Robotul pentru curățenie, aparatul care curăță casa singur

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

După o zi obositoare la serviciu, cu toții ne dorim să ajungem mai repede acasă, unde să ne putem relaxa cu adevărat după o zi obositoare. Cu toate acestea, în special femeile știu că, de fapt, mai durează mult până când vor interveni acele moment de relaxare. Teme făcute de cei mici, planșe, fișe, gătit, spălat vase, dat cu mătura și cu mopul. Cam așa ”petrec” femeile serile după ce ajung de la serviciu. Ca să nu mai vorbim de ziua de sâmbătă, rezervată de majoritatea familiilor pentru curățenia general. Nu e de mirare atunci că ne simțim mai tot timpul obosiți, și simțim că timpul trece parcă prea repede și nu mai avem timp să ne ocupăm de lucrurile care ne fac cu adevărat plăcere. Și atunci, ce e de făcut?

Robot de curatenie

După cum spunea cineva, curățenia nu este obligatorie, dar este necesară. Și, dacă vă doriți uneori ca să scăpați de această sarcină, și cineva să vă preia sarcinile, atunci vă spunem că avem soluția dumneavoastră. S-a inventat acel ”ceva” care să vă ajute în procesul de curățenie. Este vorba de robotul pentru curățenie, o invenție care vă duce cu gândul  la filmele SF.

Cu toate acestea, ele există și pot fi achizționate și de pe internet, de pe anumite site-uri specializate. Acestea au avantajul că trebuie doar să le pornești, iar ele se vor mișca singure pe suprafața pe care o au de curățat.

Majoritatea modelelor sunt sferice și aplatizate, tocmai pentru a se strecura cu ușutință și sub mobilă, iar modelele cele mai avansate ale acestui produs au capacitatea de a stoca informații referitoare la harta casei, în baza senzorilor acustici și a undelor infraroșu cu care sunt dotate. Aceste aparate sunt dotate cu perii cu ajutorul cărora colectează praful pe care mai apoi îl depozitează într-un recipient de colectare.

Sarcina ta va fi ca, periodic, să cureți acest recipient, mai ales că acesta nu are o capacitate prea mare.

Cele mai cunoscute branduri

Imediat cum acest produs a fost inventat, marii producători s-au și grăbit să vină în întâmpinarea dorințelor utilizatorilor cu modele din ce în ce mai avansate.

Cei de la iRobot au devenit în scurt timp lideri de piață în domeniul aspiratoarelor robot, grație caracteristicilor avantajoase ale aparatelor pe care le produc. Samsung, Phillips, sunt branduri care nu mai au nevoie de nicio prezentare, iar produsele pe care aceștia le scot pe piață se numără printer cele mai bune, de o calitate excepțională. Un nume noi pe piața roboților pentru curățenie este Dirt Devil care oferă potențialilor clienți și modele mai accesibile la preț. Xiaomi este un producător de origine chineză, apărut dintr-o ambiție de a crea produse accesibile, dar și deosebite.

Cele mai bune modele

Pe piața de gen găsiți o gamă variată de modele, iar cei de la electroreview.ro au făcut un top al celor mai bune dintre ele.

Dirt Devil Spider M607

În afară de zonele deschise, acest robot pentru curățenie face față cu success și în cazul zonelor mai greu accesibile, de genul colțurilor. Are un aspect sferic, aplatizat, așa că poate ajunge ușor și sub piesele de mobilier. Din păcate, nu este prevăzut cu un sac de colectare ci cu un recipient care poate fi golit lejer. Funcționează pe bază de acumulatori și are o autonomie de o oră. Potrivit specialiștilor, dezavantajul său ar fi că senzorii cu care este prevăzut nu reușesc să identifice exact toată suprafața, și nici să aspire bucățile mai mari de genul pietricelelor sau a firimiturilor.

iRobot Roomba 782

Acest robot de curățenie este indicat să fie folosit doar pe pardoseală, iar autonomia sa de funcționare este dublă față de primul model.  În plus, producătorii spun că are capacitatea de a se conecta singur la dispozitivul de încărcare. Cât despre dezavantaje, noi nu am găsit niciunul.

iRobot Roomba 886

La ora actuală, acest model are renumele că ar fi cel mai performant robot  pentru curățenie, cu o putere de aspirarare ridicată, iar în fața lui nu rezistă nici praful, și nici pietricele sau firimiturile nu-i stau în cale. Poate fi folosit cu succes pentru  orice suprafață, de la pardoseli de parchet, gresie, covoare și mochetă, poate detecta scările și este prevăzut cu o margine tampon pentru a evita contactul brusc. Și dacă vă mai spunem că la acest model aveți posibilitatea de a-l programa când să înceapă curățenia (chiar ziua și ora), atunci înțelegeți de ce îl considerăm a fi cel mai bun aparat de acest gen de pe piață, la ora actuală.

 

Cum alegi un robot pentru curățenie bun

Evident că și în cazul acestor aparate trebuie să luăm în calcul anumite caracteristici ale acestuia, pentru a fi siguri că am ales modelul potrivit în funcție de necesitățile noastre.

Puterea de aspirare. Este primul criteriu care trebuie luat în considerare atunci când alegem un robot pentru curățenie. Evident, regula care spune că dacă puterea de aspirare este mai puternică, au atât robotul va ”trage” mai bine murdăria, aproape că nici nu mai trebuia amintită.

Locurile de acces. Atunci când se ia în calcul achiziționarea unui rbot pentru curățenie, este important să se știe dacă acesta poate ajunge și în locurile mai greu de accesat în mod normal, cum ar fi colțurile camerei sau spațiul de sub mobilă. Dacă robotul nu poate îndeplini aceste cerințe, atunci nici nu merită să vă bateți capul cu ei.

Capacitatea recipientului de stocare a prafului. După cum probabil ați intuit, o capaciate mare a recipientului de colectare a prafului trebuie să fie cât mai mare. Unele persoane pleacă de acasă și lasă robotul să-și facă treaba. Ce s-ar întâmpla dacă acesta s-ar opri și nu ar mai termina de curățat, din cauză că recipientul pentru praf s-a umplut și nu ar fi nimeni acasă care să-l golească.

Prețul. Prețurile sunt diferite, în funcție de model și proprietățile fiecărui aparat în parte. Acestea sunt cuprinse între câteva sute de lei și ajung chiar și la nivelul miilor. Depinde acum și de bugetul pe care ți-l propui pentru a investi într-un astfel de aparat.

 

Ajută aparatul să lucreze la capacitate maximă

Pentru a avea parte de curățenie dorită, iar aparatul să-și facă treaba la capacitate maximă, îi poți veni oarecum în ajutor. Să exemplificăm. Chiar dacă ai ales un model bun, care este dotat cu senzori de detectare a mobile, aceasta nu înseamnă că-l vei porni în camera celui mic, de exemplu, cât timp pe jos încă mai sunt aruncate piesele de la jocul de Lego.

În camera de zi, unde ai vrut un décor cât mai modern, este posibil ca în colțurile ei să-ți fi amplasat anumite obiecte fragile, ca de exemplu. Îndepărtează-le din calea aparatului, pentru că poți risca să ți le spargă sau deterioreze. De asemenea, atunci când pornești aparatul, ai grijă ca animăluțul de companie să nu fie prin zonă, și mai ales nu-l folosească drept mijloc de locomoția.

Chiar dacă pe internet găsești unele filmulețe în care pisicuțele se plimbă pe partea plată a aparatului, nu te sfătuim să faci și tu aceleași lucru.

De asemenea, nu-l lăsa la îndemâna celor mici, și nu credem că este nevoie să mai detaliem de ce.

Indiferent de modelul ales, în special la început, nu-l lăsa să lucreze singur, iar tu să fii Inspectorul Curățenie din spatele lui. Fii atentă la felul cum lucrează, dacă ai făcut setările potrivite, sau dacă nu cumva riști să pice de pe trepte. Abia după ce te-ai asigurat că ai învățat cum se fac corect setările, poți fi ceva mai relaxat și să-l lași să-și îndeplinească scopul.

Precauții în utilizare

Chiar dacă ți se pare aparatul miracol, care te-a scutit de mult efort, nu-i forța capacitatea și nu îl folosi în alt scop decât cel pentru care a fost programat: curățenia ÎN CASĂ. În niciun caz nu folosi robotul pentru a curăța aleile din fața casei. De asemenea, dacă pe se găsesc cioburi, de exemplu, încearcă pe cât posibil să le îndepărtezi pe toate înainte de a pune aparatul în funcțiune. Nici îndepartarea molozului sau a grămezilor de praf rămase după ce ai renovar camera nu intră în atribuțiile sale, așa că nu mai insista. Doar respectând aceste precauții în utilizare veți avea parte de o durată de funcționare ridicată a aparatului, și vă doriți acest lucru, mai ales că a costat o sumă deloc neglijabilă.

Păstrează aparatul curat

Chiar dacă este un aparat rezervat curățeniei, nu este prevăzut și cu capacitatea de a se curăța singur. Cel puțin deocamdată, pe viitor, cine știe ce modele vor mai apărea. De aceea, misiunea ta este ca după fiecare sesiune de curățenie să îi verifici componentele dacă nu au suferit vreo defecțiune sau s-au deplasat de la locul lor. Păstrează aparatul curat și interesează-te cum poate fi curățat corect. Dacă aparatul s-a defectat, nu apela la oricine să ți-l repare. Poți primi piese care nu sunt originale, care îi vor scurta durata de funcționare. Cel mai bine, apelează la un service direct al producătorului respectivului aparat, sau apelează chiar la producătorii acestuia.

În fine, pentru a nu risca și producerea unor accidente neplăcute, citește cu atenție și mai ales, aplică măsurile de siguranță prevăzute în manualul de utilizare pe care l-ai primit atunci când ai cumpărat aparatul. În caz contrar, există un mare risc de electrocutare sau de producer a unui incendiu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *