Implică-l pe cel mic în curățenia casei! Câteva sfaturi care te vor ajuta să îl obișnuiești cu ordinea

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Atunci când este mic, copilul consideră întreaga casă drept un uriaș spațiu de joacă pentru el. Masa din bucătărie devine pentru el locul perfect pentru a se ascunde de inamici, holul este perfect pentru desfășurare de lupte, iar livingul ajunge uneori și terenul potrivit pentru un meci de fotbal. Nu credem că nu ți s-a întâmplat niciodată să te trezești noaptea pentru că voiai un pahar cu apă, iar în drumul spre bucătărie să nu calci pe un soldățel, vreo câteva piese de lego rătăcite (deși la culcare nu se mai vedea niciuna prin zonă), sau vreo păpușă nu mai mare decât un deget, dar foarte apreciată de cel mic.

copil curatenie 1

Picture 1 of 5

De aceea, cel mai important este să îl învățăm să mențină curățenia și ordinea, măcar în camera lui. Iată un prim sfat pentru părinți: în camera lor copiii învață, dorm, se joacă și se dezvoltă, dar aceasta nu trebuie să fie și locul unde iau masa. Toți membrii familiei trebuie să mănânce la bucătărie sau, în cel mai rău caz, în living.

Dar, să revenim. Camera celui mic e, de obicei, cea în care nu putem păstra ordinea așa cum ne-am dori. Avem câteva indicații pentru tine, care te vor ajuta să remediezi situația și să îl obișnuiești pe cel mic cu ordinea:

Elimină toate lucrurile de care nu aveți nevoie

Formează-ți obiceiul ca, de fiecare dată când faci ordine, să elimini hăinuțele și jucăriile pe care nu le mai folosește. Nu face singură acest lucru: este bine să îi ceri părerea micuțului tău, pentru a evita crizele de plâns atunci când o jucărie favorită dispare.

Dacă însă copilului tău îi e greu să renunțe la lucruri, fă o cutie pe care să o umpli cu jucării și hăinuțe pe care nu le mai folosește și du-o în altă cameră. Dacă, în decurs de câteva luni, nu le-a cerut, le poți dărui sau arunca fără nicio problemă!

Adaptează spațiile de depozitare la nevoile copiilor tăi

Fii ingenioasă și pune toate lucrurile lor fie în cutii aflate la nivelul lor, fie agață-le în cuiere care să fie la înălțimea unui copil, nu a unui adult. Cu cât va avea acces mai ușor, cu atât va fi mai dornic să își aranjeze lucrurile. Mai mult, îi poți pune o cutie sub pat, care să poată fi scoasă ușor și în care să pună jucăriile pe care le folosește zilnic. Vei vedea că micuțul tău te va surprinde plăcut!

Folosește metode noi pentru a-l atrage către spațiile de depozitare

Puneți puțin imaginația la încercare! Lipește un abțibild colorat, lipește un obiect pe cutie sau să folosește orice altă metodă dorești, pentru a-l atrage pe cel mic către spațiul de depozitare și să îl îndemni să își păstreze camera în ordine. Copiii vor fi foarte mândri de fiecare gest făcut singuri pentru a aranja jucăriile, iar tu… ce să mai vorbim?.

Integrează curățenia în rutina zilnică

Obișnuiește-l ca, înainte de culcare, să se uite în cameră, în jurul său, pentru a vedea dacă toate obiectele sunt la locul lor. Dacă îi vei forma o astfel de rutină zilnică, nu va trece mult până când cel mic va începe să facă singur ordine în camera sa.

Ei, cum e? Ți se pare greu? Nu este, dar trebuie să începi din timp, pentru ca micuțul tău să aibă timp să se obișnuiască și mai ales, să nu i se pară o corvoadă. Iar rezultatele se vor vedea în timp.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *