Curățenia generală a casei în 5 pași simpli

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Deși este minunat să locuim tot timpul într-o locuință curată și proaspătă, cei mai mulți dintre noi începem facem curățenie prin toate colțurile casei cu câteva săptămâni înaintea marilor sărbători. Totuși, pentru a respira un aer curat și pentru a ne bucura de mai multă creativitate și productivitate, ideal ar fi să facem o curățenie amănunțită la fiecare schimbare de sezon, iar pe tot parcursul anului să încercăm să menținem ordine în toate sertarele și în toate dulapurile.

Dacă nu ați mai făcut o curățenie generală de ceva timp, cu siguranță nu știți de unde să începeți, așa că v-ar fi de folos câteva metode prin care puteți să vă simplificați sarcinile. În rândurile de mai jos, vă explicăm căror aspecte trebuie să le acordați atenție atunci când faceți curățenie, alături de câteva metode naturale de curățare a casei care vă vor motiva să faceți curățenie-lună în toată casa.

Scăpați de lucrurile pe care nu le folosiți. Există o regulă simplă pe care o puteți folosi pentru a vă elibera casa de tot excesul de lucruri. Dacă nu ați mai folosit un obiect în ultimele șase luni, ar trebui să luați în considerare aruncarea sau donarea lui. Fie că faceți curățenie în dulapurile din bucătărie, în cămară, în sertare, în dulapuri sau în birou, separați articolele pe care le dețineți în trei categorii, și anume „păstrez”, „donez” și „arunc”. Etichetați fiecare categorie pentru a evita să aruncați bunurile pe care doriți să le păstrați sau să le donați. Va trebui să adoptați o poziție nemiloasă, să fiți sincer cu voi înșivă și așa veți descoperi câte articole nefolositoare vă ocupă spațiu prețios.

Curățați covoarele, draperiile și alte materiale textile casnice. Veți fi surprinși să vedeți câtă murdărie, praf și păr se acumulează în covoare, în materialul fotoliilor și canapelei și chiar și în draperii. O curățare profundă va contribui la restabilirea culorii și texturii covorului, draperiilor și canapelei. La fel de bine, puteți folosi un aspirator de înaltă performanță sau un aparat cu aburi. De asemenea, serviciile de spălătorie și curățătorie de haine oferă adesea și servicii de curățare a materialelor textile de uz casnic.

Reînnoiți garderoba. Pentru început, puteți să vă separați hainele în funcție de anotimpuri, după care va trebui să probați ținutele. În cazul celor mai multe persoane, această operațiune poate dura chiar și o zi întreagă. Dacă hainele se mai potrivesc, sunt în continuare plăcute și arată bine, atunci le puteți păstra. Dar dacă sunt prea strâmte sau prea largi, cel mai bine ar fi să le donați. Hainele pe care doriți să le păstrați le puteți aranja în funcție de necesități. Hainele de sezon pot sta în față, în timp ce hainele din afara sezonului pot sta puțin mai în spate sau le puteți depozita în cutii. De asemenea, pentru a vă mișca mai repede dimineața înainte de a pleca la servici sau la studii, puteți să vă organizați hainele după culoare. Pentru a vă bucura de sacouri, cămăși, rochii elegante și costume o perioadă cât mai lungă de timp, cel mai bine ar fi să optați pentru serviciile de spălătorie și curățătorie de haine.

Curățați echipamentele de uz casnic. Cele mai multe echipamente le avem în bucătărie. Pentru început, este recomandat să curățați cuptorul. Deși nu este o sarcină prea plăcută, este necesară pentru a vă bucura de o bună stare de sănătate. Pentru a vă ușura sarcina, folosiți bicarbonat de sodiu. Trebuie doar să puneți câteva linguri de bicarbonat într-o sticlă cu pulverizator umplută cu apă și să pulverizați soluția obținută pe suprafețele interioare ale cuptorului. Lăsați soluția să acționeze peste noapte, iar a doua zi, clătiți cu apă simplă. Tot cu această soluție puteți curăța și frigiderul, iar dacă doriți să împrospătați mirosul, atunci puteți să lustruiți rafturile cu suc de lămâie sau chiar să așezați jumătate de lămâie pe unul din rafturile frigiderului. Lămâia absoarbe în mod natural orice miros neplăcut. 

Într-un final, dacă dețineți un cuptor cu microunde, atunci îl puteți curăța rapid, cu minimum de efort. Umpleți cu apă un bol potrivit pentru a fi folosit în cuptorul cu microunde și adăugați apoi sucul de la o jumătate de lâmâie. Folosiți programul standard de 3 minute al cuptorului, iar după finalizarea programului, nu deschideți cuptorul cel puțin 5 minute. În tot acest timp, în interiorul cuptorului se vor acumula aburi care vor curăța și vor împrospăta cuptorul fără să depuneți niciun efort.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *