Soluţii facute acasă pentru curăţarea gresie şi a faianţei

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Fiecarelucru frumos are şi parţile lui rele, aşa se întâmplă şi cu gresia şi faianţa.În orice cameră ar fi puse, plăcile acestea dau caseo un aspect spectaculor transformând încăperea într-un fenomen, acestea devin o problemă în momentul în care trebuie să te ocupi de curăţarea lor. Camerele în care sunt utilizate cel mai des sunt: baia şi bucătăria, şi este bine cunoscut faptul că aceste două încăperi sunt în permanenţă folosite, ceea ce face ca şi curăţenia să fie şi mai greu de păstrat, dar necesar este să fie mereu făcută şi întreţinută ordinea. Gresi şi faianţa trebuie mereu ferite de pete şi urme greu de scos care pot dauna acestor plăci. Probleme întâmpini când faci curăţenie şi la cele de culoare deschisă, dar şi la cele închise. Dacă ai norocul să reuşeşti să le menţii pe acestea curate esti o eroină, dar daca faci parte din categoria persoanelor care se chinuie zilnic cu petele de murdărie de pe gresi şi faianţă, ai de urmat anumiţi paşi pentru ca locuiţa ta să fie lună.

Solutie de curatat gresia si faianta

Primul pas pe care noi ţi-l recomandam este simplu si te poţi folosi doar  de ce ai prin casă.

În primul rând trebuie să umpleţi găleata de la mop cu apă fierbinte, în funcţie de câte camere aveţi de curăţat atâta apă puneţi, dar ca sfat cu cât este mai multă cu atât este mai bine, de asemenea şi apa trebuie să fie foarte caldă pentru un efect mai bun.

De reţinut este că, înainte să te apuci de curăţat eliberează podeaua, şi să fereşti obiectele de mobilier petru ca acestea să nu fie afectate dacă vreun strop din soluţie sare pe ele.

Pasul doi este să adaugi oţet alb distilat, acesta are foarte multe utilitaţi, printre care şi cea de curăţare a gresiei şi faianţei.

Adaugă o cană de oţet la un litru de apă. Apoi amestecă asigurându-te că el reuseşte să se dizolve. Oţetul are utilitatea de a dizolva rezidurile întărite de pe gresia si faiaţa ta, datorită acidităţii.

Sterge plăcile de faianţă cu o cârpă, iar pe cele de gresie cu mopul, asigurându-te că soluţia din oţet se întinde pe toată suprafaţa.  Pe măsură ce stergi rezultatul nu va întârzia să apară.

Aveţi grijă să nu stropiţi mobila din lemn sau covoarele cu oţet, deoarece acestea se vor strica şi aspectul lor va  avea de suferit.

După ce ai terminat de şters, acestea trebuie curăţate cu o cârpă curată, acest lucru te ajută la eliminarea rezidurilor rămase, şi înlătură orice urmă de oţet de pe acestea.

În final gresia şi faiaţa trebuie lăsate să se usuce, pentru a se vedea rezultatul, dar şi pentru a evita mucegaiul care apare acolo unde este umiditatea crescută.

 O altă variantă care include tot cam aceleaşi ingrediente este cea cu oţet alb şi bicarbonat.

Se ia o sticlă în care se adauga oţetul şi apa caldă. În cazul ambelor trebuie să existe aceiasi cantitate de produs, acestea puse într-o stică trebuie agitate bine pentru a fi amestecate, de preferat ar fi o sticlă cu pulverizator deoarece aceasta îţi va oferi un control mai bun asupra aplicării oştetului. Aceasta te va ajuta în cazul spaţiilor înguste, dar şi pe toate celelalte suprafeţe.

Se presară bicarbonatul de sodiu printre rosturile gresiei şi ale faianţei cu ajutorul unui şpaclu, apoi veniţi cu pulverizatorul şi stropiţi cu soluţia din oţet şi apă. Pentru a avea o mai bună eficienţă, procedaţi astfel în toate pătratele urmând linia modelului.

Unde vezi că sunt pete foarte greu de scos pune acest amestec de bicarbonat şi oţet pe pată şi lasă peste naopte pentru a acţiona, dimineată pata o să dispară, tot ce trebuie să faci este să o cureţi cu o cârpă curată şi moale, iar gresia ta va arăta ca noua.

Se stropeşte pasta de bicarbonatul cu oţet, împreună cele două vor avea o reacţie chimică, creînd o uşoară spumă această acţionând asupra mizeriei de pe rosturi.

Acestea combinate trebuie lasate în jur de 10/15 minute pentru a putea acţiona eficient. Atunci când nu mai este deloc spumă, iar pasta rămasa este una traslucidă, înseamnă că soluţia si-a făcut efectul, iar pata a dispărut.

Pentru a curăţa soluţia dintre rosturile gresiei trebuie să te foloseşti de o perie cu peri rigizi, dar doar pe rosturi, deoarece o data atinsă placa de gresie, aceasta este posibil să se deterioreze din cauza perilor. Apoi cu o cârpă în cazul faianţei şi cu mopul în cazul gresiei stergeţi usor, cu ajutorul apei care trebuie să fie neapărat curată, fara niciun altfel de soluţie în ea.

Cum meţii gresia şi faiaţa curate şi rezistente în timp?

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este să ai grijă ca ele să fie mereu curate. Când vine vorba de menţinerea plăcilor, cea mai bună soluţie este prevenirea.

Când faci curat ai grijă ca primele locuri curăţate să fie cele unde murdăria se stânge cel mai des, în colţuri, în jurul mobilei.

Trebuie să-ţi faci un obicei din a aspira şi da cu mopul măcar o dată la două zile.  Plăcile neîngrijite se vor observa imediat şi vor oferi casei tale un aspect neplăcut.

Urmele de mâncare trebuie şterse imediat, fără să fie lasate să se extindă murdăria pe o suprafaţă mai mare.

Placa despre care se spune că este durabilă şi uşor de curăţat nu este neapărat şi indestructibilă, aşa că evitaţi utilizarea produselor chimice de curăţare.

Produsele din comerţ cum ar fi clorul pot afecta culoarea acestora, în timp ce detergenţii astringenţi pot distruge finisajele netede ale plăcilor imediat după câteva spălări.

Ori de câte ori este necesar alegeţi variatele naturale, cele pe care vi le-am prezentat mai sus.

Chiar si produsele speciale pentru curăţarea plăcilor pot fi dăunatoare atunci când sunt utilizate în exces, şi nici nu sunt mai eficiente decât banalul oţet.

Nu se foloseşte niciodata o carpă sau o perie abrazivă, tare. Acestea tind spre a distruge plăcile, lasând mici zgârieturi care nu mai pot fi reparate, decât prin înlocuire. Poţi folosi o perie cu peri moi, sau un burete de bucătărie.

Câteva sfaturi şi soluţii pentru curăţarea exclusiv a gresiei

Pentru a curăța gresia, mai întâi trebuie să cureţi podelele  cu o mătură de praf pufoasă sau să aspiri. Apoi, foloseşte mopul pentru a şterge podeaua doar cu apă. Aşteaptă să se usuce și vezi dacă murdăria dispare. Dacă acest lucru nu funcționează, încercă una din următoarele  soluții de curățare a gresiei.

Foloseşte un mop pentru a şterge podeaua cu un amestec de două  ceşti de oțet alb și doi litri de apă caldă.

Foloseste un detergent din comerţ cu apă pentru a îndepărta petele tari, apoi curăţă petele un cu amestect cu soluţie specială.

Cele mai bune produse de curățare a gresiei

Oțet și apă, detergenţi speciali dar cu mai puţine substanţe toxice

Nu aștepta până când pardoseala este  foarte murdară, deoarece este posibil să dorişti să eviţi utilizarea unor substanțe chimice puternice care vor degrada în timp plăcile. În plus, cine vrea să petreacă ore în genunchi pe podea doar pentru a curăța petele greu de scos? Pentru a preveni aceste probleme, ar trebui să înveţi cum să curăți frecvent plăcile de gresie.

Curățarea pardoselilor din gresie în mod obișnuit sau chiar zilnic poate părea obositoare, dar nu este așa de tare cum crezi. Trebuie doar să urmezi acești pași simpli.

  1. Şterge zilnic podelele cu gresie cu un mop de praf sau cu vid pentru a îndepărta praful și murdăria. Niciodata să nu înlocuieşti cârpele moi pentru curăţare cu o perie, acesta o să-ti distruga suprafeţele, zgâriindu-le.
  2. Crezi sau nu, ștergerea podelei cu apă caldă o dată pe săptămână te va ajuta ca aceasta să rămână curată şi stralucitoare.
  3. Usucă podeaua imediat după ce ai umezit-o pentru a evita ca aceasta să se murdărească la loc, iar acolo unde încă este umedă şi praful se va depune, acele pete vor fi şi mai greu de scos.
  4. Șterge scurgerile, inclusiv apa, folosind cârpe absorbante.

Cu toate acestea, pentru acele pete  mai dificile cum ar fi, murdăriile lasate de animalele de comapanie  foloseşte produse dezinfectante, dar nu foarte chimice deoarece aceste substanțele puternice vă pot distruge piesele de gresie, încercă să pulverizezi direct pe zona în care se află murdaria, pentru ca soluţia să nu se împrăştue peste tot prin casă.

Cum să curățați podelele din gresie?

Aplică din când în când soluții de curățare

Încercă o soluție de curățare mai puternică, pentru petele dificile. Aceste soluții diferite de curățare profundă vor elimina reziduurile și petele de grăsimi, fără a vă deteriora plăcile.

  1. Mopați podeaua cu un amestec de două ceşti de oțet alb și un litru de apă caldă. Aciditatea din oțet poate funcționa ca un produs natural de îndepărtare a grăsimilor care face ca această abordare să fie deosebit de utilă pentru bucătării. De asemenea, puteți folosi o jumătate de ceșcă de alcool simplu ca un înlocuitor al oțetului.
  2. Amestecă detergentul cu apă şi spălă podeaua pentru a îndepărta grăsimea tare.
  3. Împrăștie amestecul pe pată folosind o cârpă curată și lăs-o să stea pe gresie timp de 5-10 minute. Apoi, curăță zona cu o perie moale și clăteşte bine placa cu apă caldă și o ştergi ci cârpa. Repetă procesul până când elimini pata.

De reţinut este că acizii, cum ar fi oțetul și alte produse de curățat, vor eroda plăcile din piatră naturală. Prin urmare, ar trebui să utilizați produse speciale de curățare neutre pentru curățarea în siguranță a pardoselilor de piatră, de aceea soluţiile de mai sus naturale, îţi vor fi foarte folositoare şi de ajutor.

Sfaturi

Trebuie să testezi întotdeauna o soluție nouă de curățare într-un loc deteriorat sau nefolositor pentru a te asigura că nu ţi se va deteriora gresia sau faianţa.

Atunci când utilizezi soluții pe bază de bicarbonat de sodiu sau de oxigen, nu face mai mult decât este nevoie pentru că aceste soluții își pot pierde rapid potența, se evaporă uşor.

Avertismente

Nu utiliza  perii ascuțite cum ar fi o perie de oțel sau o sârmă, deoarece aceasta poate sparge și deteriora chitul.

Nu folosiți oțet pe marmură, granit, travertin sau altă piatră naturală, deoarece ar putea-o detertiora permanent. Soluţia utiliazaţă pentru aceste plăci trebuie să fie neapărat naturală şi aleasă cu grijă.

Tot ce trebuie de acum să faci este să ai grijă de casa ta şi să o menţii curată. Acum nu mai ai nicio scuză dacă gresia sau faianţa ta nu arată ca noi!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *