Ce părere aveți despre săpunul ecologic? Foarte bună sunteți tentat să ziceți. Mai ales, că în ultima vreme, pe rafturile magazinelor au apărut asstfel de produse, care însă sunt destul de scumpe. Atunci, dacă tot sunteți adeptul curentului ecologic, de ce să nu luați în calcul să vă faceți singuri propriul săpun? Nu vă gândiți imediat la ”căramida” din copilărie, o să vă demonstrăm alternativa imediat. Metoda de fabricare este foarte simplă şi lasă un spaţiu nelimitat pentru imaginaţie. În baza de săpun topită puteți adăuga orice, de la uleiuri vegetale naturale, uleiuri esențiale, ierburi uscate, petale de flori, decocturi de plante, chiar și felii de legume proaspete și uscate, fructe.
Săpunul este rezultatul reacţiei a trei elemente pure: sodă, grăsime şi lichid (apă sau lapte). Aceasta reacţie poartă denumirea de saponificare. Soda caustică este materia primă fără de care nu se poate, alături de grăsime, şi trebuie manipulată cu atenţie deoarece poate produce arsuri. De aceea este indicat să ai în apropiere o sticla de oţet pentru a neutraliza soda în cazul în care ai intrat în contact cu ea. Fii atent însă, deoarece excesul de sodă caustică în săpun va ridica nivelul pH-ului, astfel pielea poate fi iritată sau chiar arsă. În schimb, dacă este prea puţină sodă caustică, săpunul va fi prea gras, pielea devenind unsuroasă.
Nu uita: soda caustică se dizolvă în apă şi nu invers. Atenţie la acest proces, deoarece soluţia se va încălzi şi va produce vapori toxici de care ar trebui să te fereşti atât tu, cât şi ceilalți. Recomandat este să porţi mănuşi şi să produci săpun natural într-o încapere bine aerisită, pentru a nu avea probleme.
Pentru început, încălzeşte uleiul şi măsoară temperatura. Atât temperatura uleiului, cât şi a sodei trebuie să fie in intervalul 37-43 grade Celsius. În momentul în care uleiul şi soluţia de sodă caustică au aceeaşi temperatură se adaugă soluţia de sodă caustică peste ulei. Se amestecă până ce compoziţia se îngroaşă, dar nu prea tare, având consistenţa unei budinci mai subţiri. Acum este momentul în care se adaugă uleiurile esenţiale, parfumul, plantele, tărâţele, petale de flori, coji de fructe sau chiar bucăţi de fructe uscate şi se amestecă în compoziţie pentru ca aromele să se răspândească uniform.
Se pune săpunul în forma tapetată cu hârtie cerată şi se acoperă cu un prosop sau o pătură. Se lasă 18-48 ore, timp în care continuă reacţia de saponificare. În acest interval, săpunul trece printr-o stare de gel după care revine la starea opacă. Cu toate acestea, săpunul va continua să se încalzească încă câteva ore. După 24 ore săpunul este suficient de tare astfel încât poate fi tăiat. După ce a fost tăiat, va fi lăsat la uscat cel puţin 3-4 săptămâni înainte de a se folosi. Este nevoie de acest interval de timp pentru ca toate reacţiile chimice să se încheie.
Din uleiuri pot fi folosite îți recomandăm pe cel ordinar de floarea soarelui, de porumb, cătină albă, măsline, migdale, cedru, ulei din semințe de struguri, semințe de pepene galben, nuc, susan, in, cânepă, dovleac, caise, piersici, brusture, ulei de germeni de grâu. Fiecare dintre aceste uleiuri are proprietăţi unice proprii, dar toate sunt benefice pentru pielea noastră, însănătoşind-o şi întinerind-o. După preferințe, în săpun puteţi adăuga câteva picături de ulei esențial, și aici vă recomandăm eucalipt, rozmarin, arbore de ceai, menta, salvie Clary, ylang-ylang, lemn de santal, trandafir, levănțica.
Cum e? A, și un mic pont, săpunul fabricat de dumneavoastră poate fi și un cadou special pentru cunoscuți. Pentru o formă deosebită, puteți folosi orice matrițe pentru a turna săpunul, de patiserie, pentru nisip, improvizate, din ambalaj. Spor la treabă!

Redactor în cadrul redacției Creative Art Copywriting
De-a lungul timpului am încercat să mă perfecționez urmând diferite cursuri din mai multe domenii. Încă mai frecventez astfel de cursuri deoarece în viață nimeni nu se naște învățat. Îmi place să mă implic în proiecte prin care să intru în contact cu oamenii și prin intermediul cărora mă pot dezvolta profesional și personal.