Ghid de curățare piele întoarsă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Acum, în pragul primăverii, hainele din piele întoarsă vor fi ”vedetele” în materie de vestimentație. Fie că este vorba de geci, fuste sau pantaloni, piesele din piele întoarsă conferă un look interesant și adaptabil oricărei ținute. Pielea întoarsă este un material din piele naturală, foarte des utilizat în confecționarea obiectelor de îmbrăcăminte, încălțăminte și uneori chiar diverse accesorii cum ar fi mănuși sau pălării. 

Pielea întoarsă este obținută din partea interioară a pielii de miel, porc, căprioară, vițel sau capră. La fabricarea pielii întoarse se utilizează între 2-3 fâșii de piele, de aceea nu este foarte durabilă sau rezistentă la factorii exteriori. Cu toate acestea, este foarte căutată și preferată datorită texturii sale distinctive, ce conferă individualitate articolelor de îmbrăcăminte.

Inițial, a fost utilizată în confecționarea mănușilor pentru femei, datorită texturii sale moi, delicate, de unde și termenul provenit din franceză  „gants de Suède”, care înseamnă ”mănuși de Suedia”, Ulterior, cu timpul, utilizarea ei a fost extinsă la aproape tot ce ține de îmbrăcăminte, încălțăminte, și chiar accesorii. La ora actuală, pielea întoarsă este populară în industria tapițeriei. Dezavantajele ei constau în două aspecte: nu este foarte rezistentă în timp pentru că nu are suprafața la exterior prea dură, cum este cazul pielii naturale, iar pe de altă parte, întreținerea ei necesită o atenție deosebită, din pricina texturii poroase ce absoarbe ușor lichide.  De asemenea, este sensibil la lovituri, zgârieturi, pentru că suprafața nu este foarte dură. Dacă nu este întreținut, materialul va căpăta un aspect pătat sau decolorat.

Vestea bună pentru fanii acestui material este că există metode eficiente de menținere a lor în condiții bune. La curățarea pielii întoarse, trebuie ținut cont de faptul că există și alt tip de piele întoarsă, cea artificială, fabricată în ultimul timp, și care nu este obținută din piele naturală. Datorită faptului că aspectul acesteia este mai pufos, decât la cel din piele întoarsă naturală, îngrijirea și curățarea ei se face ușor diferit. Chiar dacă la aspect sunt foarte similare pielii întoarse, pielea întoarsă artificială are avantajul că absoarbe mai puțin lichidele și, de multe ori, conțin fibre care nu permit ușor pătarea. Nabucul este cel mai cunoscut înlocuitor de piele întoarsă și unul din cele mai rezistente. Alcantara, Ultrasuede și Microsuede sunt câțiva dintre termenii marcă înregistrată pentru materialul din microfibră de pluș, asemănătoare cu pielea întoarsă, însă mai durabilă și mai rezistentă la pătare. Cele din urmă se deosebesc de restul prin faptul că sunt materiale textile la bază, dar care imită foarte bine aspectul pielii întoarse. Pielea întoarsă artificială mai este denumită și ecologică, deoarece nu este confecționată din piele naturală de origine animală. Ecologiștii ce luptă pentru protecția animalelor o preferă îndeosebi, din acest motiv. Materialul este căutat și pentru prețul său mai redus față de cel din piele naturală.

Înainte de orice, este de menționat faptul că pielea întoarsă se pătează destul de ușor, până și apa fiind un inamic al ei, lăsând pete și decolorări pe suprafața materialului. Din acest motiv, nu este recomandat a fi purtată în zone foarte ploioase. Pielea întoarsă nu se împacă bine cu umezeala și lichidele de orice fel.

Cum se curăță încălțămintea din piele întoarsă  

Este adevărat că încălțămintea din piele întoarsă necesită o îngrijire mai atentă și mai minuțioasă, deoarece este mult expusă umezelii, prafului și mizeriei de pe stradă. În acest caz, curățarea și întreținerea lor se va face cu o mai mare regularitate.

Datorită texturii sale cu pori mai deschiși și pentru că absorb lichidul mai rapid, incălțămintea de piele întoarsă se deteriorează și se pătează mai repede decât cea din piele normală. Încălțămintea se poate menține prin ștergerea materialului cu o cârpă moale și curată. În cazul în care sunt pete pe suprafață, acestea pot fi șterse prin înmuierea cârpei în apă amestecată cu  oțet sau săpun lichid. Nu trebuie să ne îngrijorăm din cauza mirosului înțepător de oțet, acesta este puternic doar atâta timp cât oțetul este în stare lichidă. După evaporare, mirosul dispare, nu rămâne permanent pe suprafața pielii întoarse.

De asemenea, pentru o întreținere mai facilă și chiar mai eficientă se mai pot utiliza periile și spray-urile din comerț, special create pentru a curăța praful cât mai bine din material și a-i reda culoarea inițială. Spray-urile colorate sunt foarte bune pentru reîmprospătarea culorilor, în cazul decolorării încălțămintei.

În cazul unor cizme stropite de noroi, nu se face nicio curățare înainte de a se usca noroiul. Abia apoi putem șterge sau da cu peria specială. Pentru reîmprospătarea petelor lucioase care se formează, se șterge materialul cu o cârpă înmuiată într-un amestec format din lapte și bicarbonat de sodiu (200 ml lapte și o linguriță bicarbonat).

După ștergere, încălțămintea se lasă la uscat într-un loc la temperatura camerei și nu în imediata apropiere a unor surse de căldură și nici la soare direct. Altfel, riscă să se strângă și să capete un aspect șifonat, neîngrijit și inestetic.În niciun caz, nu vom aplica diverse soluții chimice de scoatere a petelor. Nu putem ști cărui proces a fost supusă pielea la fabricația produsului și ce reacții pot apărea.

De asemenea, nu introducem încălțămintea de piele întoarsă în mașina de spălat.În cazul pielii întoarse ecologice, se va face o curățare uscată și care nu implică folosirea apei. În contact cu apa, materialul se umflă, iar la uscare devine rigid.Curățarea ei se face cel mai bine cu ajutorul periei speciale și a spray-ului pentru colorare, pe care le putem găsi în hypermarket-uri.

Curățarea și întreținerea pantofilor albi din piele întoarsă sau acel nabuc cum mai este numit, necesită o atenție și o grijă mai delicate. Dar fiind că este vorba de încălțăminte și de albul care trebuie menținut, aceștia vor beneficia de îngrijire după fiecare purtare. Pantofii se vor șterge de praf sau noroi (atunci când este uscat), apoi în zonele în care se observă mici pete sau decolorări ale albului se va șterge cu o gumă de șters tot albă sau cretă. La final, perechea se va da cu soluție specială albă pentru redarea nuanței originale din fabricație.

La depozitarea încălțămintei, pentru a fi folosită în alt sezon al anului, cel mai indicat este ca în ea să fie puse șanuri speciale, în cutii și la loc uscat. Dacă nu aveți șanuri, se pot folosi hârtii înghesuite în interior. Încălțămintea de piele înroarsă este moale și sensibilă la umezeală, de aceea își pot strica forma și aspectul, în cazul în care nu sunt depozitați în condiții corespunzătoare.

Totodată, nu este recomandat a fi purtată zilnic. După o purtare, ea trebuie să fie lăsată cel puțin o zi într-un spațiu uscat, altfel se va deteriora și va avea un aspect scâlciat într-un timp scurt.

Curățarea mănușilor din piele întoarsă

Ca și încălțămintea, și mănușile din piele întoarsă se murdăresc mai ușor, cauza fiind contactul direct cu mâinile. În schimb, curățarea mănușilor nu este dificilă, nu este nevoie decât de săpun (de orice tip) și o perie moale. Cu peria frecăm ușor suprafața până se întinde tot săpunul bine peste tot. La final, clătim cu apă călduță. Pentru o curățare a pielii întoarse mai ușoară, se pot pune mănușile în mâini pe parcursul procesului. 

Mănușile le vom șterge bine de apă cu ajutorul unui prosop uscat. La fel ca și în cazul încălțămintei, nici mănușile din piele întoarsă nu se spală la mașina de spălat, cu atât mai mult cu cât acestea din urmă sunt chiar mai delicate și se pot degrada foarte repede.După ce s-au uscat, este de preferat ca ele să fie uscate natural, și nu lângă surse de căldură. 

Cretă și pudră de talc pentru îndepărtarea petelor

Curățarea pielii întoarse a hainelor de culoare deschisă se face cu ajutorul unei cârpe înmuiate în alcool sau bere. Petele de pe pielea întoarsă mai pot fi scoase și cu o cretă obișnuită și apoi se freacă cu o perie.În cazul pătării hainelor cu ceai, cafea sau alte lichide ce pot lăsa urme, tamponăm rapid cu o cârpă uscată pentru a absorbi umezeala, după aceea presărăm pudră de talc într-o cantitate considerabilă. A doua zi, îndepărtăm pudra și frecăm locul respectiv cu o perie.

În ceea ce privește hainele din piele întoarsă, pentru curățarea lor nu se folosește niciodată apă. Apa va afecta în egală măsură atât textura, cât și culoarea lor. În niciun caz, nu trebuie introduse în mașina de spălat!În cazurile în care pielea prezintă pete mai greu de curățat, sfatul cel mai bun este să apelăm la o curățătorie care oferă servicii de acest fel. La ora actuală, sunt pe piață destule curățătorii care asigură și servicii de curățare a pielii întoarse naturale sau artificiale.

Dacă o haină este pătată de apă, ea poate fi curățată în felul următor: întâi se lasă la uscat, apoi se periază cu o perie specială pentru piele întoarsă sau cu un prosop uscat. Nu grăbim procesul uscării prin expunerea hainei la căldură. În cel mai bun caz, vom folosi foehn-ul de păr setat pe aer rece, nu cald. În condițiile în care nici așa pata nu a fost îndepărtată, se poate folosi banala gumă de șters. Cu guma ștergem într-un mod delicat zona până observăm că a dispărut pata respectivă.

Șamponul, util pentru curățarea genților

Curățarea genților din piele întoarsă se face într-un mod asemănător mănușilor din același material, cu diferența că se folosește mai cu succes șampon în loc de săpun. Așadar, se șterge geanta cu o cârpă înmuiată în apă amestecată cu puțin șampon în locurile unde observăm murdărie (de obicei pe la barete, buzunare). Nu trebuie insistat mult pe pete, deoarece se poate decolora zona după uscare.Diverse pete care n-au o consistență uleioasă pot fi șterse, de asemenea, și cu o gumă de șters  sau alcool.Pentru curățarea pielii întoarse de praful de pe suprafața genților se poate apela la o perie obișnuită sau la cea specială pentru piele întoarsă.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *