Noua casă este gata! Dar eşti pregătit pentru curăţenia după constructor?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nimic nu se compară cu sentimentul de satisfacţie pe care îl avem la finalizarea construcţiei casei mult visate. Eforturile, timpul şi cheltuielile au meritat: de acum înainte vom locui în locuinţa pe care am construit-o noi înşine. Însă nu ne putem bucura de noua casă imediat după finalizarea construcţiei, pentru că lipseşte un pas important: curăţenia după constructor.

De ce este importantă curăţenia după constructor?

 Construcţia unei case sau renovarea casei sau apartamentului personal reprezintă o etapă importantă în viaţa fiecaruia, şi cu toţii am vrea să ne bucurăm cât mai repede de noua locuinţă finalizată. Însă, între finalizarea construcţiei sau a renovării şi mutatul propriu-zis, există o altă etapă pe care mulţi oameni o neglijează. Curăţenia după constructor reprezintă un proces complex, diferit de curăţenia obişnuită, dar esenţial după terminarea construcţiei şi înainte de mutare.

Dacă eşti deja în plin proces de construcţie a casei, sau dacă ai de gând să începi un proiect de construcţie sau renovare, ia in considerare cât mai din timp etapa curăţeniei după construcţie. Iată de ce este important să ţii cont de acest pas foarte important:

–          Curăţenia extinsă după constructor nu este inclusă în mod automat în contractele de construcţie. În mod normal, echipa de construcţie va asigura cel mult colectarea şi îndepartarea deşeurilor de dimensiuni mari rezultate în timpul construcţiei. Dar contractele standard nu includ obligaţia echipei de construcţie de a face şi o curăţenie extinsă după finalizarea lucrărilor. Prin urmare, în momentul în care noua casă sau apartamentul renovat vor fi gata, vei ramâne cu toate deşeurile şi reziduurile rezultate în urma constructorilor.

–          Îndepărtarea completă a obiectelor periculoase. Riscul imediat, în cazul construcţiilor noi finalizate, este reprezentat de obiectele sau materialele de mici dimensiuni, cu potenţial de rănire. Trebuie acordată o mare atenţie mai ales spaţiului exterior, curţii sau grădinii, în care inevitabil rămân fragmente de lemn cu sau fără cuie în ele, bucaţi de metal sau plastic cu capete ascuţite, cuie, pietre ascuţite şi orice alt fel de material sau obiect care ne poate zgâria, lovi sau răni grav. Este obligatorie o curăţenie dupa constructor în spaţiul exterior, pentru îndepărtarea atentă a tuturor acestor materiale periculoase.

–          Eliminarea substanţelor toxice care ne pot afecta sănătatea. Înainte de a ne putea muta cu toată încrederea, trebuie să ne asigurăm că sănătatea noastră şi a celorlalţi membri ai familiei nu va fi afectată. Curăţenia după constructor nu implică doar aspectul igienic şi de organizare, ci mai ales protejarea sănătatii personale. Procesul de construcţie sau renovare duce la răspândirea în aer a tot felul de particule toxice, precum silicaţi, pulbere ultra-fină de praf, spori de mucegai. De asemenea, vopselurile, lacurile şi substanţele pentru protecţia vopselii degajă vapori periculoşi pentru plămâni.

Mare atenţie la copiii de vârste mici, care sunt mult mai vulnerabili la inhalarea prafului (poate declanşa alergii puternice) şi a substanţelor toxice. Animalele de companie trebuie protejate la rândul lor, deoarece au tendinţa de a pătrunde în colţuri sau zone greu accesibile, în care particulele toxice se depun cu uşurinţă. Numai o curaţenie profundă după construcţie poate elimina în totalitate astfel de substanţe dăunatoare.

Ce presupune procesul de curăţenie după constructor? Care sunt operaţiunile incluse în această operaţiune?

Curăţenia după construcţie poate fi împarţită în două etape principale, prima fiind curăţenia superficială, realizată în mod normal de echipa de construcţie, imediat după finalizarea lucrărilor efectuate, şi curăţenia extinsă, care intră în responsabilitatea proprietarului. Curăţenia extinsă reprezintă un proces complex, ce poate dura până la câteva zile, în funcţie de suprafaţă şi complexitate. Respectarea şi parcurgerea etapelor obligatorii ale curăţniei extinse este esenţială pentru siguranţa spaţiului şi sănătatea locatarilor.

Fie că este realizată pe cont propriu sau cu ajutorul unor servicii profesionale, curăţenia după constructor trebuie să cuprindă cel puţin următoarele etape obligatorii:

Degajarea reziduurilor de dimensiuni mari, rezultate în urma lucrărilor de construcţie – această operaţiune este cunoscută şi ca amenajare şi este realizată, în mod normal, de către echipa de construcţie.

Inspectarea preliminară de siguranţă. Imediat după îndepărtarea gunoiului principal rezultat în urma construcţiei, sunt inspectate atent toate suprafeţele, pentru identificarea eventualelor riscuri precum scurgeri toxice, fire electrice neizolate sau conducte sparte. Curăţenia după constructor se realizează în siguranţă numai după această etapă importantă de verificare.

Curăţarea pereţilor. Dacă sunt proaspăt zugraviţi, rezumaţi-vă la aspirarea uscată. Dacă vopseaua este veche, ştergeţi-i cu lavete umede, pentru îndepărtarea prafului fin. Laveta sau prosopul umed poate fi infăşurat în jurul unei mături, pentru a ajunge în zonele înalte, mai greu accesibile. Pereţii acoperiţi cu tapet texturat sau cu materiale naturale abrazive se curăţă cu ataşamentul sub formă de perie al aspiratorului. Tapetul obişnuit se curăţă cu o lavetă umezită.

Aspirarea integrală a suprafeţelor. Toate suprafeţele din noua construcţie trebuie aspirate cu atenţie, în profunzime, pentru a îndepărta particulele foarte fine de praf şi substanţe toxice. Podelele cu mochetă trebuie aspirate de mai multe ori. Pentru suprafeţele acoperite cu parchet sau linoleum, aspirarea va fi urmată de spălarea cu mopul sau spălarea automată a pardoselii. Parchetul şi suprafeţele din lemn pot fi, de asemenea, lustruite.

Îndepărtarea petelor. Eliminarea petelor de vopsea, chit, glet, sau de alte substanţe, precum şi remedierea micilor semne rămase sau a zgârieturilor, este o etapă dificilă dar importantă a curăţniei după constructor. Petele trebuie îndepărtate până nu devin prea vechi pentru a fi scoase, atât de pe pereţi şi pardoseli, cât şi de pe geamuri şi tocărie.

Curăţarea tuturor garniturilor, tocurilor şi a elementelor de feronerie. Cu o lavetă umedă şi, acolo unde este cazul, cu detergenţi speciali, trebuie curăţate toate tocurile uşilor şi ale geamurilor, precum şi toate elementele de feronerie, inclusiv mânerele metalice şi orice altă componentă metalică sau din plastic, precum jaluzelele.

Curăţarea uşilor şi a geamurilor. Toate ferestrele locuinţei sau din spaţiul respectiv trebuie curăţate pe interior şi pe exterior, cu mai mare atenţie la tocuri, mânere şi balamale. Uşile, de asemenea, trebuie verificate de eventualele pete şi curăţate cu atenţie, inclusiv tocurile.

Curăţarea mobilierului. Curăţarea profundă după constructor presupune igienizarea mobilierului nu doar pe suprafaţa exterioară, ci şi în interiorşsi toate zonele greu accesibile. Primul pas constă în îndepărtarea foliilor din plastic utilizate pentru protejarea mobilierului. Urmează aspirarea suprafeţelor tapiţate, cu ajutorul ataşamentului special pentru tapiţerii cu care este dotat aspiratorul. Aici sunt incluse şi saltelele de pat, dacă există. Apoi, toate dulapurile, şifonierele, birourile şi comodele trebuie curăţate pe interior şi toate sertarele trebuie şterse de praf.

Curăţarea tavanului şi a corpurilor de iluminat. Tavanul va fi şters cu atenţie de praf, şi un plus de atenţie trebuie acordat ventilatorului suspendat (dacă există), pentru îndepărtarea prafului acumulat. Becurile trebuie desfiletate, pentru curăţarea completă. Corpurile de iluminat se verifică de eventualele pete şi se şterg cu produse uscate. Atenţie şi la filtrele de aer, dacă există. În timpul zugrăvirii, acestea se îndepărtează de obicei şi trebuie şterse şi puse la loc.

Ştergerea prizelor şi electrocasnicelor. Prizele, grilele de aerisire şi toate obiectele electrocasnice trebuie să fie şterse de praf în cadrul curăţeniei după constructor, pentru că pericolul acumulării particulelor toxice foarte fine este mare în cazul acestora. Aici este inclusă şi aparatura de birou (calculator, imprimantă, fax, telefon) dacă există.

Igienizarea spaţiilor sanitare. Bucătăria şi toate spaţiile sanitare trebuie igienizate corespunzător, după finalizarea construcţiei. Procesul include ştergerea de praf, curăţrea feroneriei (inclusiv robinete, mânere, ţevi vizibile) şi ştergerea corpurilor de iluminat şi a prizelor.

Curăţarea holurilor şi a scărilor. Holurile trebuie şterse de praf, aspirate şi curăţate prin spălare umedă, acolo unde este cazul. Atenţie la debarale sau alte spaţii de depozitare de mici dimensiuni de la nivelul holurilor, care trebuie curăţate la rândul lor. Casa scării şi balustradele vor fi şterse de praf şi curăţate dacă sunt pătate de vopsea sau alte substanţe.

Curăţarea curţii interioare. Curăţenia curţii interioare presupune, în primul rând, eliminarea în totalitate a obiectelor sau materialelor periculoase, precum bucaţi de lemn, fragmente de metal sau plastic cu capete ascuţite, cuie, pietre şi orice alt material contondent. De asemenea, se vor îndepărta eventualele recipiente cu substanţe toxice precum vopsele, gleturi sau altele, rămase în urma construcţiei.

Evacuarea deşeurilor. Etapa finală a curăţeniei după constructor este evacuarea corespunzătoare a deşeurilor rezultate în urma procesului de igienizare. Deşeurile trebuie depozitate şi evacuate corespunzător, în funcţie de tipul acestora şi numai în locurile special amenajate. Nu lăsaţi deşeurile nesupravegheate, la îndemâna copiilor sau a animalelor de companie. Acolo unde este posibil, încercaţi să reciclaţi materialele rezultate.

Servicii specializate de curăţenie după constructor. Cât costă şi care sunt avantajele

Aşa cum bine ştim, mizeria care rămâne în urma construcţiei unei case sau a renovării unui apartament poate fi o adevărată problemă. După finalizarea construcţiei, etapa de curăţenie dupa constructor poate să întârzie cu până la o săptămână mutarea în noul cămin. Aşadar, este cazul să ne întrebăm dacă apelarea la servicii specializate de curăţenie poate fi o soluţie mai bună. Înainte de a decide dacă putem să ne asumăm responsabilitatea curăţeniei dupa constructor sau dacă este mai bine să apelăm la ajutorul profesioniştilor din domeniu, este necesar să răspundem la trei întrebări principale:

Avem timpul si energia necesare pentru a face aceasă operaţiune?

Va fi eficient ca durată şi ca performanţă?

Dispunem de fonduri financiare suficiente pentru servicii profesionale de curăţenie?

În primul rând, trebuie să realizăm faptul că o curăţenie extinsă după construcţie este un proces complex, prelungit, care presupune atenţie maximă. Avem la dispoziţie suficiente zile pentru a parcurge fiecare încăpere si avem destulă energie pentru o curăţare minuţioasă a fiecărui colţişor? Mai mult, putem să garantăm că vom reuşi să eliminăm mizeria şi praful din toate zonele greu accesibile? Curăţenia realizată pe cont propriu poate să dureze mult mai mult faţă de cea profesională, cu rezultate mai slabe pentru siguranţa şi sănătatea noastră.

Curăţenia după constructor realizată de o echipă profesionistă are preţuri variate în functie de suprafaţă şi echipamentele sau materialele utilizate. În medie, costurile curăţeniei dupa construcţie variază între 300 şi 600 de lei, începând de la o garsonieră până la un apartament cu 4 camere. În cazul caselor sau vilelor, preţurile pentru curăţenia după constructor se calculează pe metrul pătrat, între 7 şi 10 lei.

Dacă te gândeşti să apelezi la servicii profesioniste pentru curăţarea după constructor, ţine cont de faptul că vei două mari avantaje:

Rapiditate. Curăţenia va fi gata mult mai repede atunci când este realizată de o echipă şi cu ajutorul echipamentului profesional. Asta înseamnă că te vei putea muta cât mai curând în noul cămin.

Eficienţă. Personalul specializat îţi garantează parcurgerea tuturor etapelor obligatorii ale unei curăţenii eficiente şi eliminarea corectă a posibilelor substanţe toxice din noua construcţie. Astfel, ştii că tu şi membrii familiei vă puteţi muta în siguranţă. Chiar şi zonele greu accesibile sau petele dificile pot fi curăţate eficient de către o echipa de profesionişti.

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *