Prosoapele din hârtie, între avantaje și dezavantaje

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Majoritatea dintre noi folosim o cantitate impresionantă de prosoape de hârtie, pentru diverse activități. Acestea au prins un avans considerabil în fața celor clasice, din material textil, și puțini dintre noi ar mai renunța la avantajele oferite de acestea.

Prosoape de hartie

De aceea, în rândurile de mai jos, vom încerca să vorbim puțin despre aceste produse și despre avantajele sau devantajele acestora.

Să începem mai întâi cu avantajele.

Ușor de utilizat. Chiar dacă inițial se foloseau doar în bucătărie, nu a fost nevoie de prea multă filosofie pentru ca oamenii să priceapă că ele pot fi folosite foarte ușor și în alte scopuri. Câți dintre noi nu au ronțăit niște crănțănele la filmul de duminică seara și apoi au folosit prosopul de hârtie pentru a se șterge pe mâini. Sau când din neatenție am scăpat unele lichide pe masă, salvarea nu a venit tot din partea lor. Ba, mai mult, sunt folosite cu succes pentru a șterge praful sau a spăla geamurile. Producătorii prosoapelor de hârtie spun chiar că utilizarea acestora este deosebit de facilă, și suntem siguri că nici nu era nevoie să se vină cu această completare, deoarece, hai să fim serioși, chiar și un copil știe cum să le folosească.

Varietate largă de modele. Cum producătorii au realizat imediat că oamenii le folosesc nu numai la bucătărie, s-au adaptat imediat și pe piață au apărut în diferite forme și dimensiuni. De fapt, aproape că nu există loc în care să nu existe cel puțin o rolă de prosoape de hârtie, și care va fi folosită cu siguranță. În afară de acestea, există și unele variante cu modele colorate, sau chiar parfumate.

Economice. Pe piață există și role de dimensiuni impresionante, care ne pot asigura necesarul de prosoape de hârtie chiar și pentru 3 luni. Dar cu toate acestea, nici prețul pentru două role, de exemplu, nu este unul exagerat. Evident că în cazul unui produs de o calitate superioară prețul va fi ceva mai ridicat, dar acest neajuns va fi compensate din plin de avantajele produsului. În plus, operațiunile mici de curățenie se fac mult mai ușor cu ajutorul lor. Nu va mai fi nevoie de apă și detergent, doar folosim prosoapele de hârtie și murdăria superficială a fost îndepărtată. Apoi, nu ne mai rămâne decât să aruncăm șervețelul la coșul de gunoi și gata cu treaba. Este ceva mai ușor decât atât?

Practice și igienice. Imediat după ce le folosim le aruncăm. Acestea le face mult mai practice și igienice față de șervetele din material textile pe care le foloseam până acum. Acestea erau folosite măcar de două-trei ori înainte de a fi spălate, așa că printre urmele de murdărie de pe ele se găseau și ceva bacterii. Cine dintre noi nu le-a folosit măcar o dată pentru a șterge urmele de acuarele de pe masa la care cel mic tocmai și-a terminat noua ”capodoperă”, sau care din graba de a termina mai repede curățenia nu le-a folosit pentru a șterge mobila și altele asemenea?

Nu lasă urme. În rândul utilizatorilor, aceste prosoape de hârtie sunt preferate înaintea celor textile deoarece curățarea se face foarte ușor și mai ales, nu zgârie suprafața pe care sunt folosite. Ce-I drept, ar putea lăsa unele urme mici de hârtie, în special dacă suprafața curățată a fost umedă, dar acestea se îndepărtează foarte ușor, fără ca acestea să intre la capitolul dezavantaje.

 

Dezavantajele prosoapelor de hârtie

Cei care contest utilitatea acestora sunt cei care sunt mai precupați de starea mediului înconjurător. Ei reclamă că pentru a se fabrica hârtia de care este nevoie în producerea acestor prosoape, se distrug numeroase păduri și altfel se distruge echilibrul natural. Cu toate acestea, producătorii de prosoape de hârtie le precizează ecologiștilor că o mare parte dintre acestea nu sunt făcute din hârtie nouă. Din contră, grație posibilităților tehnologiei din zilelel noastre, majoritatea prosoapelor din hârtie sunt realizate din cea reciclabilă, așa că de fapt, nu poate fi vorba de o distrugere a pădurilor, ci din contră, o protejare a lor.

Cu toate acestea, nici vestea că la fabricarea prosoapelor din hârtie se folosește din cea reciclată nu a fost pe placul unora. Aceștia susțin că hârtia veche reciclabilă poate menține unii microbi, care mai apoi se transmit și șervețelelor amintite. Așa că, de fapt, nu ar fi chiar atât de igienice pe cât le laudă producătorii. Câte capete, atâtea păreri, este o veche vorbă românească, după cum se vede cu mare aplicabilitate în acest domeniu. Dumneavoastră cum vedeți lucrurile?

Câte straturi?

La o simplă vizită în marile lanțuri de magazină, observăm o gamă variată de modele, iar multe dintre acestea sunt în unul, două, trei, și chiar patru straturi. Nu credem că mai este nevoie să precizăm că în cazul prosoapelor de hârtie veți avea parte de o senzație plăcută pe piele, ca să nu mai vorbim despre capacitatea acestora mult mai ridicată de absorbție. Prin numărul diferit de straturi de hârtie care intră în alcătuierea acestor prosoape producătorii oferă utilizatorilor libertatea de a opta pentru un produs de zi cu zi, eficient din punct de vedere al costului, sau pentru un produs special, extrem de delicat şi rezistent, care îţi oferă ţie şi persoanelor dragi cel mai înalt confort. Se spune că pentru fiecare utilizator în parte există prosopul perfect de hârtie. Dumneavoastră l-ați găsit sau încă mai sunteți în căutarea acestuia?

Pot provoca alergii?

Ei bine, producătorii susțin că produsele lor sunt atent testate înainte de a fi ”aruncate” pe piață, și nu ar trebui să existe niciun fel de problemă referitor la provocarea de alergii. Cu toate acestea, dacă utilizatorul suferă de simptome precum roşeaţă temporară, erupţii, senzaţie de arsură, mâncărimi, iritaţii excesive ale pielii sau umflături, recomadarea producătorilor este să se folosească varianta simplă a acestor prosoape, și nu pe cea colorată sau cu parfum. Chiar dacă sunt simple, și acestea  sunt extrem de delicate cu pielea sensibilă. În cazul producătorilor mai atenți la nevoile publicului țintă, produsele lor vor avea parte de garanția calității. Toate ingredientele adăugate sunt alese în urma unei evaluări atente, evitând orice substanţe critice sau controversate precum alergenii. În împlinirea acestui deziderat, se fac numeroase teste, care să arate publicului țintă că pot utilize fără griji respectivele produse.

Răspunsul contestatarilor

Majoritatea folosește prosoapele de hârtie. Cu toate acestea, există și suficiente voci care le reproșează acestora că ar fi purtătoare de microbi. Iată de ce, un grup de cercetărori canadieni a realizat un studii din care a rezultat, potrivit acestora, faptul că pe suprafața acestora s-ar afla 17 specii de bacteria, între care cea mai nocivă este Bacillus. Aceasta ar produce intoxicații alimentare, afecțiuni ocular, ale ficatului, plămânilor, sau chiar ale sistemul nervos central. Copiii fac parte din categoria cea mai expusă îmbolnăvirilor, dar și cei cu un sistem imunitar slăbit.

În cercetarea lor, canadienii au evaluat din punct de vedere microbiologic prosoape de hârtie de la șase producători diferiți. În funcție de tipul de hârtie folosit (cel mai adesea reciclabilă, după cum am arătat mai sus), dar și de procesul tehnologic prin care aceasta era prelucrată, pe suprafața prosoapelor de hârtie s-a găsit o cantitate apreciabilă de agenți patogeni, număr care i-a alarmat pe cercetătorii canadieni.

Potrivit celor de la farmaciata.ro, care au prezentat studiul cercetătorilor canadieni, explicația acestui fapt a fost dată de faptul că ”prosoapele de hârtie sunt realizate din deșeuri celulozice care sunt purtătoare de microbi și care, deși sunt supuse diferitelor tratamente termice și chimice, rămân purtătoare de agenți patogeni în forma lor finită. Sfatul medicilor este să apelăm la uscătorul pentru mâini, să renunțăm la obiceiul de a așeza sau acoperi alimente cu astfel de prosoape și să evităm să ne ștergem pe mâini cu prosoape de hârtie după spălarea cărnii sau a fructelor și legumelor”. Cu toate acestea, puțini sunt cei care nu le folosesc, și consider că avertismentele date de medici sau de unii cercetărori nu sunt chiar atât de înspăimântoare pe cât vor să pară.

Și totuși, care este soluția?

Trăim într-o societate în care nevoia de curățenie a fost dusă la un nivel înalt. Nu concepem să trăim fără să ne ștergem pe mâini după ce ne-am spălat, ca să dăm cel mai banal exemplu. Aproape că nu ne mai dăm seama cât de des folosim zilnic aceste prosoape de hârtie. Le folosim pentru a ne șterge ochelarii, pentru a aduna firimiturile de pe masă, de a absorbi paharul cu suc pe care cel mic tocmai ce l-a vărsat pe masă, le folosim chiar și în mașina personală. Cu toate acestea, cei care nu le recuosc utilitatea, spun că ar fi de preferat să se folosească mai mult șervețelele sau prosoapele din material textile. Adevărul este că și unii și alții au dreptate, așa că deocamdată disputa aceasta este departe de a se încheia. Argumentele pro și contra ale fiecărei părți sunt la fel de puternice, așa că doar dumneavoastră decideți spre care tabără înclinați.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *