Soluţii de curăţat covoare făcute în casă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Te-ai săturat să dai banii pe produse costisitoare şi care nu sunt mereu eficiete?De cele mai multe ori soluţiile pentru curăţenie, din comerţ nu doar că au un preţ ridicat, dar sunt şi foarte nesănătoase, şi poate deloc eficiente.Cănd vine vorba de curaţatul covoare multe dintre femeile pământului ar dori să apeleze la o firmă specializată în curăţarea covoarelor, sau ar pune pe altcineva în locul lor să facă această treabă.Nu poate fi ignorată curăţarea covoarelor, deoarece acesta este un prim element ce exprimă curăţenie în locuiţa cuiva. Acesta poate fi plin de germeni, microbi, par de animale sau om, praf, şi mulţi alţi alergeni.

Solutie de curatat covoare facuta acasa

Am evoluat foarte mult, iar acum nimic nu mai pare greu, există rezolvare pentru orice, şi o a doua, a treia sau a patra variată pentru fiecare problemă, mai ales în ceea ce priveşte îngrijirea locuinţei.

Multe gospodine se întâlnesc zilnic cu diferite probleme casnice pe care singure trebuie să le rezolve, dusul covoarelor la spălătirie, sau spălatul lor în casă poate fi un chin de cele mai multe ori, mai ales dacă dimensiunea covorului este mare.

Atunci când în casă ai animale de companie, sau copii, nu este deloc indicat ca spaţiul în care ei se desfăşoară sa fie curăţat cu soluţii chimice.

Noi te vom ajuta cu câteva idei simple si practice pentru a scăpa de petele sau murdăria de pe covor chiar la tine acasa, eficient şi simplu.

O primă soluţie naturală si eficientă făcută în casă, pentru curăţarea covoarelor este  una simplă cu ingrediente pe care cu siguraţă le ai prin locuinţă.

Ingredientele principale sunt :

-Apă

 -Praf de copt,

-Oţet alb

– Sare de lămâie.

Mor de preparare :

Toate aceste ingrediente se pun într-un vas de dimensiune medie, se amestecă până se face o pastă omogenă, apoi se lasă putin pentru a se linişti compoziţia.

Mod de utilizare :

Se aspiră bine covorul înainte de a fi utilizată această soluţie după care se aplică amestecul peste pată, se lasă în jur de un minut pentru a acţiona, apoi se dă uşor cu o perie sau cu o cârpă abrazivă.

Se lasă la uscat şi dupa o oră, două ai un covor curat şi perfect pentru a te bucura de el împreună cu familia ta.

Cea de-a doua soluţie are la bază în mare parte tot ingrediente uşor de găsit, fară chimicale cu efect pozitiv, imediat.

Pentru aceasta avem nevoie de urmatoarele:

Ingrediente :

  • 1 lingură de bicarbonat de sodiu
  • 1/4  pahare de oţet
  • apă fierbinte
  • 1 lingură din detergentul tău uzual

Mod de preparare:

Produsele se introduc într-o sticlă cu pulverizator, pe care nu o mai folosiţi, sau puteţi foarte uşor să flosiţi un lighean.

Mod de utilizare :

Se pulverizează peste pată apoi se curaţă uşor cu o perie.

În foarte puţin timp o sa aveţi un covor curat doar cu ajutorul produselor naturale, fără chimicalele dăunătoare din comerţ.

O ultimă soluţie pentru curăţarea covoarelor, şi cea mai simplă este cea formată din apă şi oţet, sau apă cu sare sau şi mai simplu. Îl acoperi cu sare şi îl ţii strâns 24 de ore.

După aceste simple procese de curăţare veţi obţine un covor perfect curat.

Deşi este mult mai simplu acum să te foloseşti de anumite ingrediente, pe vremuri, bunicii nostri se foloseau de fenomenele natrurii pentru a avea covoarele curate în casă fară prea multe bătăi de cap.

Îl puneau pur şi simplu în zăpadă, deoarece se spune că zăpada conţine anumite particole care au un efect spectaculos asupra culorilor din covor. Aceasta însă nu era singura modalitate, o altă variată era scoaterea covorului afara, pus într-un loc pentru a sta suspendat şi bătut până ieşea tot praful din el, asta nu rezolva şi problema petelor, dar cu siguranţă nu mai exista fir de praf în covorul tau, această soloţie nu este indicată de mai mult de 2/3 ori pe an deoarece scade rezistenţa şi calitatea covorului. Cu siguranţă multe dintre femei încă mai fac asta acasă.

Ce tipuri de pete curăţă bicarbonatul, sarea si oţetul :

Oţelul

Deşi cu toţii îl folosim  în alimentaţie, pentru a da gust unei salate sau pentru ciorbe, oţetul este folosit şi pentru curăţare petelor de pe covoare deoarece îndepărtează toată murdăria, oferind stralucire şi culoare.

Modurile de preparare ale lui sunt multe.

Oţetul în combinaţie cu sarea sau borax îndepărtează petele închise la culoare.

Pentru petele destul de evidente şi greu de scos foloseşte oţetul combinat cu amidon de plumb, rezultatele nu vor întârzia să apară, iar covorul tău va arăta ca nou.

Petele de vopsea, indiferent de culoarea acesteia vor dispărea imediat dacă foloseşti oţetul alb combinat cu detergent de rufe şi apă. Vopseaua care, atenţie, trebuie curăţată imediat după ce a fost turnată.

Sarea

Cel mai important lucru atunci când vrei să cureţi covorul de pete cu sare este ca ea să fie folosită imediat când pata a fost făcută.

Spre exeplu, sarea scoate cu uşurinţă petele de vin roşu. Cum credeţi? Combinaţi sarea cu puţin vin alb, deoarece vinul alb o să dizolve culoarea roşie din covorul dumneavoastră.

Sarea este o alegere perfectă în curăţarea petelor de pe covorul tau, indispensabilă în orice locuinţă, ieftină, sănatoasă si eficientă.

Bicarbonat de amoniu

Petele covorului tau sunt diverse. Des întâlnite sunt petele de grăsime, mai ales pe covoarele din sufragerie sau bucătărie. Această mică problemă şi-a găsit rezolvare, bicarbonatul de amoniu.

Dacă ai sesizat pete de ulei pe covoarele tale, primul tău gând să fie dus către amoniac, acesta în combinaţie cu 2 litri de apă va fi cea mai bună alegere. Se pulverizează direct pe pată apoi se sterge cu o cârpă din bumbac, imediat covorul tau va arăta ca nou.

În concluzie orice gospodină trebuie să ţină cont de faptul că, este foarte uşor să te foloseşti de ce ai prin casă pentru a abţine mereu un reuzultat bun în curăţarea case. Nu trebuie să dai averi pe produse de curăţat, care mai sunt si toxice.

Lucruri pe care trebuie să le eviţi pentru a avea niste covoare perfecte pe o perioadă lungă de timp:

  1. Descalţă-te înainte de a intra în casă

De multe ori din cauza grabei sau pur şi simplu a neatenţiei cu toţii suntem nevoiţi să mai intram încălţaţi în casă, lucru nu tocmai indicat pentru menţinerea curată a covoarelor tale.

Pentru că descălţatul să fie mereu un obicei trebuie doar să te gandeşti câţi microbi se adună zilnic pe încâlţările tale ca apoi tu să le aduci în casă. Covorul nu este ca pardoseala, acesta nu poate fi curăţat zilnic deoarece se deteriorează, deci pentru a-l menţine curat şi în perfectă stare descalţă-te la uşă înainte de a intra în casă, este foarte simplu!

În situaţiile unde există şi un animal de companie în casă, înainte de a-l aduce de afară asigură-te că îi cureţi lăbuţele de microbii adunaţi pe parcursul plimbării. Acestea de asemenea pot fi dăunătoare pentru covorul tau.

  1. Evită frecarea atunci când îl cureţi

Petele enervante pun stăpânire pe covorul tau, ştiu asta, însă ce trebuie tu să ştii este că, deşi îţi pot da bătăi de cap nu trebuie să acţionezi asupra lor cu brutalitate. Ai o pată greu de scos pe covor? Atunci trebuie să ştii că un covor este alcătuit din fibre răsucite, uşor sensibile, asta face ca frecare excesivă şi dură să-l deterioreze în timp. Pentru ca munca să fie uşoară şi rapidă, dar să eviţi frecarea, poţi foarte bine să te foloseşti de o cârpă absorbantă cu un detergen  bun, şi o sa capeţi acelaşi reultat. Sau te poţi folosi şi de o perie, însă aceasta, neapărat să aibă peri moi.

  1. Niciodată să nu foloseşti produse de curăţare care nu sunt doar pentru covoare

Se poate să  ţi se murdărească covorul iar tu să nu ai în casă ceea ce-ţi trebuie pentru a-l curăţa, adică produse special concepute pentru murdăriile de pe covor. Este mai dificil să mergi la un magazin în acel moment pentru a achiziţiona unu, şi oricum indicat este ca pata să fie curăţată imediat după ce este făcuta. O să tinzi spre a-l curăţa cu produse chimice care nu sunt destinate spălarii covoarelor, află că acest lucru reprezintă o mare greşeală deoarece nu faci decât să agravezi situaţia. Poţi folosi o soluţie naturală, facută în casă ca cele prezentate mai sus, ori să aştepţi până achiziţionezi un produs special.

  1. Evită expunerea covorului în bătaia excesivă a soarelui

Dacă locuieşti la bloc sau la casă ai tendinţa să usuci lucruririle afară, ajutându-te de fenomenele naturale pentru a le usca, uşor. Pentru covoarele tale acest lucru nu este unul benefic. Spre exemplu: dacă tu speli covorul şi îl laşi în bătaia soarelui mult timp acesta o să se decoloreze, usuce sau chiar să se degradeze. lucru care cu siguranţă nu ai vrea să se întâmple.

Poţi să îl usuci în casă sau să îl protejezi de razele dăunătoare ale soarelui acoperindu-l cu ceva. Ce trebuie să mai ştii tu este şi faptul că atunci când camera în care este covorul uscat este extrem de luminată, iar soarele pâtrunde, acestea pot avea de suferit, aşa că sfatul nostru ar fi ca în timpul zilelor călduroase când soarele arde cel mai puternic, foloseşte-te de jaluzele pentru a mai stopa din lumina puternică a soarelui.

  1. Uită de mutarea mobilei de colo – colo cu ajutorul covoarelor

Ştiu, este posibil să fii una dintre acele persoane care alege mereu varianta cea mai uşoară pentru a rezolva o problemă, cum ar fi în cazul de faţă mutarea mobilei cu ajotorul covoarelor. Este foarte simplu pentru că alunecă şi trecerea prin cameră se face uşor, dar există o mare problemă pentru covoarele tale, la care probabil ţii foarte mult. Acestea riscă deteriorări foarte mari şi se poate ajunge chiar la distugerea acestuia.

O sa ai o pardoseală lipsită de zgârieturi şi un timp mai scurt în mutarea mobilei, dar o sa rămâi fără covor. Aşadar sfatul nostru este să rogi pe cineva să te ajute să cari mobila, iar daca acest lucru nu poate fi făcut, ia un băţ de la o mătură sau orice poate ridica, baga-l sub mobila şi în felul acesta o poţi plimba în casă fără să deteriorezi covorul.

Acum nu mai ai nicio scuză dacă ai în casă covoare deteriorate sau spălate cu substanţe chimice care îţi pot afecta sănătatea.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *