorirea Pastelui, ce are loc la mijlocul sau spre sfărșitul primăverii. După bucuria Crăciunului și a Anului Nou, urmează perioada cea mai îndelungată de post de pe parcursul anului, echivalentă cu ieșirea din iarnă și pregătirea pentru Învierea spirituală, odată cu întreaga natură. Astfel, credința străveche a reînnoirii capătă si o dimensiune morală, prin care păcatul este răscumpărat prin penitența Postului și transformat în puritate sufletească și reînviere spirituală. Iar procesul de curățenie trupească și sufletească, prin intermediul postului, era întotdeauna initiat printr-un proces de curățenie a casei, a spațiului personal, de toata zgura materială și metaforică. Odată ce casa era curățată, primenită și așezată, putea începe etapa de curățire spirituală, scopul final fiind acela de a primi binecuvântarea unui nou început îmbelșugat. 

Cea mai bună strategie pentru o curățenie de primăvară eficientă

Înainte să treci la treabă, ar fi bine să ai o strategie pentru ceea ce urmează să faci, deoarece, de multe ori, putem să dăm greș dacă facem ceva din grabă sau superficial. Dacă ești obișnuită să faci curățenia de primăvară în fiecare an și ți se pare o corvoadă, sau dacă este prima dată cănd vrei să încerci asta și nu știi de unde să începi, pașii de mai jos te vor ajuta să ai un plan clar și să duci la bun sfărșit întregul proiect:

Rezervă-ți suficient timp. Găsește o săptămână în care ai multe zile la dispoziție pentru a te ocupa doar de curățenie, în funcție de dimensiunea spațiului în care locuiești și starea acestuia (dacă este vechi, dacă a trecut mult timp de la ultima curățenie generală, dacă vrei o schimbare majoră a decorului). E mai bine să termini înainte de termenul stabilit decât să ai prea puțin timp la dispoziție și să lași lucrurile neterminate sau să la faci superficial.

Asigură-te că ai tot ceea ce îți trebuie. Nu începe până când nu știi că ai la îndemână toate produsele de curățat, ustensilele și materialele de care ai nevoie. Nimic nu e mai rău decât să te întrerupi de fiecare dată când ai nevoie de ceva și astfel pierzi timp prețios și energie.

Stabilește un plan general. E bine să știi de unde și cu ce vei începe, și cam cât timp crezi că va dura. Din nou, vei salva timp prețios dacă știi ce etapă urmează și cât mai ai de făcut, în loc să te întrerupi de fiecare dată ca să te gândești la ce ar trebui să faci în continuare. Poți chiar să faci o scurtă listă pe care să o lipești undeva la vedere sau să o notezi pe telefon.

Începe cu ordinea. Ordinea și organizarea lucrurilor din casă ar trebui să fie întotdeauna primul pas. Ordinea înseamnă curățenia deja făcută pe jumătate și te va mobiliza să mergi mai departe. Folosește cât mai multe spații de depozitare, astăzi există tot felul de soluții ingenioase, pentru a pune la un loc și a organiza obiectele. Nu numai că locuința vă arăta imediat mai curată, dar astfel eviti și depunerea prafului pe nenumărate obiecte.

Etapele unei curățenii de primăvară complete și de durată

Acum că ți-ai pus la punct și strategia, ești gata să treci la treabă. Bifează fiecare din etapele de mai jos, pentru a te bucura de o curățenie sclipitoare și o casă plină de prospețime timp îndelungat:

Debarasează-te de lucrurile vechi și inutile. Ordinea și curățenia înseamnă, în primul rănd, să elimini tot ceea ce nu îți este de folos și care, de obicei, adună praf și ocupă spațiu degeaba. Triază toate obiectele de mari dimensiuni, apoi obiectele personale precum hainele, încălțămintea, accesoriile și cosmeticele. Separă lucrurile pe care nu le mai folosește niciun membru al familiei în obiecte de aruncat și obiecte pentru donat.

Eliberează balconul. De-a lungul anului, se strâng tot felul de lucruri inutile în balcon, care îngreunează și mai mult curățena periodică a acestei zone a casei, veșnic încărcate. Aruncă ceea ce e nefolositor și reorganizează obiectele pe care trebuie să le păstrezi acolo (borcane de murături, truse de ustensile, echipamente). Spală geamurile, spală pe jos și lasă ușa balconului deschisă, pentru aerisire.

Începe de sus în jos și dinspre centru spre exterior. Curăță tavanul mai întâi, îndepărtează eventualele plase de păianjen și încearcă să cureți și corpurile de iluminat suspendate. Treci apoi la pereți, care se curăță în funcție de tipul de vopsea aplicată. Nu uita de zonele greu accesibile. Curățenia de primăvară este momentul perfect pentru a curăța bine toate colțurile și ungherele pe care le neglijăm la curățenia cotidiană. Caloriferele, de asemenea, trebuie sterse de praf între elemenți.

Spală și igienizează textilele de dimensiuni mari. Nu există curățenie de primăvară fără spălatul perdelelor și al draperiilor din toate încăperile. La fel, orice obiect de mobilier tapisat trebuie spălat cu o lavetă umedă și cu un produs de curățare adecvat. Nu uita de saltelele paturilor, care trebuie aspirate bine, curățate de eventualele pete și spălate cu o lavetă umedă. După perdele, covoarele sunt obiectele care adună cel mai mult praf într-o locuință. Rulează-le pe toate, de la cel mai mic covoraș pînă la mochetele de mari dimensiuni și scutură-le bine de praf, de preferat afară, cu bătătorul tradițional. Apoi urmează spălatul cu un detergent adecvat.

Spală toate ferestrele. Un alt pas fără de care curățenia de primăvară nu ar fi completă, spălarea geamurilor trebuie facută atunci când nu bate soarele prea puternic, deoarece soluția de curățare se va usca prea repede și există riscul să rămână urme inestetice pe geam. Nu neglija tocurile și colțurile ferestrelor.

Curăță sertarele și schimbă garderoba. Înainte să aspiri praful din camere, este bine să te ocupi de șifoniere, sertare și bibliotecă, pentru că praful se acumulează și în interior. Ideal ar fi să scoți toate obiectele, cărțile, hainele și să ștergi bine fiecare raft. Toate lenjeriile de pat și hainele ar trebui scuturate bine pe balcon. Acum e cel mai bun moment pentru a împacheta hainele groase, de iarnă, și pentru a scoate garderoba de primăvară. La fel, încălțămintea de iarnă trebuie spălată, lustruită și așsezată în cutii cu capac.

Șterge praful și aspiră toate suprafețele. Spre deosebire de curățenia tradițională cu mătura, folosirea aspiratorului și a mopului nu ridică praful și igienizează mai bine. Atenție la mopul folosit, acest trebuie să fie nou sau proaspăt spălat la 60 de grade, pentru a nu răspândi bacterii. Pe cât posibil, este indicată și mutarea mobilierului, măcar o dată pe an, pentru o curățenie temeinică. Dacă există filtre de aer, acestea vor trebui curățate sau înlocuite.

Verifică medicamentele și detergenții expirați. Scoate toate medicamentele din dulăpiorul respectiv și verifică data de expirare, pentru a arunca tot ce este expirat. La fel și în cazul produselor cosmetice și al detergenților, asigură-te că nu folosești nimic toxic, ce a depășit data de valabilitate.

Curăță baia și bucătăria. Acestea două sunt întotdeauna ultimele încăperi în care se face curat, pentru că sunt și cele mai frecventate. În baie, este esențial să îndepărtăm mucegaiul, dacă există și să dezinfectăm toate suprafețele, în special vasul de toaletă. Mașina de spălat trebuie și ea curățată, inclusiv în interior, unde se pot acumula bacterii din cauza umidității. În bucătărie, este indicat să folosim produse naturale de curățenie, non-toxice, pentru a evita contaminarea alimentelor.

Repară și zugrăvește. Dacă dispui de suficient timp și resurse, curățenia de primăvară este momentul ideal pentru a face toate acele mici reparații pe care le tot amânăm în timpul anului. Profită de această ocazie și repară tot ceea ce este defect sau învechit. Mai mult, zugravirea casei este una din practicile tradiționale asociate curățeniei de primăvară. Acum poți alege să faci și schimbări de decor, de la vopsitul peretilor în altă culoare până la schimbarea mobilierului.

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *