Inoxul, mai ușor de curățat decât credeați!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu credem că există vreo casă, cel puțin în România, în care să nu existe măcar câteva obiecte din inox. De obicei, cele mai frecvent întâlnite sunt tacâmurile, țăvile, vasele de gătit, bateriile de lavoar sau suprafețele unor electrocasnice. Toate acestea au nevoie de îngrijire atentă pentru un aspect impecabil, de aceea curățarea inoxului trebuie realizată foarte bine, și depinde foarte mult de petele cu care s-au murdărit.

Pentru a-ți veni în ajutor, avem pentru tine câteva trucuri care te vor ajuta atunci când vine vorba despre curățarea inoxului.

Hota de aragaz din inox se curăță foarte bine cu soluţie pentru geamuri. Vei rămâne surprinsă cât de eficientă este aceasta atunci când vine vorba de curățarea inoxului de aici, degresează şi lasă un aspect uniform şi lucios. Dacă nu ai la îndemână soluţie pentru geamuri, atunci foloseşte spirt sau alcool. Vei avea parte de același efect.

Dacă cuptorul cu microunde este din inox, pentru petele puternice, care nu pot fi curăţate cu apă şi săpun, încearcă o soluție la care nici măcar nu te așteptai: pasta de dinţi. Aplică un strat de pastă de dinţi clasică şi aşteaptă câteva minute. Îndepărtează apoi pasta de dinți folosind un burete de bucătărie şi clăteşte bine cu apă călduţă. Dacă însă pata este foarte rezistentă, atunci foloseşte suc de lămâie.

Vasele de gătit din inox arse se curăţă uşor dacă adaugi în ele apă fierbinte, puţin detergent de vase sau săpun lichid. Poţi pune vasul pe foc mic pentru 10 minute şi apoi treci la curățarea resturilor lipite pe vas cu un burete. Dacă însă arsura este una care să-ți dea bătăi de cap, atunci aplică peste aceasta bicarbonat şi apă fierbinte sau prepară o pastă din bicarbonat şi apă. Las-o să acţioneze o oră, iar apoi clăteşte vasul. Curățarea inoxului devine acum o joacă de copil.

În cazul în care oala sub presiune pe care o foloseşti la gătit şi-a pierdut aspectul strălucitor, fierbe în vasul respectiv câteva cubuleţe de roşii peste care adaugă puţină apă. Lasă oala pe foc 30 de minute, varsă conţinutul şi clăteşte cu apă călduţă.

Depunerile de piatră se curăţă cu oţet

 Robineţii şi bateriile din baie şi bucătărie care sunt din inox, chiuveta sau capul de la duş se pot ”pricopsi” cu calcar şi rugină. Pentru asta foloseşte cu încredere oţetul. Pentru produsele atacate de rugină, pentru curățarea inoxului foloseşte oţet alb, concentrat, direct din sticla lui originală. Pentru pete mai uşoare poţi pulveriza o soluţie din oţet şi apă.

Ce-i drept, în comerț găsești destule produse care să te ajute la curățarea inoxului. Dar poate că îți dorești ceva mai puțin chimic și care să fie mai prietenos cu mâinile tale. Atunci nu ai altă soluție decât să-ți prepari singur o soluţie ecologică și eficientă de curăţare a inoxului. Nu ai nevoie decât de o lingură de praf de cretă şi săpun de casă. Amestecă cele două ingrediente într-un vas până când devin o pastă omogenă. Această soluție este ideală pentru curățarea inoxului, aplică pe produsele pe care vrei să le speli, după care clăteşte-le apoi bine cu apă călduţă şi usucă-le cu un prosop curat.

Uleiul de măsline îți curăță chiuveta

Mult mai practice, chiuvetele de inox sunt sursa nemulțumirilor multor gospodine, care le reproșează că se pătează rapid, în special din cauza calcarului din apă, dar şi a unor alimente mai acide. Din fericire, petele de pe chiuveta de inox pot fi îndepărtate şi menţinute la distanţă cu ingredientele potrivite. Vei fi surprins de faptul că multe dintre produsele care fac minuni în ceea ce privește curățarea inoxului au un cu totul alt scop.

Apă de gură. Da, nu glumim, apa de gură este ideală pentru curățarea inoxului, în special a chiuvetelor. Dacă nu știai, află că apa de gură  conţine substanţe care îndepărtează petele şi care, în acelaşi timp, dezinfectează.

Suc de lămâie. Ei, aici mai știai câte ceva despre proprietățile lămâiei drept agent de curățare a inoxului. Dacă nu știi cum se procedează, îți garantăm că nu este nimic complicat: stoarce o lămâie, iar zeama rezultată împrăşti-o pe toată suprafaţa chiuvetei şi freacă apoi cu un burete. Clăteşte după câteva minute. Totul va străluci precum în reclamele de la televizor. Și dacă totuși vrei și mai multă strălucire, uleiul de măsline este soluția ideală în ceea ce te privește. Dacă nu ai, nu-i nimic, trucul funcționează și cu cel de floarea soarelui. Adaugă uleiul pe o cârpă uscată şi freacă chiuveta cu aceasta. Luciul rămas în urma acestui tratament va fi uimitor. În plus, petele vor dispărea ca prin minune. Și, un alt avantaj: pe lângă luciul dorit, uleiul umple zgârieturile, iar apa va nimeri direct în scurgere, lăsând pe suprafaţă doar câţiva stropi sau niciunul. Ei, cum ți se pare? Suntem convinși că multe dintre trucurile noastre menite să-ți vină în ajutor atunci când vine vorba de curățarea inoxului nu-ți erau cunoscute. Nu rămâne decât să le pui în practică și ne vei da dreptate: curățarea inoxului, în special a chiuvetelor realizate din acest material, nu a fost niciodată mai ușoară.

Curățarea tacâmurilor din inox

Tacâmurile sunt făcute din inox pentru că acest material este foarte rezistent, iar timpul nu își lasă urmele pe el ca pe alte materiale. În aproape toate bucătăriile românilor, tacâmurile folosite sunt din inox. De fapt, nu credem că am exagera cu nimic când am spune că procentul de apropie serios de 100%.

Totuși, după ani în șir de folosință zilnică, apare și uzura, iar tacâmurile din inox ajung să își piardă strălucirea. Și cum suntem siguri că și tu ești acel gen de persoană care observă imediat orice detaliu sau modificare, te-ai convins că avem dreptate. Multă lume ar lua în calcul în acest caz înlocuirea lor. Dar, sinceri să fim, nu se merită, pentru că curățarea tacâmurilor de inox este atât de simplă, încât te vei întreba de ce nu ai făcut-o până acum! Urmând recomandările noastre vei readuce la viață tacâmurile din inox peste care timpul și-a pus amprenta și vei observa, cu satisfacție, că acestea și-au recăpătat strălucirea de odinioară.

Lustruirea tacâmurilor din inox

Ești o persoană foarte atentă la curățenie. De aceea, după fiecare folosire speli bine tacâmurile cu detergent de vase, chiar dacă aparent pare că nu este nevoie. Cu toate acestea, este recomandat ca din când în când să fierbi tacâmurile din inox, pentru a le dezinfecta. Iar dacă faci acest lucru, de ce să nu le și lustruiești, pentru a le da un nou suflu? Avem pentru tine mai multe variante pentru a face acest lucru, folosind doar câteva ingrediente simple, care se găsesc în fiecare casă.

Amestec de bicarbonat și săpun. În ultima vreme au apărut nemeroase întrebuințări ale bicabonatului de sodiu, care a ajuns în acest fel să fie  un ingredient pe care uneori îl folosim mai des în casă decât la gătit, deoarece curăță mai bine decât multe produse de pe piață. Pentru a lustrui bine tacâmurile de inox, amestecă bicarbonat cu săpun lichid, până formează o pastă, apoi aplică această pastă cu o cârpă moale pe tacâmuri și lustruiește, insistând pe zonele pătate. Această pastă este excelentă și pentru îndepărtarea petelor închise la culoare, rezultate în urma arderii materialului, dar le va oferi tacâmurilor și un luciu aparte.

Oțet. Pentru a merge treaba mai ușor, folosește o periuță de dinți pentru a curăța tacâmurile și a le da un luciu nou. Ai grijă doar ca periuța să aibă perii moi, ca să nu zgârii suprafața tacâmului, și nu apăsa prea tare pe ea.

Ulei de lămâie. Este produsul nostru preferat, poate și din cauza stării de bine pe care ne-o dă mirosul de lămâie. Pentru a-l folosit, procedează astfel: după ce ai clătit bine tacâmurile și acestea sunt foarte curate, poți folosi ulei de lămâie pentru a le lustrui. Acesta le ajută să aibă un luciu frumos dar, după cum spuneam, vine și cu un bonus, un miros plăcut, pe care în mintea noastră de multe ori îl asociem cu senzația de curat. Nu ai nevoie de litri de ulei pentru această operațiune, aplică o cantitate mică de ulei de lămâie pe o cârpă moale și lustruiește cu răbdare tacâmurile, pentru a le face să arate precum cele din reviste.

Pasta de dinți. Da, știm proprietățile acestui produs și faptul că este folosită mai ales atunci când vine vorba de lustruirea bijuteriilor de argint. Cu toate acestea, pasta de dinți te ajută foarte bine și la curățarea inoxului, a tacâmurilor mai exact.  Nu trebuie decât să pui pastă de dinți pe un burete moale și să freci suprafața tacâmurilor până devin lucioase și strălucitoare precum argintul.

Amidon de porumb. Acest ingredient are două calități principale în materie de curățenie: absoarbe grăsimea și oferă strălucire metalelor, așa că poate fi folosit și pentru lustruirea tacâmurilor din inox. Amestecă amidon cu apă până se formează o pastă, apoi aplică această pastă pe suprafața tacâmurilor, Șterge bine și vei vedea luciul pe care ți-l dorești atât de mult.

Regula esenţială pentru curăţat suprafeţe din inox!

Ca să cureţi corect suprafeţele din inox ai nevoie de un produs care să nu lase dâre, să cureţe şi să dezinfecteze, dar să şi lustruiască fără să zgârie luciul metalic. Așa că nu te lăsa cuprinsă de frenezia curățeniei și nu folosi pentru curățarea inoxului pudră de tix sau alte produse corozive, deoarece suprafeţele din inox se curăţă uşor, dar sunt foarte pretenţioase atunci când vine vorba despre corozivi.

Pentru început, mai ai nevoie și de o cârpă din microfibră cu detergent de vase cât mai blând, pentru a înlătura mizeria şi resturile de mâncare. Pentru luciu, poţi folosi chiar și un spray pentru geamuri, ca să scapi de urmele de degete şi amprentele care dau suprafeţelor din inox acel aer murdar şi mătuit. La acestea se adaugă și micile trucuri pe care ți le-am spus mai sus.

În schimb, dacă avem parte de produse din inox natural, pentru curățarea acestuia poţi folosi o soluţie de bicarbonat de sodiu şi apă călduţă, sau apă cu detergent non-abraziv. În niciun caz nu folosi bureţi de sârmă, nici măcar dacă ai de-a face cu mâncare întărită şi uscată. Mai bine laşi la înmuiat cu bicarbonat, decât să rişti să zgârii plita, frigiderul sau alte electrocasnice din inox.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *